Čínští vědci používali ve výzkumu orgány vězňů. Prestižní časopisy by měly jejich studie vymazat

Přes čtyři stovky čínských studií o transplantacích orgánů vzniklo neetickým způsobem, upozornili australští experti. Zkoumané orgány měly být odebrány čínských vězňům, aniž by s tím souhlasili. Australská práce je první svého druhu, která na tento etický problém upozornila. Její autoři žádají, aby byly sporné čínské články stažené z odborných časopisů, ve kterých vyšly.

Podle Australanů se jedná o selhání především anglicky psaných odborných lékařských časopisů, které stati zveřejnily. Časopisy měly porušit mezinárodně platné etické standardy, které zaručují, aby dárci orgánů poskytovali souhlas s transplantací.

Podle hlavní autorky této analýzy Wendy Rogersové jsou časopisy, vědci i kliničtí lékaři, kteří čínské studie využili, spoluviníky používání barbarských metod v získávání orgánů. „Není tu žádný opravdový tlak od vědeckých autorit na Čínu, aby změnila svůj výzkum na transparentnější,“ uvedla Rogersová pro britský deník Guardian. „Každý jen opakuje, že to není jeho záležitost. Mlčení světa k těmto barbarským praktikám musí skončit,“ vyzývá expertka na vědeckou etiku.

Dlouholetý problém

Tato práce není první, která upozorňuje na problematické čínské transplantace. Například zpráva z roku 2016 popsala značné rozdíly mezi oficiálními údaji o transplantacích od čínských úřadů a těmi, které uvádějí samotné nemocnice. Zatímco vláda hovoří o přibližně deseti tisících transplantacích ročně, samotná lékařská zařízení reportují o šesti až desetinásobném množství. Zpráva australských vědců teď přišla i s důkazy, že rozdíl je způsoben právě orgány popravených nebo zemřelých vězňů.

Profesorka Rogersová a její tým prostudovali všechny anglicky psané vědecké studie o transplantacích, které vznikly v letech 2000–2017. Našli jich celkem 445, které se věnovaly 85 477 transplantacím. Jenže 99 procent těchto prací neuvedlo, jestli dárci orgánů dali dobrovolný souhlas s použitím jejich orgánů. A všech 19 studií, které tento souhlas uvedený měly, vzniklo před rokem 2010, kdy ještě v Číně neexistoval dobrovolnický dárcovský program.

Selhali vědci i časopisy

Vědce k vytvoření této studie vedl případ z roku 2017, kdy prestižní lékařský časopis Liver International muset stáhnout studii čínských vědců, kteří zkoumali výsledky 564 transplantací jater. Experti ale prokázali, že pro nemocnice bylo nemožné získat takové množství orgánů jen od dobrovolných dárců, kterých v tu dobu bylo v Číně jen minimální množství. Ti mohli poskytnout jen asi třetinu darovaných orgánů, zbytek jich tedy musel pocházet z neznámých zdrojů, s největší pravděpodobností od vězňů.

Podle Rogersové ale podobné články vycházely i v časopisech Journal of American Transplantation a Journal of the The Transplantation Society, které mají přísná pravidla, jež by takovým neetickým praktikám měly zabránit. Journal of the The Transplantation Society dokonce od roku 2016 otevřeně deklaruje, že žádné takové texty nevytiskne. Přesto se to stalo.

K problému čínských transplantací se vyjádřila i Evropská unie: v roce 2017 schválil Evropský parlament deklaraci, ve které odsoudil odebírání orgánů od vězňů a vyzval Čínu, aby s tímto zvykem přestala.

Čína se sice už roku 2015 zavázala, že přestane využívat orgány vězňů, ale od té doby nebyl schválený žádný zákon, který by tuto praktiku reálně omezil.