TÉMA

Smíchovské nádraží

Opravená nástupiště i koleje. Modernizace nádraží na pražském Smíchově začne brzy, vyjde na miliardy

Modernizace smíchovského nádraží v Praze začne počátkem příštího roku a vyjde asi na 4,14 miliardy korun bez DPH. Správa železnic (SŽ) nechá opravit všechny staniční koleje a nástupiště, přestaví oba podchody a prodlouží je pod celou stanicí. Nástupiště budou přístupná bezbariérově novými výtahy. Práce pro SŽ provede konsorcium firem Metrostav TBR, OHLA ŽS, Hochtief CZ a Elektrizace železnic Praha, které zvítězilo ve výběrovém řízení, sdělil ve středu mluvčí SŽ Dušan Gavenda.
27. 12. 2023|

Víc než sto let stála lávka na Smíchovském nádraží v Praze. Teď bude sloužit v Mladé Boleslavi

Lávka z pražského Smíchovského nádraží je už v Mladé Boleslavi, převezena byla v noci na pátek. Vedení středočeského města chce kontsrukci použít jako lávku pro pěší a cyklisty přes řeku Jizeru. Místním by mohla sloužit už na konci příštího roku. Na Smíchovském nádraží lávka sloužila více než sto let, ustoupit musela rekonstrukci stanice.
3. 11. 2023|

Po staré lávce přes smíchovské nádraží v Praze už lidé nepřejdou. Začalo její bourání

V Praze začalo bourání takzvané smíchovské lávky. Bezmála sto let stará cesta přes rozlehlé nádraží i velká část samotné stanice musí ustoupit nové zástavbě.
9. 10. 2023|

Hasiči zasahovali u požáru budovy na Smíchovském nádraží. Jedenáct lidí museli evakuovat

Hasiči od sobotního časného rána zasahovali u požáru vybydlené budovy u odstavných kolejí na pražském Smíchovském nádraží, kterou obývali lidé bez domova. Vyhlásili druhý stupeň požárního poplachu, evakuovali jedenáct lidí. Jednu ženu, která se nadýchala kouře, na místě ošetřili záchranáři. Objekt o rozměrech 100 krát 20 metrů byl určen k demolici, sdělil mluvčí pražských hasičů Martin Kavka. Příčinu požáru budou zjišťovat vyšetřovatelé.
7. 10. 2023Aktualizováno7. 10. 2023, 09:05|

Dráhy prodávají zbylé pozemky na Smíchově za dvě miliardy. Dostanou víc, než stanovila stará smlouva

Sekyra Group koupí poslední část pozemků na smíchovském nádraží, kterých se zbavují České dráhy za 1,97 miliardy korun. Podle Českých drah byla cena výsledkem dohody a je o 300 milionů vyšší, než jakou stanovily znalecké posudky v minulosti. Podle developera se díky dohodě strany vyhnuly soudnímu sporu.
22. 9. 2023|

„Až za 20 let uvidíme, jestli o tom někdo uvažoval.“ Landscape festival vyhlíží přeměnu pražských nádraží

Instalace ukazující odstín pražského vzduchu, nová vyhlídková věž nebo pocta Hrabalovi vznikly v hlavním městě jako součást Landscape festivalu. Akce se snaží opakovaně rozproudit debatu o úrovni veřejného prostoru mezi veřejností, architekty, developery, politiky i umělci. Prostřednictvím umělecko-architektonických intervencí zaměřuje letos pozornost na proměnu čtyř dopravních uzlů metropole. Důležitým tématem je také ekologie.
28. 6. 2022|

„Práci“ dealerům drog znesnadňují elektronické recepty i policisté z 11. oddělení

Od ledna se musí elektronicky evidovat takzvané recepty s modrým pruhem, tedy na opiátové léky. Policisté si od novinky slibují, že více zabrání zneužívání předpisů na trhu s drogami. V Praze proti dealerům zasahuje speciálně vytvořený tým.
2. 1. 2022|