TÉMA

KOVO

PROFIL: Mezi odboráři se Středula pohybuje téměř celou kariéru. Ztrátu funkce kvůli nezaplaceným příspěvkům dokázal zvrátit

Josef Středula se po třítýdenní přestávce stal opět předsedou centrály Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS). Funkci musel začátkem března opustit kvůli nezaplaceným členským příspěvkům. To se stalo zhruba rok poté, co se nestal prezidentem. Loni byl jedním z kandidátů ve volbě, kterou nakonec vyhrál Petr Pavel, šéf ČMKOS z klání těsně před prvním kolem odstoupil. Mezi odboráři se Středula pohybuje téměř celou svou kariéru, předsedou největší české odborové centrály je od roku 2014.
4. 3. 2024Aktualizováno25. 3. 2024, 15:04|

Středula na sněmu největší odborové centrály nebude mít vyzyvatele

Josef Středula nebude mít na mimořádném sněmu Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) vyzyvatele. Nominace do čela největší odborové centrály sice kromě něj získala také místopředsedkyně Radka Sokolová, ta se ale o funkci ucházet nebude. Část odborářů tak na sněmu navrhne, aby se obsadil jen místopředsednický post a o šéfovi ČMKOS se rozhodlo až na podzim. Do funkce místopředsedy odborové svazy navrhly vedoucího sociálně-ekonomického oddělení ČMKOS Jiřího Vaňáska a Jana Křemena z Českého rozhlasu.
22. 3. 2024Aktualizováno22. 3. 2024, 11:36|

Ostravská Liberty získala ochranu před věřiteli, přišla ale o dodávky energií

Ostravský krajský soud vyhlásil všeobecné moratorium na huť Liberty. Ochranu před věřiteli získala v den, kdy ukončuje provoz. Po zbytek prosince bude většina zaměstnanců doma. Vedení firmy tvrdí, že je to dočasné, ředitel Liberty Ostrava Pavel Šedivý ale připustil, že další vývoj bude záviset na výsledcích jednání s dodavatelem energií. Ten ve čtvrtek odpoledne Liberty odřízl. Moravskoslezský hejtman Jan Krkoška (ANO) řekl po jednání s vedením hutě, že považuje za klíčové, aby byl v lednu provoz opět obnoven, šéf odborů KOVO Roman Ďurčo dal však najevo, že neočekává, že by se jej podařilo obnovit již k 3. lednu.
21. 12. 2023Aktualizováno21. 12. 2023, 14:30|

Do pondělní stávky se zapojí podle odborů stovky firem z průmyslu. Na hodinu zastaví výrobu

Do pondělní stávky proti krokům vlády se zapojí hodinovým zastavením výroby stovky firem z průmyslu, může to být až milion zaměstnanců. V automobilce Škoda Auto se třeba výroba zastaví ve všech výrobních závodech na dvě hodiny, odboráři očekávají na happeningu účast nejméně osmi tisíc zaměstnanců. Na tiskové konferenci Průmyslové aliance odborových svazů to oznámili předseda svazu KOVO Roman Ďurčo a předák odborů automobilky Jaroslav Povšík.
22. 11. 2023Aktualizováno22. 11. 2023, 23:10|

Poslední pec v Liberty bude dál čekat v útlumu. Kraj se začíná obávat o budoucnost zaměstnanců

Vysoká pec číslo 3 zůstane i přes původní plány vedení hutě Liberty Ostrava fakticky odstavena. Firma ji podle mluvčí Kateřiny Zajíčkové ponechá v teplém útlumu, kdy se ve vysoké peci udržuje teplo, ale podstatně menší než při běžném provozu. Pec číslo 3 byla poslední, kterou měla Liberty v provozu. Firma ji odstavila 23. října kvůli nedostatečné poptávce.
10. 11. 2023|

Odboráři protestovali před sídlem vlády. Připojil se i Babiš nebo Konečná

Odboráři se v poledne sešli před sídlem vlády, aby tam protestovali proti reformě penzí a normě Euro 7. Na pódiu se střídali vedle odborářů i politici opozičních hnutí a mimosněmovních stran. Jako první vystoupili šéf poslanců SPD Radim Fiala a předseda ČSSD Michal Šmarda. Mluvili o minimální penzi, inflaci či cenách potravin. Kritizovali vládu. Následovala šéfka komunistů Kateřina Konečná a lídr ANO Andrej Babiš. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) demonstraci odborů do jisté míry zneužili představitelé politických stran, které nevyhrály minulé volby.
29. 3. 2023Aktualizováno29. 3. 2023, 15:14|

Odboráři kritizují vládu, že s nimi nejedná o reformě penzí. Narušila sociální dialog, míní Středula

Odboráři z Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) v pátek představili své výhrady k důchodové reformě, kterou připravuje vláda. Podle předáků největší odborové centrály má reformní plán slabiny. Důrazně se staví proti navyšování důchodového věku i proti omezení mimořádné valorizace penzí v červnu. Odbory si také stěžovaly na to, že s nimi vláda o zamýšlených změnách nejedná. Odborový svaz KOVO tak dle předsedy ČMKOS debatuje o možnosti protestních akcí.
17. 2. 2023Aktualizováno17. 2. 2023, 23:14|

Odboráři v Praze protestovali proti zdražování. Vyzvali vládu, aby pomohla lidem

Na pražském Václavském náměstí demonstrovaly odbory proti zdražování a propadu životní úrovně v Česku. Vyzvaly vládu, aby neprodleně pomohla lidem i firmám zvládnout složitou situaci. Zároveň žádaly po kabinetu zastropování cen a zajištění důstojného života lidí. Protestní akci, která trvala zhruba hodinu a půl, uzavřela státní hymna. Podle policie se demonstrace zúčastnily jednotky tisíc lidí a byla bez problémů.
8. 10. 2022Aktualizováno8. 10. 2022, 18:01|

Plzeňský Panasonic podle odborů končí s výrobou televizí. O práci asi přijde až tisíc lidí

Japonský Panasonic v továrně v Plzni podle předsedy odborového svazu KOVO Jaroslava Součka končí s výrobou televizorů. Označil to za strategické rozhodnutí nadnárodní firmy, v němž mohl hrát roli i současný nedostatek čipů. O práci by v továrně mělo k 31. březnu 2022 přijít až tisíc lidí.
20. 10. 2021|