WHO upravila doporučení pro očkování proti covidu

Světová zdravotnická organizace (WHO) vzhledem k aktuálnímu vývoji pandemie covidu-19 upravila svá doporučení k očkování proti této nemoci. Klíčové je, že teď doporučuje zemím, aby zvážily, jestli je potřebná imunizace zdravých dětí a dospívajících. Také u zdravých dospělých pak podle ní není nezbytné rutinně aplikovat další posilující dávky.

Poradní panel WHO po svém nedávném zasedání změnil svá stará doporučení ohledně očkování proti covidu. Byla už archaická, protože „velká část populace je buď očkovaná, covid-19 prodělala nebo obojí“.

Znovu ovšem zdůraznil důležitost imunizace, včetně posilujících dávek pro lidi, kterým hrozí závažný průběh onemocnění, tedy zejména pro starší osoby nebo pacienty s různými chronickými onemocněními. Lidé z vysoce rizikových skupin by si podle WHO měli pro posilující dávku dojít po šesti až dvanácti měsících od poslední injekce.

„Je na jednotlivých zemích, aby s ohledem na své specifické okolnosti rozhodly, jestli pokračovat s očkováním lidí z nízkorizikových skupin, jako jsou zdravé děti a dospívající, a zároveň nenarušily běžná očkování, která jsou pro zdraví této věkové skupiny tak zásadní,“ řekla předsedkyně nezávislého poradního orgánu WHO pro otázky očkování (SAGE) Hanna Nohyneková.

Tři skupiny

WHO populaci z hlediska nebezpečí covidu-19 rozděluje na tři skupiny. V první, vysoce rizikové jsou starší lidi a mladší lidé, kteří mají další významné ohrožující faktory, jako je diabetes nebo srdeční onemocnění, dále pak lidi s poruchami imunity, jako jsou pacienti s HIV nebo po transplantaci, a to včetně dětí od šesti měsíců. Patří mezi ně ale i zdravotníci a těhotné ženy. Zda posilující dávku dostanou po šesti, nebo dvanácti měsících, závisí na jejich věku a zdravotním stavu.

Střední prioritu z hlediska očkování proti covidu-19 mají zdraví dospělí do padesáti až šedesáti let, kteří netrpí závažnými onemocněními, a děti a dospívající, kteří komorbidity mají. Ačkoliv další posilující dávky jsou pro tuto skupinu bezpečné, podle SAGE není nutné je rutinně aplikovat – přinášejí jen marginální přínos. Za současné situace jim mají stačit dvě základní dávky a jedna posilující.

Skupinou s nízkým rizikem jsou pak zdravé děti od šesti měsíců do sedmnácti let. I pro ně jsou základní očkování i posilující dávky bezpečné, nicméně vzhledem k tomu, že pro jejich zdraví podle expertů covid-19 znamená malou zátěž, by bylo vhodné, aby státy braly v úvahu takové faktory, jako jsou náklady nebo další zdravotnické priority. Zdravotní přínos očkování zdravých dětí a dospívajících proti covidu-19 je výrazně nižší než přínos tradičních vakcín klíčových pro zdraví dětí – jako těch proti rotavirům, spalničkám nebo pneumokokům, podotýká WHO. 

Agentura upozorňuje, že tato doporučení odrážejí současný vývoj pandemie a míru imunity lidí proti covidu-19, ale nemají být chápány jako dlouhodobé rady ohledně toho, zda bude nutné, aby se lidé proti tomuto onemocnění nechávali přeočkovat každý rok.