Virus SARS-CoV-2 proniká i do lidského mozku, prozradily pitvy

Analýza vzorků tkání z pitev lidí, kteří zemřeli na covid-19, ukázala, že virus SAR-CoV-2 se u nich rozšířil do celého těla – včetně mozku. Vydržel v nich až osm měsíců, popsal výzkum, jehož výsledky vyšly v časopise Nature.

Vědci z amerického Národního ústavu zdraví (NIH) testovali vzorky z pitev, které byly provedeny od dubna 2020 do března 2021. Pitvy byly zcela detailní, vědci prozkomali těla všemi existujícími metodami, které měli k dispozici. Celkem analyzovali 44 těl, u 11 z nich dokonce provedli rozsáhlý odběr vzorků nervového systému včetně mozku.

Životaschopný virus v různých orgánech

Všichni pitvaní pacienti zemřeli na covid-19 a žádný z nich nebyl očkován. Krevní plazma 38 pacientů byla pozitivní na SARS-CoV-2, u tří pacientů byla negativní a u dalších tří pacientů nebyla plazma k dispozici.

Třicet procent pacientů byly ženy, průměrný věk mrtvých byl 62,5 roku. Dvacet sedm pacientů (61,4 %) mělo tři nebo více komorbidit. Průměrně zemřeli 18,5 dne od vzniku příznaků.

Analýza ukázala, že SARS-CoV-2 podle očekávání primárně infikoval a poškozoval dýchací cesty a plicní tkáň. Patologové ale našli virovou RNA také v 84 dalších místech těla a tělních tekutinách. Současně se ukázalo, že RNA viru v tělech vydržela velmi dlouhou dobu – v jednom případě izolovali virovou RNA 230 dní po začátku příznaků u pacienta.

Virus proniká do mozku

Vědci našli virovou RNA a protein SARS-CoV-2 z 11 zkoumaných pacientů v hypotalamu a mozečku jednoho z nich a v míše a bazálních gangliích dalších dvou pacientů. Zjistili ale jen malé poškození mozkové tkáně „navzdory značné virové zátěži“.

Badatelé také izolovali životaschopný virus SARS-CoV-2 z různých tkání v dýchacích cestách i mimo ně, včetně srdce, lymfatických uzlin, gastrointestinálního traktu, nadledvinek a oka. Virus byl izolován z 25 z 55 testovaných vzorků (45 procent). 

Proč je tento výzkum důležitý

Autoři studie zdůrazňují, že jejich výzkum není nijak přelomový, ale přesto je velmi důležitý – potvzuje totiž kvalitními důkazy velké množství starších doměnek nebo teorií, jež doposud tak dobře doložené nebyly. Díky tomu se jim podařilo odhalit stopy viru na místech, kde to dřívější studie nedokázaly.

Hlavní autor studie Daniel Chertow uvedl, že dlouhou dobu „se v oboru soudilo, že SARS-CoV-2 je převážně respirační virus“. Když vloni mikrobiologové a patologové poprvé oznámili, že virus byl odhalen po celém těle, pomohlo to vědcům prozkoumat vztah mezi infikovanými tělesnými tkáněmi a „dlouhým covidem“ neboli příznaky, které přetrvávají týdny a měsíce po infekci.

Podle spoluautora práce Stephena Hewitta na tento výzkum naváže letos další, který bude podobným způsobem zkoumat zemřelé, kterí byli očkovaní nebo nakažení nejrůznějšími variantami, jež jsou považované za rizikové.