Superimunita vůči covidu existuje, popsali virologové z Oregonu. Je pro ni nutné očkování i nákaza

Podle nově publikované studie z Oregonské univerzity jsou průlomové infekce covidem extrémně silnou posilou imunitnímu systému. Podle vědců po plném očkování, které následuje nákaza, vzniká opravdová superimunita připravená na nejrůznější varianty viru.

Výsledky laboratorních experimentů, které vyšly v odborném časopisu Journal of the American Medical Association (JAMA), ukazují, že průlomová nákaza vytváří silnou imunitní odpověď proti variantě delta. Podle autorů tato zjištění naznačují, že imunitní odpověď bude pravděpodobně vysoce účinná i proti dalším variantám, protože virus SARS-CoV-2 nadále mutuje.

Tato studie je první, která využila živého viru SARS-CoV-2 k měření zkřížené neutralizace krevního séra z průlomových případů. „Lepší imunitní odpověď než tuhle nelze získat,“ uvedl hlavní autor studie doktor Fikadu Tafesse. „Je velmi účinná proti závažnému průběhu onemocnění. Naše studie naznačuje, že lidé, kteří jsou očkovaní a poté vystaveni průlomové infekci, mají opravdu superimunitu.“

Studie zjistila, že protilátek ve vzorcích krve případů průlomové infekce bylo víc a byly současně mnohem účinnější –⁠ až o tisíc procent –⁠ než protilátky vytvořené dva týdny po druhé dávce vakcíny společnosti Pfizer.

Studie naznačuje, že každé další vystavení viru po očkování ve skutečnosti funguje jako posílení imunitní odpovědi pro další nákazy, a to i na nové varianty viru.

„Myslím, že to vypovídá o konečné podobě hry,“ konstatuje spoluautor studie Marcel Curlin. „Neznamená to, že jsme na konci pandemie, ale ukazuje to, kde se pravděpodobně ocitneme: Jakmile jste jednou očkováni a poté vystaveni viru, budete pravděpodobně poměrně dobře chráněni i před budoucími variantami. Naše studie naznačuje, že dlouhodobým výsledkem bude snižování závažnosti celosvětové epidemie.“

Ochrana proti omikronu je stále neznámou

„Nezkoumali jsme sice konkrétně variantu omikron, ale na základě výsledků této studie bychom předpokládali, že průlomové infekce způsobené variantou omikron vyvolají u očkovaných osob podobně silnou imunitní odpověď,“ řekl Tafesse.

Studie porovnávala vzorky krve odebrané celkem 52 lidem, všem zaměstnancům univerzity, kteří byli očkováni vakcínou společnosti Pfizer a následně zařazeni do studie. U celkem 26 osob byly prostřednictvím testů zjištěny mírné průlomové infekce po očkování. Mezi sekvenčně potvrzenými průlomovými případy se v 10 případech jednalo o vysoce nakažlivou variantu delta, v devíti případech se jednalo o variantu jinou než delta a v sedmi případech o neznámou variantu.

Při práci v laboratoři s biologickou bezpečností úrovně tři pak vědci měřili imunitní odpověď na živý virus vystavený vzorkům krve odebraným lidem s průlomovými případy a porovnávali ji s imunitní odpovědí kontrolní skupiny. Zjistili, že u průlomových případů se na počátku vytvořilo více protilátek, a zjistili, že tyto protilátky podstatně lépe neutralizovaly živý virus.

Nová studie konstatuje, že očkování je nejlepším způsobem k ukončení pandemie. „Klíčem je nechat se očkovat,“ řekl Curlin. „Musíte mít tuhle základní ochranu.“