Nejdetailnější snímky Slunce odhalily plazmová vlákna silná stovky kilometrů

Vědci z University of Central Lancashire (UCLan) zveřejnili nové snímky Slunce s nejvyšším možným rozlišením. Ukazují části naší hvězdy, o nichž zatím astronomie nevěděla – včetně nebývale širokých slunečních vlasců.

Nově publikované snímky odhalily, že vnější vrstvu Slunce vyplňují dříve neviditelná a velmi jemná magnetická vlákna naplněná extrémně horkým plazmatem. Až dosud se některé části sluneční atmosféry zdály tmavé nebo většinou prázdné; nové snímky upozornily na vlákna, která měří asi 500 kilometrů a uvnitř nich proudí žhavé elektrifikované plyny.

Přesný fyzikální mechanismus, který vytváří tyto všudypřítomné horké prameny, zůstává zatím nejasný. Další výzkum se tedy nyní zaměří na to, proč a jak vznikají, což může vést mezi astronomy k lepšímu pochopení toho, jak funguje atmosféra Slunce a jak dochází ke slunečním erupcím a bouřím, které by mohly ovlivnit i život na Zemi.

Nejdetailnější pohled v dějinách

Nejnovější závěry spolu s výzkumem publikoval odborný časopis Astrophysical Journal a snímky s extrémně vysokým rozlišením vědci pořídili pomocí přístroje High-Resolution Coronal Imager (Hi-C), který provozuje americká kosmická agentura NASA.

Tento dalekohled může vybírat v atmosféře Slunce oblasti o velikosti pouhých sedmdesáti kilometrů, čili přibližně 0,01 procenta jeho velikosti. Díky tomu jde o fotografie sluneční atmosféry s vůbec nejvyšším rozlišením, jaké kdy mělo lidstvo k dispozici.

„Až dosud solární astronomové sledovali naši nejbližší hvězdu ve standardním rozlišení. Ale výjimečná kvalita dat z dalekohledu Hi -C nám poprvé umožňuje zkoumat záblesk Slunce v ultra vysokém rozlišení,“ akcentuje v této souvislosti profesor solární fyziky Robert Walsh. 

„Představte si to takhle: když sledujete fotbalový zápas v televizi ve standardním rozlišení, fotbalové hřiště vypadá zelené a jednolité. Sledujte-li ale stejnou hru v ultra HD, z obrazovky na nás doslova vyskakují jednotlivá stébla trávy,“ podotkl. „A to je přesně to, co jsme schopni vidět díky Hi-C. Zkoumáme jednotlivé prvky, které tvoří atmosféru hvězdy.“