TÉMA

Zvyšování

Navýšení platů ve státní sféře o patnáct procent je skromný požadavek, míní Středula. Podle Zajíčka by se nemělo zvyšovat plošně

Zaměstnanci státu by na tom s odměňováním neměli být nejhůř, řekl v pořadu Události, komentáře předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula, který zmínil, že situace u státních zaměstnanců je vážná a nárůst platů o 15 procent, jak požadují odbory, je skromný požadavek. S tím souhlasila i členka rozpočtového výboru Poslanecké sněmovny Margita Balaštíková (ANO), která poukázala na vysokou inflaci a pokles reálných mezd. Podle prezidenta Hospodářské komory Zdeňka Zajíčka (ODS) by se ale neměly platy zvyšovat plošně. Místopředsedkyně výboru pro sociální politiku Pavla Pivoňka Vaňková (STAN) podotkla, že je vláda o tom ochotna jednat, ale napřed je potřeba udělat restrukturalizaci.
před 8 h hodinami|

Příspěvky na péči by se měly od příštího července zvýšit, uvedl Jurečka. Zvažuje růst až o desetinu

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) plánuje nejpozději od příštího léta zvýšit příspěvek na péči. Jednotlivé dávky by mohly vzrůst zhruba o desetinu. Na potřebu zvýšení příspěvku upozorňuje i opozice. Vlastní návrh připravili jak zástupci ANO, tak SPD.
26. 10. 2023|

Cigarety pro následující britské generace budou nelegální, plánuje Sunak

Británie plánuje zavést úplný zákaz prodeje tabákových výrobků pro nadcházející generaci. Každoročně plánuje zvyšovat věk pro prodej cigaret tak, že dnešní děti už by neměly mít nikdy přístup k tabáku. Spojené království se přidává k Novému Zélandu, který podobnou legislativu zavedl jako první na světě.
20. 10. 2023|

Většina firem chce zaměstnancům letos přidat, reálná mzda přesto nejspíš nevzroste

Osm z deseti českých firem se letos podle personalistů chystá přidat svým zaměstnancům. Mzdy by průměrně měly růst zhruba o osm až deset procent. Medián mezd – tedy prostřední hodnota, která zohledňuje velký počet lidí s nízkými příjmy – stoupl podle čerstvých dat statistiků skoro na 37 a půl tisíce korun. A letos má růst pokračovat. Navzdory tomu ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) varuje, že letos reálné mzdy kvůli vysoké inflaci neporostou.
27. 5. 2023|

Proti zvýšení úrokových sazeb byl i budoucí guvernér centrální banky Michl

Členové bankovní rady se na zasedání minulý čtvrtek shodli, že struktura inflačních tlaků se kvůli válce na Ukrajině výrazně vychýlila, a to od domácích poptávkových tlaků k vnějším nabídkovým a nákladovým vlivům. Vyplývá to ze záznamu z jednání bankovní rady ČNB ve čtvrtek 5. května, který nyní centrální banka zveřejnila. Z něj dále vyplývá, že pro ponechání úrokových sazeb beze změny opět hlasovali členové bankovní rady Oldřich Dědek a Aleš Michl, kterého tento týden prezident Miloš Zeman jmenoval od července guvernérem ČNB.
13. 5. 2022Aktualizováno13. 5. 2022, 12:00|

Navzdory potížím nepanuje v Británii sentiment po Unii. Je to uzavřená kapitola, říká Přibáň

Velká Británie se v posledních týdnech potýká s nedostatkem pracovníků, od řidičů nákladních aut až po pracovníky v zemědělství nebo masokombinátech. Situace dospěla tak daleko, že čerpacím stanicím docházel benzin a nafta a u těch zásobovaných stály dlouhé fronty. I když se na evropském kontinentu může zdát, že Británie se dostala do problémů kvůli brexitu, profesor práva na Cardiff University Jiří Přibáň takové zjednodušení odmítá. Na vině je hned několik faktorů a žádný sentiment po Unii v Británii nepanuje, řekl v Interview ČT24.
2. 10. 2021|