Když musí chovatel sledovat pálení včel, bolí to

Bzenec - Krajská veterinární správa svádí na Kyjovsku boj se včelím morem. Dnes odpoledne kvůli nákaze zlikvidovali její pracovníci sedmnáct včelstev Davila Karchňáka z Bzence. Musel být při jejich pálení. Stejně jako hasiči a policie. Teď veterináři čekají, jestli se tato nebezpečná infekce potvrdí i na dalších místech hodonínského okresu.

„Pokud se chovem včel někdo zabývá, je to jeho koníček. Těžko se pak se včelami loučí,“ říká smutně včelař Milan Cileček. Navíc je každý včelař vázán zákonem, který mu po zjištění nákazy nařizuje další rok si žádné včelstvo nepořizovat. Davidu Karchňákovi se tak vyprázdní úly mezi vinohrady na dlouho.

Nákaza touto nemocí přitom nebyla na Hodonínsku řadu let. Veterinární správa vše bedlivě kontrolovala a místní včelaři dbali na jejich doporučení nepořizovat včelstva z neověřených chovů. Jedno nakažené včelstvo může totiž zlikvidovat desítky dalších. „Všechno to, co ten včelař má a co se může zlikvidovat, oděvy, všechno se to dá na hromadu, sepíše se to a bohužel spálí,“ vysvětlil okresní epizotoolog Josef Navrátil.

Pálení včelstev je bolestná záležitost (zdroj: ČT24)

Smutný pohled majitele musí sledovat i přítomni hasiči a policisté. Vzniklou škodu nahradí včelaři ministerstvo zemědělství. Teď čeká veterinární správu další prověřování. „Musíme prověřit ještě možnou infekci u včelstvech ve Vracově, Bohuslavicích a Mutěnicích. Výsledky testů budou známé do týdne,“ dodal Navrátil. Na Kyjovsku je přitom včelstev několik tisíc.

Vydáno pod