NASA zveřejnila „mapu pokladů“ Marsu. Naznačuje, kde by měli lidé přistát

Americká kosmická agentura NASA má velké plány ohledně návratu lidských astronautů na Měsíc. To by se mělo odehrát už roku 2024 – má to být ale jen první krok pro cestu na Mars. Nová studie nyní popsala, kde by se mohla nacházet ložiska vody a kde by tedy měla lidská expedice přistát.

Výsledky výzkumu vyšly v odborném časopise Geophysical Research Letters. Podle autorů představují jakousi mapu, která ukazuje, kde na Marsu hledat vodu. Ta by se tam mohla nacházet ve formě ledu pouhých 2,5 centimetru pod povrchem.

Podle NASA je právě výskyt ledu klíčovým aspektem pro výběr místa na přistání. Na palubě strojů, které poletí k Marsu, totiž nebude dostatek místa k tomu, aby se dalo naložit dostatečné množství vody. Ta by přitom měla fungovat jako zdroj tekutin pro astronauty, současně se z ní dá vyrobit raketové palivo. NASA se proto chystá využít místních zdrojů.

Aby autoři studie tuto „mapu pokladů“ (jak ji sami nazývají) vytvořili, vycházeli z dat dvou družic: Mars Reconnaissance Orbiter a Mars Odyssey Orbiter. „Nebudete ani potřebovat bagr, abyste se dostali k ledu. Bude vám stačit rýč,“ uvedl hlavní autor studie Sylvain Piqueux z NASA. „Pokračujeme nadále ve sběru dat z ledu pohřbeného na Marsu, abychom dokázali co nejlépe vybrat místa, kde by měli astronauti přistát.“

Voda na Marsu

Voda v „normální“ tekuté podobě na povrchu Marsu existovat nemůže. Na planetě je totiž tak nízký atmosférický tlak, že by se okamžitě přeměnila na plyn. Prokazatelně se zde ale nachází ve formě ledu pod povrchem, zejména v oblastech poblíž pólů, avšak i ve středních zeměpisných šířkách planety.

K vytvoření jeho mapy využili autoři výzkumu především přístroje na sledování tepla, ale také radarová i vizuální data. Led na Marsu už dříve odhalily družice i moduly, a že není hluboko, vyplývá jak z pokusů o jeho odběr, tak i z pouhého pozorování – stačilo jen sledovat, jak se objevuje na místech, kam dopadají meteority. 

Arcadia Planitia

Zatím se ukazuje, že ideálním místem dosednutí je střední zeměpisná šířka, která nabízí lepší tepelné i světelné podmínky než póly. Za ideální experti považují oblast jménem Arcadia Planitia, která se nachází na severní části Marsu. Severní polokoule má totiž menší výškové rozdíly a také hustější atmosféru, která by mohla s bezpečným přistáním modulu pomoci.

Nová data vytipovanou lokalitu podporují; na mapách je oblast celá modrá a fialová, což je dokladem, že se zde vodní led nachází pouhých 30 až 60 centimetrů pod povrchem. Autoři se nyní budou věnovat rozdílům během různých ročních období.