Na Měsíc poletí vozítko Rašíd. Sondu tam za čtyři roky vyšlou Spojené arabské emiráty

Vrchní představitel Spojených arabských emirátů v úterý oznámil, že jeho země plánuje v roce 2024 vyslat sondu na Měsíc. SAE by se tak po USA, Sovětském svazu a Číně mohly stát čtvrtou zemí, která takovou sondu úspěšně vyslala. O přistání na Měsíci se pokusily také Indie, Izrael nebo Japonsko, ale tyto mise selhaly.

Dubajský emír Muhammad bin Rašíd Maktúm plánovaný průzkum Měsíce oznámil na Twitteru.

„Na povrchu Měsíce, v oblastech, které dosud nebyly prozkoumány lidskými misemi, v roce 2024 přistane Spojenými arabskými emiráty vyrobené lunární vozítko,“ napsal.

Jak hodlají Spojené arabské emiráty vozítko vyslat do vesmíru, emír neuvedl a neupřesnil ani, kterou část Měsíce má vozítko prozkoumat.

Vozítko bude pojmenováno Rašíd, po emírově zesnulém otci Rašídu bin Saídovi Maktúmovi.

Logo měsíční mise UAE
Zdroj: Twitter

Arabský výzkum Měsíce

V červenci z Japonska odstartovala raketa SAE se sondou Amal (Naděje), která bude zkoumat Mars z oběžné dráhy. Na místo by měla dorazit v únoru 2021, kdy budou SAE slavit 50 let od svého vzniku. V září by pak Amal měla začít posílat data o atmosféře na Marsu, která budou poskytnuta i mezinárodní vědecké komunitě.

Úspěšná mise na Měsíc by pro SAE, jejichž ekonomika závisí na ropě, byla významný krok kupředu. Prvního astronauta na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) země vyslala loni. SAE si rovněž podle AP daly za cíl zřídit lidskou kolonii na Marsu do roku 2117.