Brno se snaží dostat stánky s trhovci z města

Brno - Plán brněnského magistrátu vytlačit z frekventovaných míst centra nevzhledné tržnice s nekvalitním zbožím se zatím míjí účinkem. Přestože už nájemní smlouvy skončily a radnice vzkázala, že se stánky mají vyklidit - nic se neděje. Město se proto obrací na soud. U brněnského městského soudu začalo první z řady řízení - o vyklizení stánků pod hlavním nádražím.

Oblečení, kabelky, doplňky, hračky - to je obvykle to první, co z Brna vidí návštěvník po příjezdu na hlavní nádraží. Cestující se musí mezi stánky doslova probít. Se svými plány na změnu ale muselo město čekat, než doběhne patnáctiletá smlouva na pronájem pozemků.

„Požádali jsme obě firmy na konci roku 2010, aby prostor vyklidily,“ říká mluvčí magistrátu Pavel Žára. Ani jedna z firem ale na výzvu města nezareagovala. 

„Nám stánkářům nikdo neřekl, že mají být prostory vyklizené. Počítáme s tím, že budeme prodávat dál,“ řekla České televizi zástupkyně stánkařů Drahoslava Galbová.  

Provozovatel obchodů Josef Pliska zatím stánky odstranit nehodlá: „Pouze městský soud bude moci rozhodnout ve spletitosti vztahů v důvodech našeho setrvávání v nájmu. A na základě právoplatného rozsudku se tomu přizpůsobíme,“ uvedl v písemném prohlášení. 

Dá se tedy očekávat, že k pravomocnému rozsudku bude vést dlouhá a trnitá cesta. Podobná jako v nedaleké ulici Pohořelec. Tam se město snaží po uplynutí nájemní lhůty zbavit stánků už 3 roky. 

Vydáno pod