Funkcionalistická „vládní vila“ se otevírá návštěvníkům

Brno - Unikátní vila Stiassny - zvaná také "vládní vila" - v brněnských Pisárkách se dnes otevírá veřejnosti. Vila v minulosti hostila známé politiky, například kubánského diktátora Fidela Castra nebo československé prezidenty. Vila bude přístupná po čtyřech letech, dříve ji totiž využívaly Brněnské veletrhy. Budovu čeká obnova, ale vzhledem k celkové dobré zachovalosti nepůjde o kompletní rekonstrukci. Funkcionalistickou vilu v Hroznové ulici si nechali v roce 1927 postavit podle návrhu architekta Arnošta Wiesnera textilní průmyslník Alfred Stiassny a jeho žena Hermina.

„Každý měl své vlastní apartmá, ono jich nebylo moc, totiž tatínek, maminka a dcerka. Tatínek měl apartmá, které se skládalo po vzoru starších zámeckých typologií z ložnice, velké koupelny, kabinetu a šatny. To stejné měla maminka a to stejné dcerka, která měla navíc ještě hernu. A vedle následoval, také v reprezentativním pojetí, pokoj guvernantky, vychovatelky dcerky,“ informuje Petr Kroupa z Národního památkového úřadu.

Za okupace vilu původním majitelům zabavilo gestapo. Stiassny s rodinou utekl do Spojených států. Po válce připadla vila československému státu, který ji využíval k vládním a reprezentativním účelům. Kromě československých prezidentů v ní bydlel například Fidel Castro. Brněnská vládní vila je podle odborníků stejně zajímavá jako nejslavnější brněnská funkcionalistická stavba, tedy vila Tugendhat.

Vstup Ley Surovcové (zdroj: ČT24)