Opičí neštovice v Evropě zpomalují, můžeme je tam zastavit, oznámila WHO

Zástupci Světové zdravotnické organizace (WHO) v úterý uvedli, že je možné eliminovat epidemii opičích neštovic v Evropě. Zdůraznili přitom, že nárůst počtu případů se už v řadě zemí zpomaluje.

„Věříme, že se nám podaří v evropském regionu eliminovat přenos opičích neštovic z člověka na člověka,“ uvedl regionální ředitel WHO pro Evropu Hans Kluge. „Abychom se ale posunuli tímto směrem, musíme pro to udělat víc.“

Počet nově hlášených případů opičích neštovic klesá celosvětově. Podle posledního hlášení z minulého týdne klesl za posledních sedm dní o 21 procent, ve čtyřech týdnech před tímto prvním poklesem naopak počty případů infekce rostly.

„Tento pokles by mohl odrážet první náznaky klesajícího počtu případů v evropském regionu, ale musí být ještě potvrzen,“ informovala WHO v Ženevě. Evropský region v pojímání WHO zahrnuje 53 zemí od EU přes Turecko či Turkmenistán a Rusko až po Izrael. V regionu Severní a Jižní Ameriky naopak počty případů nadále rostou.

Z celého světa bylo v týdnu od 15. do 21. srpna hlášeno 5907 případů opičích neštovic, zatímco v předcházejícím týdnu jich bylo 7477. Opičí neštovice se v poslední době rozšířily v takzvaných neendemických oblastech, tedy takových, kde se vir původem z Afriky dříve téměř nevyskytoval. Od začátku roku WHO eviduje na 41 600 případů nákazy a 12 souvisejících úmrtí v 96 zemích. Nejvíce případů, více než 14 tisíc, hlásí Spojené státy. Následují Španělsko, Brazílie a Německo. 

Vakcína má zpoždění

WHO současně vysvětlila, proč se zpozdily vakcíny proti opičím neštovicím. Očkovací látka BAVA.CO společnosti Bavarian Nordic se totiž podává i proti pravým neštovicím a výrobce ji nestihl dodat. Evropské regulační orgány ale podnikají kroky k rozšíření stávajících zásob.

Zodpovědné orgány v USA, Evropské unii a Velké Británie podpořily změnu způsobu aplikace vakcíny, kdy se menší množství injekce aplikuje intradermálně, čímž se pětkrát zvýší počet dávek, které lze použít z jedné lahvičky. Vzhledem k době, která je potřebná k nasazení vakcíny a k tomu, aby začala účinkovat, se podle WHO zdá, že za zpomalením opičích neštovic je zejména to, že je lékaři dokáží dříve a snadněji odhalovat a pacienti se dříve izolují.

Catherine Smallwoodová, která je v evropské WHO za boj proti této nemoci zodpovědná, uvedla, že je vidět i změna v chování rizikových skupin. „Máme docela dobré neoficiální důkazy o tom, že lidé – zejména muži mající sex s muži, kteří patří do určitých rizikových skupin – jsou o nemoci mnohem více informováni,“ uvedla.