TÉMA

Jan Dvořák

Nová kniha připomíná české oběti Velkého teroru

Vydání sborníku dokumentů s názvem „Velký teror na Ukrajině 1937–1938: perzekuce české menšiny“ představuje způsob, jak zachovat archivy ohrožené ruským útokem na Ukrajinu, tvrdí autoři knihy, kterými jsou čtyři čeští a ukrajinští historici a archiváři. Kniha připomíná oběti sovětských represí z řad českých krajanů a československých občanů. Jeden z jejích autorů, historik Jan Dvořák, v Událostech, komentářích upřesnil, že zmapováno je zatím asi sedm set českých obětí Velkého teroru, skutečné číslo se ale může blížit tisícovce.
20. 3. 2024|

Další architektonická ikona 70. let zaniká. K zemi jde brněnská Myslivna, nahradí ji větší komplex

Osud pražského hotelu Praha nebo budovy Transgasu potkal i brněnský hotel Myslivna. Slavná budova ze 70. let jde k zemi a nahradí ji novostavba. Její architekt se při návrhu nové Myslivny tou původní inspiroval. Budou v ní ale především byty a bude větší – šestipatrová.
15. 11. 2023|

Turisté na Šumavě ignorují zákazy vstupu. Někteří i záměrně ničí značky

Návštěvníci šumavských jezer i navzdory vysokým pokutám vstupují do míst, kam kvůli ochraně přírody nesmějí. Ničí dokonce i zákazové piktogramy. Strážcům parku už dochází trpělivost, přes vyšlapané cesty tak dávají zábrany z popadaných stromů. Nejvíce problémů je u jezera Laka u Prášil. Tam strážci rozdávají pokuty skoro denně.
13. 10. 2023|

Důležitá turistická cesta na Šumavě se zavřela. Lidé musí na několikakilometrovou procházku

Až do konce října bude kvůli opravám zavřená turistická trasa z šumavského Černého jezera k Rozvodí. Pro turisty je to významná zkratka mezi ledovcovými jezery kolem Špičáku. Za poslední měsíc jde přitom už o druhou uzávěru v této lokalitě. V obou případech turisté zákaz vstupu na staveniště nerespektují.
12. 10. 2023|

Roklanská chata může jít k zemi, národní park má demoliční výměr. Zní i hlasy proti bourání

Správě Národního parku Šumava se otevřela cesta k demolici zchátralé Roklanské chaty nedaleko Modravy v centrální Šumavě. Park, kterému chata postavená v 30. letech minulého století od roku 1993 patří a který kvůli jejímu havarijnímu stavu usiluje o její zbourání, dostal od stavebního úřadu v Kašperských Horách demoliční výměr. Informoval o tom mluvčí parku Jan Dvořák. Proti demolici jsou ale například turisté i někteří politici.
12. 7. 2023|

Prezident Zeman udělil medaili dobrovolnému hasiči, který zahynul při požáru v Novém Boru

Prezident Miloš Zeman na Nový rok udělil medaili Za hrdinství in memoriam dobrovolnému hasiči Janu Dvořákovi, který na konci listopadu zahynul při požáru v Novém Boru – Arnultovicích na Českolipsku.
1. 1. 2023|

Od charkovského procesu uplynulo 90 let. Historici odkrývají příběhy Čechů v sovětském gulagu

Uplynulo 90 let od takzvaného procesu s českými učiteli na sovětské Ukrajině. V tehdy největším vykonstruovaném procesu proti českým krajanům v Sovětském svazu bylo odsouzeno 21 lidí. Ústav pro studium totalitních režimů uveřejňuje rozsáhlou dokumentaci k celému případu.
14. 6. 2021|