TÉMA

Teroristické útoky

Fiala ve středu navštíví Izrael, setká se s Netanjahuem a Herzogem

Premiér Petr Fiala (ODS) ve středu navštíví Izrael. O jeho cestě jako první informovala rakouská agentura APA s odvoláním na úřad rakouského kancléře, protože Karl Nehammer poletí spolu s Fialou. Vídeň označila za cíl cesty „ukázat solidaritu s izraelským lidem“. Podle Strakovy akademie je návštěva koordinována s nadcházejícím summitem Evropské rady, který bude ve čtvrtek.
24. 10. 2023Aktualizováno24. 10. 2023, 21:37|

Zapojení Íránu do konfliktu by mělo podle Černochové vliv i na bezpečnost v Česku

Případné zapojení Íránu do konfliktu, který rozpoutaly útoky teroristické organizace Hamás na Izrael, by zásadně změnilo bezpečnostní prostředí v Evropě i v Česku. V Událostech, komentářích to naznačila ministryně obrany Jana Černochová (ODS), zároveň zdůraznila, že v současnosti žádné nebezpečí v Česku nehrozí. Poslanec ANO Robert Králíček však varoval, že zpravodajské služby by nedokázaly včas rozpoznat případný příjezd jednoho islamistického extrémisty ze zahraničí.
20. 10. 2023|

Izraelská armáda dokončuje přípravy na pozemní operaci ze vzduchu, moře a po souši

Izraelská armáda uvedla, že dokončuje přípravy na významnou pozemní operaci v Pásmu Gazy, píše zpravodajský web The Times of Israel. Armádní prohlášení podle něj uvádí, že se izraelské síly připravují na „rozšíření ofenzivy“ a „koordinovaný útok ze vzduchu, moře a po souši“. Izraelské obranné síly v sobotu oznámily, že zabily dva velitele Hamásu Muráda abú Muráda a Alí Kazího. Oba se podle Izraele podíleli na útocích teroristické organizace z konce minulého týdne.
14. 10. 2023Aktualizováno14. 10. 2023, 19:25|

Dánsko kvůli pálení koránu z bezpečnostních důvodů zpřísní ochranu hranic

Dánská policie kvůli nedávnému pálení koránu zpřísní kontrolu dánských hranic. S odvoláním na prohlášení dánského ministerstva spravedlnosti o tom informuje agentura Reuters. Odpůrci islámu v Dánsku a Švédsku v posledních měsících zapálili a poškodili několik výtisků svaté knihy muslimů koránu, což vyvolalo pobouření v muslimských zemích a diplomatické napětí.
4. 8. 2023Aktualizováno4. 8. 2023, 10:38|

Na krveprolití té noci žádný výcvik nestačil, svědčil o pařížských teroristických útocích jeden z četníků

U soudu v úterý vypovídali četníci, kteří byli svědky pařížských teroristických útoků z 13. listopadu 2015, při kterých zemřelo až 130 lidí. Uvedli, že je stále pronásledují hrozivé výjevy z noci, kdy k útokům došlo. Podle odhadů organizací, které svědkům atentátů poskytují pomoc, by před soudem mohlo vystoupit až tři sta obětí, které přežily. Hlavním obviněným je Salah Abdeslam, který je považován za jediného přeživšího přímého spolupachatele atentátů.
28. 9. 2021|

Američané se měli soustředit jen na bin Ládina, tvrdí Kavan. Podle Palouše je ale třeba mít svět bezpečný pro demokracii

Teroristické útoky ve Spojených státech z 11. září 2001 zásadním způsobem ovlivnily diplomacii a bezpečnostní politiku i v Česku. Politici a velvyslanci se museli vyrovnat nejenom s tím, že terorismus nabyl dříve nepředstavitelných rozměrů, ale také s tím, co následovalo – válkou v Afghánistánu i v Iráku. A bývalé špičky české diplomacie se na hodnocení tohoto dění ani dnes úplně neshodují. O 11. září i válkách, které následovaly, diskutovali v Událostech komentářích bývalý ministr zahraničí a bývalý předseda Valného shromáždění OSN Jan Kavan (ČSSD), bývalý ministr zahraničí, obrany a bývalý velvyslanec v USA Alexandr Vondra (ODS) a další bývalý velvyslanec ve Washingtonu Martin Palouš.
11. 9. 2021|

Obrazem: Zlověstný prachový mrak nad Manhattanem. Teroristické útoky 11. září započaly nárazem do budov „dvojčat“

Teroristické útoky z 11. září 2001 trvale změnily podobu světa. Islamisté napojení na al-Káidu unesli několik dopravních letadel. Útok začal nárazem jednoho z nich do severní věže Světového obchodního centra (WTC). Obraz ze zasažení druhé budovy „dvojčat“ už mohli vidět v přímém přenosu miliony lidí po celém světě. Další unesené letadlo zasáhlo budovu Pentagonu, poslední se díky hrdinství pasažérů zřítilo na venkově v Pensylvánii a cíl nezasáhlo.
11. 9. 2021|

Dvě a čtvrt hodiny, které změnily svět. Teroristické útoky 11. září chronologicky v obrazech

Trauma nejen Američanů. Teroristické útoky 11. září 2001 na východním pobřeží USA zasáhly civilizovaný svět a v plné nahotě ukázaly praktiky radikálních islamistů. Ve čtvrt na devět místního času (UTC-4) bylo extremisty z al-Káidy uneseno první letadlo. Dvě a čtvrt hodiny poté se zřítila druhá z věží mrakodrapu Světového obchodního centra (WTC). Fotogalerie dokumentuje vývoj událostí.
10. 9. 2021|