TÉMA

90´ ČT24

Šok, frustrace a omezení práv. Hitler chtěl Československo před 85 lety zničit, míní odborníci

Před 85 lety skončilo i torzo meziválečného Československa a začala okupace nacistickým Německem. Adolf Hitler se procházel po Pražském hradě a nastalo jedno z nejtemnějších období naší země. Den poté vznikl Protektorát Čechy a Morava. Okupaci podle historiků nešlo příliš zabránit, protože Hitler chtěl Čechy zdecimovat, šlo o rozhodnutí jednotlivce, který svůj krok dlouho plánoval.
15. 3. 2024Aktualizováno15. 3. 2024, 23:11|

Místo jednoho čtyři jaderné bloky. Není ale jasné, jak je stát zafinancuje

Vláda ve středu oznámila, že zvažuje, že by v Česku mohly vzniknout až čtyři nové jaderné bloky, dosud se přitom hovořilo o jediném novém bloku v Dukovanech. Otázkou tak zůstává, jak by stát stamiliardové náklady na jejich vybudování uhradil. Podle části odborníků může potřebná suma být i v řádech bilionů korun. O financování projektu začne expertní skupina teprve jednat.
1. 2. 2024Aktualizováno1. 2. 2024, 21:46|

Ruský plyn už dnes nehraje žádnou roli, zní od experta

Česko během prvního letošního pololetí nečerpalo žádný plyn z Ruska, přesto jsou podle ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely (za STAN) tuzemské zásobníky naplněné víc než v předchozích letech. Konkrétně z 88 procent. Podle Síkely se daří udržovat rekordně vysoké zásoby hlavně proto, že spotřeba plynu v tuzemsku výrazně klesla. Poradce v oboru plynárenství Vratislav Ludvík v pořadu 90' ČT24 sdělil, že plné zásobníky jsou jeden z důvodů k optimismu, důležité je ale rovnoměrné a plynulé rozložení dodávek.
21. 7. 2023|

Hašek by stíhal MOV za připuštění Rusů na olympiádu, Foldyna upozornil na americké války

Dokud bude rusko-ukrajinská válka pokračovat, tak by to mělo znamenat stop pro účast ruských a běloruských sportovců v mezinárodních soutěžích, uvedl v pořadu Devadesátka ČT24 předseda podvýboru pro sport Poslanecké sněmovny Jakub Janda (ODS). Poslanec SPD Jaroslav Foldyna v diskusi řekl, že pokud by se podobný přístup uplatňoval po druhé světové válce vůči USA, tak bychom kvůli jejich válkám například ve Vietnamu či Iráku „americké sportovce vůbec nepoznali.“
30. 3. 2023Aktualizováno30. 3. 2023, 23:15|

Pavel vybírá hradní tým a ladí program. Chce co nejdříve jmenovat Koudelku generálem

Na složení svého týmu, programu či na přípravě výjezdů do regionů od pondělí začal pracovat nově zvolený prezident Petr Pavel. Hned na začátku týdne měl schůzku s ministrem zahraničí Janem Lipavským (Piráti) a také telefonicky hovořil s tchajwanskou prezidentkou. Sešel se i s ředitelem Bezpečnostní informační služby (BIS) Michalem Koudelkou, kterého plánuje co nejdříve jmenovat generálem, což nynější prezident Miloš Zeman opakovaně odmítal. V nejbližší době absolvuje Pavel i jednání s ústavními činiteli a předsedy politických stran.
30. 1. 2023Aktualizováno30. 1. 2023, 23:29|

Koalice SPOLU chce jednat s Piráty a STAN bez hnutí Praha sobě. Hřib to odmítá

Koalice SPOLU (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) v Praze přeruší povolební vyjednávání s hnutím Praha sobě. Důvodem je, že SPOLU dala v sobotu Pirátům a STAN návrh vytvoření většinové koalice v hlavním městě. S Prahou sobě nebude SPOLU jednat do doby, než skončí jednání s Piráty a STAN, informovala o tom mluvčí pražské ODS Lenka Mottlová. Pražští Piráti to však krátce po poledni odmítli. Jednání se zúčastní pouze při zapojení Prahy sobě, se kterou minulý týden uzavřeli dohodu. Později primátor Zdeněk Hřib (Piráti) uvedl, že se dalšího jednání, které se uskuteční v úterý, zúčastní, ale se „zplnomocněním k jednání i od Prahy sobě.“
24. 10. 2022Aktualizováno24. 10. 2022, 21:02|

