TÉMA

Rozdělení

V případě jádra dává státní kontrola smysl, vlastnit výrobu je však nevýhodné, zaznělo v debatě o ČEZu

Bývalý zmocněnec pro jadernou energetiku a bývalý ředitel ČEZu Jaroslav Míl nevidí důvod, aby se tato společnost rozdělovala, jak se nyní spekuluje. Vlastnit výrobu by prý pro stát bylo nevýhodné. Šéfreportérka SeznamZpráv Zuzana Kubátová si myslí, že v případě jádra by vyšší kontrola státu dávala logiku. I podle generálního ředitele Burzy cenných papírů Praha Petra Koblice je problematické stavět velký jaderný zdroj z firmy, kde je významný podíl soukromého kapitálu. Uvedli to v Událostech, komentářích.
23. 5. 2023|

Návrh zákona o přeměnách společností je obecný, netýká se konkrétní firmy, uvedl Fiala

Návrh zákona o přeměnách obchodních společností je podle premiéra Petra Fialy (ODS) obecnou úpravou. Není zacílen na konkrétní firmu, vztahuje se na všechny obchodní společnosti, řekl Fiala na sněmu Svazu měst a obcí České republiky v Olomouci. Zároveň ale podotkl, že vláda se netají snahou posílit kontrolu nad energetickou infrastrukturou.
19. 5. 2023Aktualizováno19. 5. 2023, 20:05|

Ruská agrese vůči Ukrajině je zrůdný počin, který ohrožuje naši bezpečnost i budoucnost, řekl Vystrčil

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) přednesl svůj novoroční projev. „Rok 2022 byl složitý, přesto jsme mnoho dokázali,“ řekl. Vzpomenul třicetileté výročí vzniku samostatné České republiky a také aktuální válku na Ukrajině. Občanům Česka poděkoval za solidaritu a ujistil je, že na každém v demokratické společnosti záleží. K Česku promluví na Nový rok také premiér Petr Fiala (ODS). Své vánoční poselství už dříve sdělil prezident Miloš Zeman.
1. 1. 2023Aktualizováno1. 1. 2023, 14:31|

30 let zpět: Dohody o budoucí spolupráci mezi Českou republikou a Slovenskem

Ihned po návratu československé delegace z londýnského summitu, kde byla nastíněna otázka potřebné úpravy asociační dohody s Evropským společenstvím v důsledku rozdělení ČSFR, podepsali český a slovenský premiér 16 dohod o budoucí spolupráci mezi Českem a Slovenskem. Podle Václava Klause byly vytvořeny základní podmínky pro plodnou spolupráci po 1. lednu 1993.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
29. 10. 2022|

30 let zpět: Rada obrany státu jednala o rozdělení armády po rozpadu Československa

V budově Úřadu vlády ČSFR se sešla Rada obrany státu, aby projednala rozdělení armády po předpokládaném rozpadu federace. Podle českého premiéra Václava Klause vznesla slovenská strana námitky k navrhovanému principu dělení armádního majetku.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
28. 9. 2022|

Jak spojit rozdělený národ? Návody hledali hosté pořadu Fokus Václava Moravce

Co společnost rozděluje a co ji může spojit? Na otázky týkající se stále větší polarizace společnosti hledal odpovědi Fokus Václava Moravce. V pořadu s podtitulem „Jak usmířit národ?“ diskutují historik Tomáš Petráček, filozofka Tereza Matějčková, politoložka Anna Durnová, právní filozof Jiří Přibáň, antropoložka Marie Heřmanová a psycholog Tomáš Vašák.
20. 9. 2022Aktualizováno20. 9. 2022, 22:01|

30 let zpět: ODS a HZDS se dohodly na harmonogramu rozdělení Československa

Strany ODS a HZDS se i přes dřívější rozpor dohodly na postupu, jak rozdělit Českou a Slovenskou federativní republiku, a stanovily nástin harmonogramu. Do konce září měl být přijat zákon o způsobech zániku federace, v říjnu pak zákon o oddělení majetku. V listopadu měly přijít na řadu zásady budoucí spolupráce mezi Českem a Slovenskem.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
27. 8. 2022|

30 let zpět: Poslanci hovořili o rozdělení Československa

V létě 1992 Československo směřovalo k rozdělení na dva samostatné státy. O tom, co všechno to bude obnášet, se v parlamentu bavili poslanci vládnoucí ODS se svými opozičními kolegy.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
18. 8. 2022|

30 let zpět: Vznikl Romský demokratický kongres

Před 30 lety došlo k historickému okamžiku v romské komunitě v Československu založením Romského demokratického kongresu. Mezi jeho ambice patřila i spolupráce na přípravě Ústavy České republiky. A jaký byl postoj Romů k chystanému rozdělení Československa?Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
31. 7. 2022|

