TÉMA

Mandáty

ANO má ve volebním modelu Kantaru už skoro dvojnásobek toho co SPOLU

Únorový volební model agentury Kantar ukazuje na další posílení dlouhodobě prvního hnutí ANO. Jeho náskok je v průzkumu patrný jak vedle druhé ODS, tak i případné koalice SPOLU. Oproti ní by dosáhlo na takřka dvojnásobný zisk. Pokud by strany kandidovaly samostatně, do sněmovny by se dostalo šest subjektů. Průzkum, který ukazuje aktuální rozložení politické podpory, zpracovala agentura pro Českou televizi.
10. 3. 2024|

STAN a ČSSD přijdou po senátních volbách o peníze. ODS si polepší

Letošní senátní volby budou znamenat propad příjmů z každoročních státních příspěvků za mandáty zejména pro hnutí Starostové a nezávislí a pro sociální demokracii. Nejvíce si naopak polepší pokladna občanských demokratů. Vyplývá to z výpočtů ČTK na základě údajů ze serveru volby.cz.
1. 10. 2022|

Rok 2022 bude volební, na podzim si lidé vyberou zastupitele obcí a třetinu senátorů

Česko letos čekají další volby, lidé v nich vyberou obecní zastupitele. Hlasování se bude konat v pátek 23. září a sobotu 24. září. Termín vyhlásil prezident Miloš Zeman. Už teď je ale jasné, že vládní koalice SPOLU chce zkusit společné kandidátky i v řadě obcí a třeba že Piráti a STAN naopak spolu pod jednou značkou nebudou kandidovat v hlavním městě. Na podzim si také voliči ze třetiny volebních obvodů vyberou nové senátory.
2. 1. 2022Aktualizováno2. 1. 2022, 08:00|

Piráti a STAN podali ústavní stížnost kvůli výsledkům voleb, nesouhlasí s přepočtem hlasů na mandáty

Piráti a STAN se se stížností obrátili na Ústavní soud (ÚS), a to v souvislosti s přepočtem hlasů v říjnových volbách do Poslanecké sněmovny. ČT to potvrdila mluvčí Pirátů Karolína Sadílková. Strany požadují zrušit rozhodnutí Nejvyššího správního soudu (NSS), který zamítl jejich volební stížnost. V ní se domáhaly jiného přepočtu hlasů na mandáty, díky němu by hnutí STAN získalo o jednoho poslance navíc.
8. 12. 2021|

Ušetříme digitalizací, koncem dotací pro velké a řešením exekucí, slibuje Bartoš

Volební výsledek koalice PirátiSTAN nedosáhl ambicí, poslanecký klub Pirátů se navíc po říjnovém hlasování zmenšil z dosavadních 22 na čtyři poslance. Předseda strany Ivan Bartoš však zároveň vítá, že se koalicím SPOLU a PirátiSTAN podařilo v Poslanecké sněmovně získat většinu. „Je to mix pocitů,“ popsal Bartoš v pořadu Interview ČT24.
14. 10. 2021|

Ve volbách propadl milion hlasů, nejvíc v historii Česka

V letošních volbách propadl více než milion hlasů. Znamená to, že preference milionu voličů nebude mít vliv na složení Poslanecké sněmovny. Propadlých hlasů je nejvíce za celou dobu samostatné České republiky.
10. 10. 2021Aktualizováno10. 10. 2021, 00:43|