TÉMA

Balúčistán

Pákistán pozastavil se začátkem voleb fungování mobilních sítí, při útocích zemřelo několik policistů

V Pákistánu se konají parlamentní volby, které jsou poznamenány násilím. Při třech útocích na příslušníky bezpečnostních sil zahynulo nejméně osm lidí a další utrpěli zranění. Krátce před začátkem hlasování pákistánská vláda pozastavila fungování mobilních sítí v celé zemi. Důvěryhodnost hlasování je zpochybňována kvůli zákrokům úřadů vůči expremiérovi Imranu Chánovi a jeho straně.
8. 2. 2024Aktualizováno8. 2. 2024, 12:01|

Parlamentním volbám v Pákistánu předcházejí bombové útoky i silný tlak armády

Nejméně 26 lidí zemřelo a desítky dalších se zranily při dvou bombových útocích v pákistánském Balúčistánu. Došlo k tomu v předvečer parlamentních voleb. I přes stoupající počet útoků slibuje vláda zajistit 127 milionům voličů bezpečnost. Hlavní obavy ale panují o férovost voleb. Oblíbený bývalý premiér Imran Chán byl odsouzen k mnohaletému vězení a účastnit se jich nesmí. Podle analytiků se chystá nejotevřenější manipulace politiky armádou za poslední roky.
7. 2. 2024|

Pákistán zaútočil na balúčské povstalecké skupiny v Íránu

Pákistán v noci na čtvrtek zaútočil na cíle v Íránu, exploze bylo slyšet na jihovýchodě této blízkovýchodní země. Informují o tom agentury AFP a Reuters, podle nichž při úderech zahynulo nejméně devět lidí, včetně čtyř dětí a tří žen. Íránská státní média v úterý večer informovala o tom, že Teherán podnikl vzdušné údery na území Pákistánu. Islámábád to tvrdě kritizoval a varoval před vážnými následky.
18. 1. 2024Aktualizováno18. 1. 2024, 22:13|

Při sebevražedném útoku na věřící v Pákistánu zahynulo nejméně 52 lidí. Zraněných jsou desítky

Sebevražedný pumový útok, směřovaný vůči davu věřících na jihozápadě Pákistánu, si vyžádal nejméně 52 obětí. Přes padesát lidí je zraněno. V pátek to napsala agentura Reuters s odkazem na místní zdravotníky. Předchozí bilance hovořila o pětadvaceti mrtvých.
29. 9. 2023Aktualizováno29. 9. 2023, 13:49|

Povodně v Pákistánu zasáhly desítky milionů obyvatel. Déšť neustane, blíží se další monzuny

K Pákistánu sužovanému katastrofálními záplavami se blíží další monzuny. Během nejhorších povodní v moderních dějinách 220milionové země živoří stovky tisíc obyvatel v provizorních přístřešcích, pomoc s chybějícími zásobami jídla se k nim často dostává jen na lodích. Během povodní zahynulo nejméně 1300 lidí, z toho asi třetina dětí.
5. 9. 2022|

Při mohutných záplavách zahynuly v Pákistánu stovky lidí

Za poslední měsíc zahynulo při záplavách v Pákistánu 549 lidí. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na pákistánské vládní zdroje. Mezi nejhůře postižené oblasti patří odlehlé komunity v chudé jihozápadní provincii Balúčistán.
5. 8. 2022|

V Íránu vykolejil vlak, zahynulo nejméně 21 lidí. V Pákistánu sjel autobus z horské silnice, nikdo nepřežil

Nejméně 21 lidí zemřelo a dalších 47 utrpělo těžká zranění, když ve středu ráno na východě Íránu částečně vykolejil osobní vlak. Počet obětí může dále stoupat, protože část zraněných je v kritickém stavu a záchranáři stále prohledávají vykolejené vagony. Ve vlaku cestovalo asi 350 lidí, informovala agentura Reuters. Tragická nehoda se stala také na jihozápadě Pákistánu. V provincii Balúčistán sjel rychle jedoucí autobus z úzké horské silnice a zřítil se ze srázu. Podle místních úřadů neštěstí nikdo z 22 lidí nepřežil.
8. 6. 2022Aktualizováno8. 6. 2022, 13:36|

Při silném zemětřesení v Pákistánu zemřelo nejméně dvacet lidí, spadla stovka domů

Při silném zemětřesení na jihu Pákistánu v provincii Balúčistán zemřelo nejméně dvacet lidí a další tři stovky byly zraněny. Místní úřady předpokládají, že bilance obětí poroste, až záchranné čety prohledají celou zasaženou lokalitu, kde je velmi špatná infrastruktura. Do pátrání se zapojila i armáda s vrtulníky.
7. 10. 2021Aktualizováno7. 10. 2021, 11:13|