NASA odložila směnu astronautů vně vesmírné stanice. Hrozí jim kosmické smetí

Americká vesmírná agentura NASA odložila plánovanou pracovní směnu svých astronautů Thomase Marshburna a Kayly Barronové na vnější straně Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). Důvodem je možné ohrožení vesmírným smetím. NASA o tom informovala na svém webu.

Agentura uvedla, že na možné nebezpečí byla upozorněna v noci na úterý SEČ. „Kvůli nedostatku možností řádně vyhodnotit riziko, které by to mohlo pro astronauty představovat, se týmy rozhodly odložit výstup do vesmíru, dokud nebudou k dispozici další informace,“ vysvětlila své rozhodnutí.

NASA se ve své informaci nezmínila o povaze vesmírného smetí, které by mohlo astronauty ohrozit. Americké ministerstvo zahraničí ale před dvěma týdny oznámilo, že Rusko provedlo test rakety proti jednomu ze svých satelitů, přičemž výbuch vytvořil úlomky, jež mohou ohrozit ISS. Ruské ministerstvo obrany to po dvou dnech přiznalo, odmítlo však, že by test stanici ohrozil.

Kdy by se zamýšlená pracovní směna, která měla začít ve 13:10 SEČ, mohla uskutečnit, zatím není jasné. Marshburn a Barronová měli vyměnit jednu anténu, která přestala vysílat signály z ISS na Zemi. Provoz orbitálního komplexu podle NASA tato závada neohrožuje, ale vedení mise se rozhodlo nainstalovat novou anténu, aby byla komunikace dostatečně zajištěna.