Údajný svědek kauzy Toflova gangu Hrubý je ve vazbě

Brno - Známý brněnský fotbalový chuligán a paradoxně i člověk, který donedávna střežil pořádek na hokejových a fotbalových stadionech, skončil ve vazbě. Luďka Hrubého tam soud dnes dopoledne poslal za napadení své družky z minulého týdne, ke kterému použil střelnou zbraň. Obviněný muž z místa uprchl, poté se ale sám přihlásil s tím, že má obavy o svůj život. Sám sebe považuje za důležitého svědka v kauze policejního Toflova gangu.

Podle státní zástupkyně Jany Čuhelové hrozilo, že se obviněný Luděk Hrubý pokusí uprchnout anebo bude v době vyšetřování případu obviňovat svědky. „Soud mému návrhu na jeho vzetí do vazby vyhověl,“ řekla Čuhelová.

Luděk Hrubý, který si dříve přivydělával jako člen ochranky na fotbalových zápasech brněnské Zbrojovky, nařkl šéfa klubu Pavla Mokrého z toho, že figuroval v korupční kauze klubů Bohemians a Sigma Olomouc. Kauza má zřejmě spojitost s činností Toflova gangu. Soud však teoriím Luďka Hrubého příliš nevěří.

Spolupráci s bezpečnostní agenturou One Security, krerou Hrubý vlastní společně jedním dalším mužem, ukončil fotbalový klub poté, co jeden z členů ochranky brutálně zbil fanouška přímo při zápase. Hrubý se léta pohybuje v řadách brněnských pravicových extremistů.

Toflovým gangem je nazývána skupina brněnských expolicistů, která údajně vydírala podnikatele. Nejprve si vymyslela křivé obvinění z nějakého hospodářského deliktu a zahájila stíhání vytipovaného podnikatele. Následně mu nabídla, že vše zahladí za úplatek. Mohl se pohybovat v rozmezí od 10 000 korun až do milionů. Podle policie vydírali v letech 1998 až 2010. Šéfem skupiny, podezřelé z 30 korupčních kauz, byl prý bývalý pracovník jihomoravské hospodářské kriminální policie Michal Tofl. Loni ho v Brně zastřelil neznámý pachatel samopalem.