Covid proklouzl štítem Tchaj-wanu. Země se dobrovolně uzavírá

Na ostrově Tchaj-wan, kde žije 24 milionů lidí, se v pátek 14. května objevilo 180 případů nákazy koronavirem. Vláda tento počet považuje za natolik znepokojivý, že hned druhý den zvýšila stupeň ohrožení v zemi a v metropoli Tchaj-peji a jejím okolí vyhlásila na dva týdny četná protiepidemická opatření. Poprvé od začátku pandemie tak je v této zemi povinné nošení roušek ve venkovních prostorách.

Omezení sice nezasáhnou školy, restaurace ani kanceláře, zavřít ale musela kina a sportovní zařízení. Rodinná setkání jsou omezena na pět lidí v uzavřených prostorách a deset venku. Vláda už dříve zakázala provoz barů a nočních klubů.

V pátek večer hned po vládním oznámení mnoho univerzit spontánně zareagovalo přechodem na distanční výuku a studentům doporučilo, aby se zdržovali mimo kampus. V Tchaj-peji se rozhodla zavřít také muzea a zoologická zahrada.

Hrozba má dopad také na ekonomiku země. Rostoucí komunitní infekce znepokojily akciový trh, premiér Su Čen-čchang ale uvedl, že ekonomické základy ostrova zůstávají dobré. Vláda ujistila investory, že nová omezení zasáhnou zejména cestovní ruch, ale nedopadnou na místní výrobu čipů ani polovodičů, jichž je ve světě aktuálně velký nedostatek.

Nová a pro zemi zatím neznámá situace je ale těžká pro její obyvatele – setkávají se s lockdownem zatím poprvé, takže opatření jsou provázená například z Evropy a USA dobře známými panickými nákupy potravin a hygienických potřeb.

Virus obešel obranu ostrova

V roce 2020 měl čtyřiadvacetimilionový Tchaj-wan jen tisíc případů covidu-19, na nemoc tam zemřelo pouhých 12 lidí. To z něj činilo jeden z nejméně zasažených států na světě. Země byla pokládána za vzor toho, jak lze udržet strategii „zero covid“.

Jednou z hlavních strategií bylo udržet virus na hranicích. Velká většina nakažených na Tchaj-wanu totiž byli lidé, kteří do země přicestovali již nakažení, 90 procent z nich se podařilo zachytit už na hranicích a během roku 2020 ani jediný neproklouzl přísnou karanténou.

V poslední době se ale objevilo několik případů komunitní nákazy, což Tchaj-wance znepokojilo. Dosud na ostrově neplatila téměř žádná omezení a místní život se prakticky nezměnil, na rozdíl od většiny zemí světa.

  • V důsledku zhoršené epidemiologické situace je od 18. 5. 2021 zpřísněn režim na hranicích – vstup je umožněn pouze rezidentům a z humanitárních důvodů. Tranzit přes Tchaj-wan není možný. Všichni, kdo vstoupí na Tchaj-wan, musí absolvovat přísnou čtrnáctidenní karanténu. Nadále platí povinnost po příletu předložit osvědčení s negativním výsledkem na covid-19 RT PCR, a to pro všechny věkové kategorie. Na očkování či prodělání nemoci nebere Tchaj-wan zřetel.
  • Zdroj: Mnisterstvo zahraničních věcí ČR

Čísla nakažených ale stoupají i po zavedení opatření. V neděli přibylo 206 nových případů a v pondělí 333 potvrzených nakažených. Nejvíce jich je na severu, s velkými shluky v Tchaj-peji a Nové Tchaj-peji, kde testovací stanice hlásí desetiprocentní pozitivitu. Přibližně 91 procent z celkového počtu komunitních přenosů od začátku pandemie na Tchaj-wanu se objevilo v posledních pěti dnech.

Nákazu na Tchaj-wan zavlekly posádky letadel

Epidemie se začala na Tchaj-wanu rozjíždět pomalu a nenápadně koncem dubna. Virus do země přinesly posádky letadel China Airlines. Rozšířil se v letištním hotelu, kde byli tito lidé v karanténě, ale současně se tam sjeli tchajwanští letečtí nadšenci, kteří se zde setkali v rámci domácí propagace cestovního ruchu. Letecká společnost i hotel sice dostaly pokuty, ale to už bylo pozdě.

První případy byly nahlášeny u dvou pilotů 20. dubna. O deset dní později Ústřední středisko pro prevenci a kontrolu nemocí (CECC) oznámilo vyšetřování „možného rizika přenosu“ mezi zaměstnanci, kteří se v předchozích dvou týdnech v hotelu Novotel nacházeli v karanténě.

Případy potvrdily obavy z rozhodnutí vlády, která snížila délku karantény pro letecké posádky jen na tři dny – v době vyšetřování se mnoho členů posádky z hotelu odhlásilo a u některých bylo později zjištěno, že v rozporu s pravidly navštívili veřejná místa. Byli přitom nakažení a velmi pravděpodobně i nakažliví, přestože ještě neměli příznaky covidu-19.

Počátkem května už mělo pozitivní test 18 zaměstnanců leteckých a hotelových společností a jedenáct jejich rodinných příslušníků. Brzy se objevily případy v dalších okresech, to už bez známé spojitosti s letištěm nebo hotelem. Do pondělka se objevily případy v devíti městech nebo okresech, ve všech případech šlo údajně o stejnou variantu viru – známou kentskou neboli britskou variantu, která má větší schopnost se šířit než původní kmen viru.

Lékařští experti varovali úřady před tím, aby nevsadily na takzvanou mitigační strategii, kterou se vydaly například Evropské státy (včetně České republiky) nebo USA –tedy jen zmírňování a zpomalení šíření viru v populaci. Epidemioložka Čch'-ou Šu-tchi vyzvala k okamžitému celostátnímu lockdownu s vládní finanční podporou pro dotčené zaměstnance a následnému hromadnému testování.

„Omezení zpomalí šíření, ale pokud se počet případů nedostane na nulu, pak po uvolnění se křivka zase zvedne,“ uvedla. Pro deník The Guardian řekla, že Tchaj-wan byl hloupý, když se při testování zaměřoval jen na lidi, u nichž se objevily příznaky a kteří měli také cestovní anamnézu nebo spojitost s potvrzeným případem. „Každý ví, že covid-19 se může šířit ještě před nástupem příznaků,“ řekla.

Epidemioložka poukázala na tři možné cesty, jak se nákaza mohla od několika případů roznést po celé zemi – víkendové oslavy od 8. do 9. května, přijímací zkoušky na střední školy víkend předtím a návrat studentů domů do svých rodných měst poté, co univerzity v neděli přešly na dálkové studium.

Očkování se zatím nerozjelo

Tchaj-wan si objednal miliony dávek vakcíny proti covidu-19 od společností Moderna a AstraZeneca, dosud však na ostrov dorazilo jen naprosté minimum očkovacích přípravků, uvádí agentura Reuters. Větší objemy vakcín se čekají podle vyjádření ministerstva zdravotnictví až v červnu.