TÉMA

Prasata

Genetické nůžky mohou ochránit prasata před nemocí modrých oušek. CRISPR jim dá celoživotní imunitu

Takzvaná nemoc modrých oušek poškozuje už desítky let chovatele prasat a ani v dnešní době se stále nedá dobře léčit. Vědci ale teď našli řešení, které spočívá v úpravě genomu vepřů.
3. 3. 2024|

V chovech prasat by se mohlo snížit používání antibiotik. Nahradit by je mělo preventivní očkování

Chovatelé by mohli získat příspěvek na vakcinaci prasat. Návrh na dotaci na vakcinaci připravilo ministerstvo zemědělství, má za sebou připomínkové řízení. Očkování má omezit používání antibiotik u těchto zvířat. Oproti léčbě antibiotiky je vakcinace dražší, ale podle ředitele Ústavu pro státní kontrolu veterinárních biopreparátů a léčiv Jiřího Bureše je šetrnější. Antibiotika se v některých chovech podávají i preventivně, ale jejich nadměrné užívání způsobuje, že se k nim bakterie stávají rezistentní.
23. 12. 2022|

Na dotace pro chovatele prasat ministerstvo vyčlenilo až 100 milionů korun navíc

Chovatelé prasat budou moci čerpat speciální dotace a zálohy, ministerstvo zemědělství pro ně vyčlenilo navíc až 100 milionů korun. Na jedno ustájovací místo úřad v novém dotačním programu poskytne až 80 tisíc korun. Zároveň si chovatelé prasat a drůbeže budou moct požádat o mimořádné zálohy až 70 procent u dalších programů podpory.
14. 3. 2022Aktualizováno14. 3. 2022, 18:19|

Kdo chce víc dotací, ať hospodaří ekologicky, vzkázal Nekula protestujícím velkým zemědělcům

Krátce po svém opožděném vstupu do funkce musí ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) řešit protesty proti změnám v dotacích. V Interview ČT24 prohlásil, že se podle něj zemědělci pomocí demonstrací vlamují do otevřených dveří a jejich forma komunikace je „nešťastná“. Podle něj ke změnám v dotační politice musí dojít kvůli tlaku Evropské unie.
21. 1. 2022|

České vepřové se může vytrácet z obchodů. Část zemědělců chce skončit s chovem kvůli cenám

Zhruba polovina chovatelů prasat plánuje v následujících devíti letech uzavřít své chovy. Třicet procent se k tomuto kroku chystá už příští rok. Vyplývá to z průzkumu Agrární komory mezi českými zemědělci. Chov prasat se podle tuzemských sedláků přestává vyplácet, nízké výkupní ceny totiž nepokryjí náklady na výkrm. Česko by se tak stalo ještě víc závislé na dovozech masa ze zahraničí. Už teď tuzemské vepřové pokryje jen zhruba polovinu spotřeby Čechů.
14. 12. 2021|

Chovy prasat, krav a drůbeže jsou ztrátové. Budou se omezovat, upozornili zemědělci

Chovatelé prasat, drůbeže a skotu kvůli zvyšujícím se nákladům zvažují zavírání chovů. Nevyplácí se jim zvířata chovat, prodávají za podnákladové ceny, uvedl prezident Agrární komory Jan Doležal. Rostou ceny energií, krmiv nebo hnojiv. Naopak stále klesají výkupní ceny, například u prasat meziročně o osm procent. Zemědělci tak v průměru prodávali prasata v živé váze v říjnu kolem 25 korun za kilogram, což bylo podle Doležala nejméně od vzniku samostatné republiky.
29. 11. 2021|

Vědci transplantovali prasečí ledvinu mrtvému člověku. Experiment prokázal, že to může fungovat

Američtí vědci dočasně napojili prasečí ledvinu na tělo zesnulého a sledovali její fungování. Jak uvedla agentura AP, jde o další krok ve výzkumu možnosti využívat jednou zvířecí orgány při transplantacích, které zachrání lidský život.
20. 10. 2021|

Navzdory potížím nepanuje v Británii sentiment po Unii. Je to uzavřená kapitola, říká Přibáň

Velká Británie se v posledních týdnech potýká s nedostatkem pracovníků, od řidičů nákladních aut až po pracovníky v zemědělství nebo masokombinátech. Situace dospěla tak daleko, že čerpacím stanicím docházel benzin a nafta a u těch zásobovaných stály dlouhé fronty. I když se na evropském kontinentu může zdát, že Británie se dostala do problémů kvůli brexitu, profesor práva na Cardiff University Jiří Přibáň takové zjednodušení odmítá. Na vině je hned několik faktorů a žádný sentiment po Unii v Británii nepanuje, řekl v Interview ČT24.
2. 10. 2021|