TÉMA

Fakultní Thomayerova nemocnice

Účast na screeningu plic je pod očekáváním. Pomáhá přitom včas odhalit nádor

Preventivní program na odhalení rakoviny plic je skoro v půlce pětileté pilotní doby. Určený je pro čtvrt milionu silných kuřáků nad 55 let věku. Lékaři za tu dobu oslovili každého desátého z nich, zapojila se polovina. Nádor se bez screeningu často projeví příliš pozdě na to, aby se dal zvládnout. Ročně na něj v tuzemsku umírá pět tisíc lidí.
29. 3. 2024|

Tuberkulóza už ignoruje antibiotika. Léčba odolné varianty trvá až dva roky a často nebývá úspěšná

Tak dlouho moderní společnost považovala tuberkulózu (TBC) za „nemoc minulosti“, až se z ní stala choroba, která připraví o život víc lidí než virus HIV a stává se stále hůř léčitelnou. V minulosti přitom nákaze podléhala až polovina nakažených a jde o nemoc, kterou lidé trpí už stovky tisíc let.
11. 3. 2024|

Na energiích šetří i státní instituce. Nemocnice mají zájem o tepelná čerpadla

Do energetických úspor se vedle domácností pustily i velké státní instituce. Na drahých energiích tak ušetří až desítky procent. Svým rozpočtům modernizací nově uleví třeba některé nemocnice.
28. 10. 2023|

Pacientům s chronickou bronchitidou může pomoci zničení buněk produkujících hlen

Pacientům s chronickou bronchitidou mohou pomoci operace, při nichž lékaři elektrickým pulzem zničí část buněk produkujících hlen. Fakultní Thomayerova nemocnice v Praze, kde takto začali léčit nemocné s chronickou obstrukční plicní nemocí (CHOPN), o tom v úterý informovala v tiskové zprávě.
9. 5. 2023|

V úterý přibylo 16 691 nakažených covidem. Babiš chce zkrátit lhůtu pro přeočkování pro všechny

V Česku v úterý přibylo 16 691 potvrzených případů koronaviru, je to nejnižší úterní nárůst od 9. listopadu. Proti minulému úterý to bylo zhruba o 2800 méně. Denní počty nových případů koronaviru zpomalují v mezitýdenním srovnání 13 dní v řadě. Mírný úbytek je patrný také v počtu hospitalizovaných, v úterý jich bylo podle aktuálních statistik 5850, z toho v těžkém stavu bylo 966 z nich. Pandemický zákon před Ústavním soudem obstál. Zrušil jen část paragrafu o způsobu náhrady škod způsobených pandemickými opatřeními. Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) chce zkrátit lhůtu pro přeočkování proti covidu pro všechny občany.
15. 12. 2021Aktualizováno15. 12. 2021, 21:07|

Od pondělí se lidé mohou zaregistrovat ke třetí dávce proti covidu, upozorní je SMS

Koronavirus v Česku dál nabírá na síle, při pohledu na uplynulé týdny je vidět, jak se zvedá podzimní vlna nákazy. Od předchozí neděle do sobotního dne přibylo skoro tři tisíce pozitivních. Pomoci zamezit šíření má tak podle úřadů hlavně postupující očkování – už v pondělí se první lidé budou moct zaregistrovat ke třetí, posilující dávce. A na řadě míst ji hned také dostanou. Podmínkou je minimálně osmiměsíční odstup od druhé dávky.
19. 9. 2021|