Rusko nebude dodávat do USA raketové motory. „Ať si létají třeba na koštěti,“ napsal šéf Roskosmosu

Rusko přestane dodávat do Spojených států raketové motory v odplatě za sankce, které Washington uvalil na Moskvu kvůli útoku na Ukrajinu. Ve čtvrtek to oznámil šéf ruské vesmírné agentury Roskosmos Dmitrij Rogozin. Rusko se také nebude starat o servis raketových motorů, které už dříve Američanům prodalo.

„V situaci, jaká panuje teď, nemůžeme dodávat Spojeným státům naše nejlepší raketové motory. Ať si létají s něčím jiným, třeba na koštěti,“ řekl Rogozin v ruské státní televizi.

Podle něj Rusko dodalo do Spojených států od 90. let 122 dvoukomorových raketových motorů RD-180, z nichž 98 bylo použito pro rakety Atlas. V současné době už tento raketový program končí, takže škoda nebude tak zásadní.

Všechny jejich zbývající mise už navíc mají motory na území USA. „Problém by ale mohl nastat v případě závady a následné opravy nebo výměny dílů,“ upozorňuje šéfredaktor portálu Kosmonautix.cz Dušan Majer. 

obrázek
Zdroj: ČT24

Podle něj je potenciálně větším problémem ukončení dodávek modernějších ruských motorů RD-181, které využívají rakety Antares. „Tam je to ještě komplikované tím, že celý první stupeň Antaresů se vyrábí na Ukrajině v závodech Južmaš a Južnoje, které měly být vybombardovány. Není však potvrzeno, jaké škody tyto areály utrpěly,“ dodává Majer.

Ruské sankce dopadnou na Německo

Rogozin v sérii zpráv na Twitteru také oznámil, že Rusko ukončuje spolupráci s Německem na Mezinárodní vesmírné stanici ISS. „Státní korporace nebude spolupracovat s Německem na společných experimentech na ruském segmentu ISS. Roskosmos je provede nezávisle,“ uvedl Rogozin, který je považován za blízkého spolupracovníka Vladimira Putina.

V posledním tweetu dodal, že celý ruský kosmický program se bude měnit, a to zásadně. „Ruský vesmírný program bude upraven na pozadí sankcí, prioritou bude vytvoření družic v zájmu obrany,“ napsal. 

Spolupráce končí

Rusko už dříve oznámilo, že kvůli západním sankcím přerušuje spolupráci s evropskými partnery na vesmírných startech z Kourou ve Francouzské Guyaně. Moskva také žádala garance od britské společnosti OneWeb, že její satelity nebudou využity k vojenským účelům.

OneWeb, v níž má podíl britská vláda, ve čtvrtek oznámila, že ruší všechny starty z ruského kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu. Většinu jejích satelitů vynesly na oběžné dráhy ruské rakety Sojuz z kosmodromu Vostočnyj v Rusku a právě z Bajkonuru. 

Zatím nejostřejším Rogozinovým vyjádřením bylo před několika dny varování před možným odchodem Ruska z Mezinárodní vesmírné stanice. Pokud by konflikt eskaloval, mohlo by Rusko podle něj odpojit svůj segment, který udržuje ISS pomocí svých motorů na oběžné dráze: „Pokud s námi ukončíte spolupráci, kdo zachrání ISS před nekontrolovaným opuštěním oběžné dráhy a pádem do Spojených států nebo Evropy? Existuje také možnost svržení 500tunové konstrukce do Indie a Číny. Chcete jim vyhrožovat takovou vyhlídkou? ISS nad Ruskem nelétá, takže všechna rizika jsou na vás. Jste na ně připraveni?“

Svůj příspěvek zakončil varováním: „To jen, abyste věděli…. Aby vám vaše sankce nepadaly na hlavu. A to nejen v přeneseném slova smyslu.“