TÉMA

Kojenecký ústav

Vláda chce pomoct pěstounům i organizacím, které je podporují. Změna u kojeneckých ústavů se blíží

Do Poslanecké sněmovny míří novela zákona o sociálně právní ochraně dětí, která má víc motivovat pěstouny. Cílem je, aby od ledna 2025 mohly přestat děti do tří let věku přijímat kojenecké ústavy. Výjimkou by měly být případy sourozeneckých skupin či vážně nemocných dětí. Jednodušší by měl být i proces posuzování adeptů na pěstounství.
7. 10. 2023|

Úřady hledají stovky nových pěstounů. Připravují se na zavření kojeneckých ústavů

V Česku chybí noví pěstouni pro děti z kojeneckých ústavů, které čekají na náhradní rodinu. Například v Ústeckém kraji se počet dětí nahlášených do evidence náhradní rodinné péče ročně pohybuje okolo dvou set. Pro drtivou většinu dětí hledá úřad pěstouny dlouho. Úprava novely o sociálně-právní ochraně dětí přitom předpokládá, že od roku 2025 nebudou moci být umisťovány do ústavní péče děti do tří let věku.
20. 1. 2022|

Čína a Rusko se zřejmě nebudou moci podílet na dostavbě Dukovan, schválili poslanci

Ruské a čínské firmy se zřejmě nebudou moci jakkoliv účastnit stavby nového bloku elektrárny v Dukovanech. Sněmovna to schválila s úpravami Senátu, který doporučil posílit bezpečnostní záruky při výběru dodavatelů stavby. Poslanci také schválili povinnost objíždět cyklisty ve vzdálenosti půldruhého metru. Dali zelenou také stotisícové pokutě a zákazu účasti na sportovních utkáních těm, kteří budou na stadionech používat pyrotechniku.
15. 9. 2021Aktualizováno15. 9. 2021, 19:27|

Zásadní je, že může přibýt až 40 procent pěstounů, hodnotí konec kojeneckých ústavů Goláň

Kojenecké ústavy v Česku do čtyř let nejspíš skončí. Ústavně-právní výbor Senátu doporučil schválit novelu zákona, která od roku 2025 zakazuje umisťovat do ústavní péče děti mladší tří let. Současně s tím porostou také odměny pěstounů, které by se měly odvíjet od minimální mzdy. Předseda senátního ústavně-právního výboru Tomáš Goláň to považuje za dobrý krok a předpokládá, že díky navýšení odměn přibude skoro polovina pěstounů. Byl hostem Interview ČT24.
9. 9. 2021|