Lidovci podpořili nominaci Hladíka na ministra životního prostředí

Celostátní výbor KDU-ČSL podpořil nominaci místopředsedy strany Petra Hladíka na ministra životního prostředí. Má nahradit Annu Hubáčkovou (za KDU-ČSL), která končí ze zdravotních důvodů ke konci října. Jmenování Hladíka ministrem chce Jurečka stihnout do konce listopadu. V mezičase chce vést ministerstvo životního prostředí Jurečka, o což premiér Petr Fiala (ODS) požádá prezidenta Miloše Zemana.
20. 10. 2022Aktualizováno20. 10. 2022, 23:08|

Dopravní komplikace ve městěch sníží posílení železniční dopravy, míní ministr Kupka

Prioritou dopravy v Česku je podle ministra Martina Kupky (ODS) dokončení Pražského okruhu a vytvoření kvalitních kapacitních komunikací pro tranzitní dopravu. Vzhledem k uzavírkám, které budou provázet opravu Barrandovského mostu v Praze, vyzval také k posílení železniční dopravy. „Je důležité, aby dokončené části Pražského okruhu nenesly zátěž, která by se měla v budoucnu rozložit do celého okruhu kolem Prahy. Směr, kterým hledíme, je nejenom rozšíření a zkapacitnění dopravní komunikace, ale zároveň posílení železniční dopravy, která méně trpí zácpami,“ uvedl v pořadu 90' ČT24.
3. 5. 2022|

Bez plynu by Česko vydrželo tři měsíce, vláda hledá alternativy

Cena zemního plynu pro evropský trh v reakci na přerušení dodávek do Polska a Bulharska ve středu ráno poskočila zhruba o pětinu. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) nemá vláda žádné signály o tom, že by surovina do Česka přestala proudit, český kabinet ale podniká kroky, aby zajistil dostatek plynu jak pro tuzemské domácnosti, tak firmy. Při nedostatku by se podle ministerstva průmyslu dodávky zachovaly hlavně domácnostem a kritické infrastruktuře, jako jsou třeba nemocnice.
27. 4. 2022Aktualizováno28. 4. 2022, 01:32|

Je dobře, že končí respirátory v dopravě, míní Konvalinka. Třetí dávku ale stále doporučuje všem

Biochemik z Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd ČR Jan Konvalinka vítá zrušení povinnosti nosit ve veřejné dopravě ochranu dýchacích cest. Řekl to v Událostech, komentářích. Situace je podle něj příznivá, přesto všem doporučuje třetí dávku očkování proti covidu. S tím souhlasí i předseda České vakcinologické společnosti Roman Chlíbek, který byl hostem Devadesátky ČT24. Nic účinnějšího než očkování podle něj stále neexistuje.
14. 4. 2022|

Senátoři uvažují o ústavní žalobě na prezidenta Zemana kvůli milosti pro Baláka

Senát bude v souvislosti s kontroverzním udělení milosti pravděpodobně diskutovat o podání žaloby na prezidenta republiky Miloše Zemana k Ústavnímu soudu. V pořadu 90' ČT24 to uvedli senátoři Zdeněk Hraba (STAN) a Miroslava Němcová (ODS). Středeční usnesení horní komory, které označilo omilostnění šéfa Lesní správy Lány Miloše Baláka za nepřijatelné, podle Němcové nestačí. Hraba si myslí, že je potřeba diskutovat o limitech pravomocí hlavy státu.
7. 4. 2022|

Vyhrát mír bývá daleko těžší než vyhrát válku, říká zpravodaj Michal Kubal o současné Ukrajině

Zahraniční zpravodaj České televize Michal Kubal na Ukrajině strávil s kameramanem Vojtěchem Hönigem tři týdny. „Základním pravidlem je co nejméně ohrožovat sebe a co nejméně ohrožovat ostatní,“ uvedl v Interview ČT24 k práci novinářů ve válečných oblastech.
6. 4. 2022Aktualizováno6. 4. 2022, 08:59|

Ceny energií dál porostou. Adresná pomoc od vlády je dobrou cestou, míní odborníci na energetiku

Vláda řeší pomoc lidem a firmám zasaženým rostoucími cenami energií. Opozice ji za to ale kritizuje a ani někteří podnikatelé vládní plány příliš nevítají. O tom, jak v současné situaci pomoci domácnostem a firmám zasaženým rapidním zvyšováním cen energií, diskutovali odborníci v Devadesátce ČT24.
18. 2. 2022|