Brno hledá řešení kauzy Wilson, investorovi nabízí jinou parcelu

Brno - Kontroverzní projekt polyfunkčního domu Wilson, který měl stát v lukrativní čtvrti na Kraví Hoře, nedopřeje brněnským politikům stále klid. Město už kvůli němu zaplatilo 10milionovou pokutu státu. Ten totiž daroval Brnu bývalý armádní pozemek jen na nekomerční využití. Projekt Wilson ale představám ministerstva obrany nevyhovoval a dal proto magistrátu za jeho plány pokutu. Radnice si k tomu všemu vykoledovala kritiku místních, kteří s projektem taktéž nesouhlasí a bývalá starostka Brna-střed dokonce stanula opakovaně před soudem. Teď se navíc město začíná právem bát hrozící žaloby.

Kvůli dohadům je totiž projekt u ledu, pozemek leží ladem a investor, který měl stavět, tratí miliony. Komplex měla podle dohody s městem postavit firma Jiřího Maršálka. Vedení Brna chce teď podnikatele uchlácholit a nabízí mu jinou stavební parcelu.

Společnost Wilson Properity Jiřího Maršálka zvítězila ve výběrovém řízení na zhotovitele projektu, který si město vybralo v předcházející architektonické soutěži. Podle smlouvy s městem, měla postavit obchodně-bytový komplex s názvem Wilson před třemi lety. Zatímco ale investor svoji část dohody plnil, úředníci stavbu doteď nepovolili. Čekají totiž na verdikt soudu, jestli se vůbec můžou na bývalém armádním pozemku stavět byty proti vůli dřívejšího majitele - ministerstva obrany.

NO COMMENT: Městské pozemky nabídnuté investorovi jako kompenzace (zdroj: ČT24)

Město teď začíná oprávněně pálit představa, že by si investor šel postěžovat na soud za zmařené investice. „Vemte to tak, že my jsme v dobré víře, podle dohody s městem, zaplatili projektovou dokumentaci, realitní kancelář zajistila klienty, ale ze strany Brna, ať už z jakýchkoli důvodů, ta výstavba doposud nebyla povolena. Takže já v tom mám samozřejmě náklady,“ tvrdí Jiří Maršálek.

Náměstek brněnského primátora Oliver Pospíšil potvrdil, že výměna pozemků by měla uhasit eventuelní žalobu, kterou by mohl v budoucnu investor vznést. „Podstata tohoto vyrovnání, pokud k němu dojde, je to, aby si v budoucnu společnosti Wilson Properity ani její partneři nedělali žádný nárok na kompenzaci škod vůči městu Brnu,“ řekl ČT Pospíšil.

Developer může v tuto chvíli vybírat hned z několika nabízených lokalit, které si město původně šetřilo pro svoji vlastní výstavbu. Nejvíce se hovoří o parcele v Brně - Řečkovicích, další pozemky jsou pak v širším centru města, především na Starém Brně. Město uznává, že nabízené lokality jsou víceméně jen náplastí za lukrativní Kraví Horu, kde měl dům Wilson původně stát.

„Samozřejmě nemáme pozemky v tak lukrativní čtvrti jakou je Masarykova čtvť, ale situace je natolik napjatá, že myšlenka takovéto kompenzace začíná být pro investora zajímavá,“ podotkl Oliver Pospíšil.

Pravé vyjednávání začne příští týden a město věří, že alespoň jedna lokalita developera uspokojí. Co by ale mělo stát na místě projektu Wilson, tedy v Masarykově čtvrti, v tom zatím město rozhodně jasno nemá. Náměstek primátora Daniel Rychnovský se v pondělí vyjádřil, že by podporoval myšlenku umístit do bývalého vojenského areálu základnu jihomoravských skautů.