Očkování proti chřipce tentokrát fungovalo lépe než v minulosti, ukazuje americká zpráva

Očkování proti chřipce bývá kvůli vysoké proměnlivosti viru často sázkou do loterie. Tuto chřipkovou sezonu se ale podle nových dat vakcína vyplatila.

Lékaři každoročně řeší, nakolik populaci před chřipkou ochrání očkování. Protože chřipkových virů je spousta, a navíc se rychle mění, je vždy docela riskantní nějakou variantu vakcíny vybrat. V některých letech je tak účinnost tohoto očkování velmi nízká; například v sezoně 2014 až 2015 poskytovala jen devatenáctiprocentní ochranu. Americké úřady teď předložily aktuální údaje o tom, jak to dopadlo letos, vycházely při tom ze dvou studií.

Očkování v chřipkové sezoně 2022 až 2023 podle této zprávy přineslo poměrně silnou ochranu: účinnost vakcíny se pohybovala mezi 45  a 55 procenty.  Dominantní byly viry typu A/H3N2, přičemž experti hodnotí účinnost jako lepší než v posledních letech, kdy byl rozšířenější virus typu H3.

Potěšující podle autorů zprávy je zejména to, že nyní zabralo alespoň částečně očkování i u lidí, kde nejčastěji selhává – tedy ve skupinách osob s narušenou imunitou nebo u seniorů v pokročilém věku.

Konkrétní čísla

Studie odhaduje účinnost vakcíny u dětí a dospělých ve věku od 6 měsíců do 64 let na 54 procent. Druhá studie u dětí ve věku od jednoho roku do 17 let prokázala 71% účinnost vakcíny proti symptomatické chřipkové infekci.

Údaje ze sítě sedmi dětských nemocnic ukázaly, že vakcína chrání na 49 % před onemocněním, které by vyžadovalo buď hospitalizaci, nebo péči na pohotovosti. Analýza údajů z druhé sítě sledování ukázala, že účinnost vakcíny je 46 % u osob ve věku 18 až 64 let a 39 % u osob starších 65 let, které se obrátily na pohotovost nebo na centrum urgentní péče. 

U osob s oslabeným imunitním systémem vakcína snížila riziko hospitalizace o 44 % v jedné studii a o 30 % v jiné. Tyto výsledky jsou velmi podobné těm, které v únoru zveřejnila Kanada, z Evropy zatím nejsou.