Začíná popularizační festival Týden Akademie věd, nabídne víc než pět stovek akcí

V pondělí začíná vědecký festival Týden Akademie věd (AV). Program bude v Praze a na třiceti dalších místech v zemi, část se odehraje také on-line. Festival pod novým názvem navazuje na dosavadní Týden vědy a techniky AV. Nově také nemá jedno zastřešující téma, ale cílí na široké představení vědy a výzkumu. Vstup na akce je zdarma, někde je třeba rezervace. Festival končí 7. listopadu.

On-line budou třeba přednášky „Z Národní“, na které navážou živé debaty s vědci. Například diskuse o přínosu a rizicích geneticky modifikovaných potravin se v tomto bloku zúčastní předsedkyně AV Eva Zažímalová s imunoložkou Helenou Tlaskalovou-Hogenovou a rostlinnými genetiky Jaroslavem Doleželem a Alešem Pečinkou.

O principech činnosti laserových rentgenových zdrojů bude hovořit Jaroslav Nejdl z laserového centra ELI Beamlines. Jedna z dalších přednášek bude o paměti rostlin. S tím, jak pampeliška bojuje o místo na slunci a jahodník předvídá, kde dostane nejlepší živiny, posluchače seznámí Vít Latzel z Botanického ústavu AV.

Festival zpřístupní lidem některá vědecká pracoviště. V Praze lze vyrazit do Ústavu pro soudobé dějiny, Masarykova ústavu a Archivu AV, kde ukážou některé zajímavé archiválie, či do spořilovského areálu, v němž sídlí Astronomický ústav, Geofyzikální ústav a Ústav fyziky atmosféry. Bude i komentovaná prohlídka vily Lanna. Mimo hlavní město jsou v plánu třeba exkurze na ionosferickou observatoř v Průhonicích, do superpočítačového centra v Ostravě či prohlídka geofyzikální expozice a seizmické stanice ve Skalné na Chebsku.

Letošní novinkou je formát zvaný „Vědecká zastávka“. V něm mladí vědci a vědkyně lidem odlehčenou formou prozradí, jak se dostali k vědě a čím se zabývají.

Budova akademie na Národní třídě bude hostit tři výstavy. První čítá deset děl reagujících na některé výzkumy vědců z akademie. Druhou jsou výherní fotografie soutěže zaměstnanců akademie Věda fotogenická. Výstava Kopie a falzifikáty v portrétní miniatuře je podle zástupců akademie první expozicí cíleně zaměřenou na portrétní miniaturu v českých sbírkách. Představí historický vývoj tohoto výtvarného směru a způsoby jeho nápodob pomocí fotografických a grafických technik.

Akce se mimo Prahu a zmíněná místa konají například i v Brně, Českých Budějovicích, Plzni, ale i v Liběchově, Hradci Králové, Olomouci, či v Karviné. Akademie na festivalu spolupracuje s univerzitní sférou. Týden vědy a techniky AV se za dvě dekády své existence stal největším vědeckým festivalem v zemi. Loni byl kvůli pandemii covid-19 zcela on-line, předloni festival navštívilo 47 tisíc lidí.