Pandemie podle seismografů. Že lidé zůstávají doma, pocítily i přístroje měřící záchvěvy země

Seismometry na mnoha místech planety v uplynulém týdnu zaznamenaly výrazně menší aktivitu, než je běžné. Může za to pandemie koronaviru, respektive karanténní pravidla, jimiž se nyní část obyvatel planety řídí.

Seismometry jsou přístroje, která sledují seismické vlny v Zemi – nejčastěji jsou to zemětřesení, ale tyto přístroje jsou natolik citlivé, že zachytávají také pohyb dopravy, průmysl a další projevy lidské civilizace.

Belgický geolog a seismolog Thomas Lecocq prostudoval přístroje tamní Královské observatoře a zjistil, že zastavení země v důsledku koronavirové pandemie je tak výrazné, že se dá vidět i na datech ze seismometrů. Ty totiž ukazují, že hluk zachycovaný senzory odpovídá nejvíce době zimních prázdnin, kdy většina Belgičanů odjíždí na hory nebo k moři, a ne všedním pracovním dnům, kdy měřil.

Podobná data i z dalších míst

Královská observatoř stávala dříve na předměstí, ale jak se Brusel zvětšoval, ocitla se ve městě. Proto jsou nyní data z ní masivně ovlivňována ruchem v jejím okolí. „Když sněží, tak máme ticho, ale když se běží maraton, vidíme na datech lidi běžet,“ uvedl vědec pro web Gizmodo.

Královská akademie zveřejnila údaje se záznamy, rozdíl je na nich jasně vidět. Tato pozorování potvrdila i řada dalších expertů ve stejném oboru, podobné záznamy zveřejnili také seismologové ve Velké Británii, Francii a na Novém Zélandu:

Belgie patří v Evropě mezi země, které jsou pandemií postiženy nejvíc: onemocnělo už téměř 12 tisíc osob a zemřelo jich přes pět stovek.