Hlavní vyšetřovatel otravy Bečvy se pokusil z případu stáhnout, píše Deník N

Svůj konec v kauze Bečva podle Deníku N ohlásil hlavní vyšetřovatel havárie Jiří Hovorka. Podle informací listu se pokusil sám sebe z případu odvolat. Policejní mluvčí Kateřina Rendlová uvedla, že vyšetřovací tým se nezměnil. Připustila však, že Hovorka neustál tlak s kauzou spojený a veřejně se k neukončenému případu vyjadřoval. Policie si tak podle ní postup vyšetřovatele musí „vyříkat uvnitř“.

Podle zjištění Deníku N se hlavní vyšetřovatel otravy řeky Bečvy Jiří Hovorka pokusil sám sebe odvolat z případu. „Sám sebe zrušil v interním policejním systému jako vyšetřovatele, což sice technicky může, ale rozhodně to nebylo schválené jeho nadřízeným,“ řekl Deníku N anonymní zdroj od policie, který je prý s vývojem detailně seznámen.

K odvolání Hovorky se následně na Twitteru vyjádřil i poslanec, starosta Uherského Hradiště a člen sněmovní vyšetřovací komise události Stanislav Blaha (ODS). Ten tvrdí, že mu Hovorka poslal e-mail, ve kterém ho informoval o svém stažení z případu. „Bohužel s Vámi nemohu nyní více komunikovat, neboť jsem byl pro svou otevřenost k veřejnosti z vyšetřování odvolán,“ stojí v e-mailu podle Blahy. 

Následně policejní mluvčí Kateřina Rendlová popřela, že by na pozici hlavního vyšetřovatele došlo k personální změně. Tým podle ní zůstává stejný. Potvrdila však pro Deník N a následně i ČT, že vyšetřovatelé, kteří se zabývají případy spojenými s politiky, jsou vystaveni velkému tlaku. Podle Rendlové Hovorka tento tlak neustál a nevhodně ventiloval svůj postoj na sociálních sítích.

„Jakkoliv to snad lze pochopit v lidské rovině, z profesního hlediska to nelze akceptovat. Faktem je, že nebyl odvolán a nadále zůstává hlavním vyšetřovatelem v kauze Bečva. Jeho včerejší počínání si ale musíme ještě vyříkat uvnitř,“ uvedla Rendlová ve čtvrtek.

Od otravy brzy uplyne rok

Policie v souvislosti s ekologickou havárií obvinila v červnu právnickou a fyzickou osobu z oblasti Rožnova pod Radhoštěm pro podezření z poškození a ohrožení životního prostředí a z neoprávněného nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami.

Z dřívějšího vyjádření ředitele společnosti Energoaqua z Rožnova pod Radhoštěm Oldřicha Havelky pro ČT vyplynulo, že obviněnou je tato firma. Energoaqua spravuje tovární areál bývalé rožnovské Tesly. Hospodářské noviny v minulých týdnech několikrát uvedly, že obviněným člověkem je zřejmě jednatel Havelka. V souvislosti s havárií se objevovala i podezření proti chemičce Deza, která spadá do koncernu Agrofert.

Ekologická havárie, kterou podle České inspekce životního prostředí způsobily kyanidy, postihla Bečvu v úseku pod Valašským Meziříčím na Vsetínsku až po Přerov. Jedovaté látky do vody unikly loni 20. září, podle odborníků poškodily biotop a podmínky pro všechny na vodu vázané organismy asi na čtyřiceti kilometrech toku. Do kafilerie odvezli rybáři přes čtyřicet tun ryb.