Plasty jsou znečištěné kovy vzácných zemin, tvrdí vědci. Našli je i v hračkách a jednorázových obalech

Některé vzácné kovy, které se používají například při výrobě chytrých telefonů či jiné elektroniky, je stále častěji možné najít v běžných spotřebních plastech. Vyskytují se tak třeba v jednorázových obalech nebo dětských hračkách. Poukázal na to nový výzkum, který publikoval časopis Science of the Total Environment.

Ve své studii američtí vědci zkoumali nové i použité umělohmotné výrobky. Byly mezi nimi dětské hračky, kancelářské potřeby či třeba kosmetické nádoby.

Konkrétně se zaměřili na množství prvků vzácných zemin (REE), ale také na množství bromu a antimonu, které se v elektronice využívají jako zpomalovače hoření. Výsledky ukázaly, že jeden a více REE byly přítomné ve 24 z 31 testovaných produktů.

Vědci navíc zmíněné kovy našli například i v jednorázových umělohmotných obalech, u nichž je neregulovaná recyklace zakázaná. Výjimkou nebyly ani plasty, které vědci posbírali na pláži.

Nejčastějí se pak prvky vzácných zemin vyskytovaly v těch předmětech, které současně obsahovaly v menší míře brom a antimon. Vzácné kovy se ale objevily i v některých plastech, kde zmíněné zpomalovače přítomné nebyly. 

Všudypřítomné vzácné zeminy

Podle autorů studie se tak jedná o důkaz, že prvky vzácných zemin jsou v tomto ohledu všudypřítomné. Už dřívější výzkumy je totiž našly například v podzemní vodě, půdě nebo atmosféře. Kontaminaci plastů však v tomto ohledu vědci nespojují s pouhým jediným zdrojem či činností. 

„Prvky vzácných zemin mají v moderních elektronických zařízeních řadu důležitých využití,“ poznamenal podle serveru EurekAlert! hlavní autor studie Andrew Turner z University of Plymouth.

„Do plastů se však cíleně nepřidávají. Jejich přítomnost je tak pravděpodobně důsledkem náhodného znečištění během mechanické separace a zpracování obnovitelných komponent,“ vysvětlil. 

Možné dopady na lidské zdraví v tomto ohledu zatím známé nejsou. „Tyto kovy se však našly ve větší míře v potravinách, kohoutkové vodě i některých lécích. To znamená, že plasty pravděpodobně nepředstavují významný vektor expozice běžné populace. Mohlo by to však signalizovat možnou přítomnost dalších, známějších a lépe prostudovaných chemických přísad a zbytků, které jsou důvodem k obavám,“ uzavřel Turner.