V Asii přišlo místo jara rovnou léto. Teplotní rekordy padají v Japonsku i Číně

V jihovýchodní Asii padají historické teplotní rekordy, v Japonsku vykvetly sakury dříve, než je obvyklé, a Austrálii neopouští letní horka, přestože už tam nastal podzim.

Na severní polokouli začalo teprve před pár týdny meteorologické jaro, přesto v jihovýchodní a východní Asii počasí v těchto dnech připomíná už spíš léto – v některých oblastech dokonce vrcholné léto. Příliv velmi teplého vzduchu zasáhl rozsáhlé oblasti jihovýchodní a východní Číny, Korejského poloostrova i Japonska, mimořádně vysoké teploty hlásí třeba i Vietnam.

O tom, že letošní začátek jara je na východě Asie nadprůměrně teplý, svědčí například rekordně brzké kvetení třešní v Japonsku. Jde o mimořádně ostře sledovanou fenologickou fázi, která je spojena se setkáváním lidí a četnými pikniky konanými v třešňových sadech a parcích s touto dřevinou.

  • Fenologická fáze (zkráceně fenofáze) je dobře rozpoznatelný, zpravidla každoročně se opakující projev vývinu nadzemních orgánů (zejména pupenů, listů, květenství) sledovaných druhů rostlin. 
  • Popis fenofáze je výčet znaků, jejichž současný výskyt charakterizuje fenofázi a umožňuje ji rozpoznat jako určitý moment nebo úsek v procesu vývinu rostliny.
  • Nástup fenofáze je časový údaj určující, kdy vývin dospěl právě do úrovně dané popisem fenofáze.

První květy se na mnoha místech objevily v minulých dnech, což bylo nejdříve v pozorované historii. Letos se přitom kvůli koronaviru mohli Japonci pod rozkvetlými stromy setkat poprvé po čtyřech letech, o to větší zájem tento fenomén mezi obyvateli budí.

Léto místo jara

Hlavní vlna veder dorazila ve středu. V Japonsku padl březnový (tedy měsíční) rekord hned na pětině stanic. V Ósace naměřili 25,2 stupně Celsia, čímž byl mimochodem překonán dosavadní březnový rekord starý pár dnů. A jde také o nejdřívější letní den ve 140leté historii pozorování v tomto městě. Nejteplejší březnový den zažila i jihokorejská metropole Soul s letním maximem 25,1 stupně.

Středeční rekordy v Japonsku
Zdroj: twitter.com/@sayakasofiamori

Ještě vyšší teploty než Japonsko ale zažívá jižní Čína, ve městě Chegmai naměřili čtyřicet stupňů, což je druhá nejdřívější čtyřicítka v historii na území celé Číny. I tady padly desítky měsíčních rekordů. Na Tchaj-wanu teplota díky fénu vyšplhala až na 36,6 stupňů.

  • Fén je teplý suchý padavý vítr, který se vyskytuje na závětrné straně horských překážek. Může trvat několik hodin až několik dní a v zimě může vyvolávat prudké tání sněhu, protože rozdíl mezi teplotou vzduchu na návětrné a závětrné straně hor může dosahovat až desítky stupňů Celsia.

Nejvýraznější vedra ale zažívá Vietnam. Ve středu tam dosáhla teplota až hodnoty 41,4 stupně (ve městě Kim Boi) – jde o nejvyšší březnovou teplotu na území celého státu.

Středeční maxima v Číně vyšplhala na jihu země ke čtyřiceti stupňům
Zdroj: twitter.com/@yangyubin1998


Současná vlna veder ve východní Asii potrvá až do pátku, je tedy pravděpodobné, že ještě další rekordy padnou – a nejvyšší březnovou teplotu by mohly překonat i další státy v oblasti.

Teplo na pólu chladu

Mimochodem, teplý vzduch pronikl v minulém týdnu i do proslulého pólu chladu na Sibiři Ojmjakonu. Denní maxima se tam přiblížila k nule, což je pro polovinu března naprosto neobvyklé. A minimum v noci na 15. března kleslo na minus 7,2 stupně – což představuje druhou nejteplejší březnovou noc v historii.

Teplotní rekordy nepadají jenom v Asii, ale i na jižní polokouli, v Austrálii, kde přitom začíná podzim. V minulých dnech zažili zejména obyvatelé jižní poloviny země mimořádně intenzivní březnovou vlnu veder – desítky stanic naměřily nejvyšší měsíční teplotu, na stovkách pak šlo o nejvyšší maxima pro druhou polovinu března. Na stanici Wilscannia v Novém Jižním Walesu vyšplhala teplota na 43,8 stupně, v Canbeře, kde maximum v neděli dosáhlo 35 stupňů, chyběla pouhá desetina k dosažení nejteplejšího březnového dne.

Tyto rekordy jsou o to více zarážející, že máme už druhou polovinu března, což je období, kdy teploty v Austrálii všeobecně klesají, a překonání měsíčních rekordů je proto poměrně obtížné. 

Vlnám veder v těchto částech světa napomáhá také mimořádně teplá voda v okolních oceánech – ať už jde o Austrálii, nebo třeba Japonské moře, kde odchylky teploty vody často přesahují čtyři stupně Celsia. S pravděpodobným nástupem jevu El Niño v příštích měsících lze přitom čekat další rekordně teplé vlny v Austrálii i Asii.