30 let zpět: Vláda projednala ideový návrh Ústavy České republiky

Česká vláda projednávala ideový návrh Ústavy České republiky. Premiér Václav Klaus představil hlavní myšlenky a body, které by ústava určitě měla obsahovat. Zároveň nastínil podobu českého parlamentu, územněsprávního členění státu a pravomocí prezidenta.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
29. 7. 2022|

30 let zpět: Předsedové národních rad jednali o budoucnosti federace

Předsedové české a slovenské Národní rady, Milan Uhde a Ivan Gašparovič, se setkali v Brně, kde řešili vnitropolitickou krizi. Ta vznikla den předtím, kdy do dlouho diskutované otázky rozdělení Československa na dva státy Slovenská národní rada přijala deklaraci o svrchovanosti Slovenska a po prezidentově rezignaci. Oba politici tentokrát řešení nenašli, ale shodli se, že společný stát by neměl mít podobu spolkového systému.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
18. 7. 2022|

30 let zpět: Názory občanů na rozdělení Československa

V roce 1992 českou a slovenskou politikou i společností čím dál více rezonovaly debaty o rozdělení Československa na dva samostatné státy. Co si o rozdělení státu mysleli občané Ústí nad Labem, ukázala malá anketa.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
21. 6. 2022|

30 let zpět: ODS a HZDS se dohodly na nové vládě

Delegace ve volbách vítězných stran ODS a HZDS se napočtvrté dohodly na programovém prohlášení nové vlády. Po dvanáctihodinovém jednání o tom v noci informovali Václav Klaus a Vladimír Mečiar. Sdělili také, jak si představitelé obou stran představovali tolik diskutovanou otázku rozdělení Československa na dva státy.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
20. 6. 2022|

Vláda uvažuje o rozdělení ČEZ, naznačil Fiala. Pozice státu by tak mohla posílit

Vláda uvažuje o rozdělení energetické společnosti ČEZ na dvě firmy. V rozhovoru pro Hospodářské noviny to řekl premiér Petr Fiala (ODS). Čím by se měla která z nich zabývat, sice předseda vlády neupřesnil, experti se však domnívají, že by se tak stát mohl pokusit obejít námitky minoritních akcionářů proti výstavbě nových jaderných bloků.
20. 5. 2022Aktualizováno20. 5. 2022, 12:02|

Svoboda slova je nebezpečná, cenzura je ale mnohem horší, tvrdí expertka z newyorské univerzity

Cenzura přináší větší problémy než neregulovaná svoboda projevu, myslí si profesorka z New York Law School Nadine Strossenová. Na veřejný diskurz mají dohlížet sami občané, tvrdí v rozhovoru pro Události, komentáře autorka knihy Nenávist a proč bychom se měli bránit pomocí svobody projevu, nikoliv cenzurou. Otázky pokládal moderátor Michal Kubal.
19. 11. 2021|

Pravda dostává velmi zabrat, zpochybňují se fakta i odbornost, říká Zuzana Čaputová

Slováci si letos poprvé připomínají jako státní svátek 28. říjen, tedy vznik samostatného Československého státu. Hodnoty s první republikou spojené, jako je demokracie a pravda, jsou podle slovenské prezidentky Zuzany Čaputové důležitým odkazem i pro současné Čechy a Slováky. Uvedla to v mimořádném Interview ČT24.
28. 10. 2021Aktualizováno28. 10. 2021, 15:48|

30 let zpět: Varování Václava Havla před koncem Československa

Na zahájení podzimního zasedání Federálního shromáždění promluvil k poslancům prezident republiky Václav Havel. Varoval tehdy před koncem Československa a důrazně doporučoval vyhlásit referendum. Poslechněte si jeho projev v plném znění.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
24. 9. 2021|

30 let zpět: Výzva občanů za zachování Československa

V roce 1991 sílily tendence snahy o samostatnost Slovenska. Na to 20. září 1991 reagovala řada osobností kulturního a veřejného života. Veřejně se postavili za zachování federativního státu. Ten se podle nich snažili rozbít někteří politici zákulisními triky proti vůli většiny obyvatel. Společně také vyzvali zákonodárce k uspořádání referenda, jež by o osudu Československa rozhodlo.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
20. 9. 2021|

Česká pošta se rozdělí, zvlášť budou pobočky a zvlášť komerční služby

Česká pošta vyčlení své pobočky do nového státního podniku a sama bude nadále nabízet hlavně komerční služby. Oznámili to generální ředitel pošty Roman Knap s ministrem vnitra Janem Hamáčkem (ČSSD). Ten ujistil, že ruku v ruce s transformací se nebudou rušit pobočky, propouštět zaměstnanci ani se nebude žádná část pošty prodávat.
21. 5. 2021Aktualizováno21. 5. 2021, 19:56|

30 let zpět: Manifestace za jednotu Československa

Na Staroměstském náměstí v Praze se, stejně jako v dalších městech, konala manifestace za jednotu Československa. Šlo o reakci na výzvy k opětovnému osamostatnění Slovenska. Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
15. 3. 2021|

Kyperská jednota v lahvích oleje. Půlka oliv vyrostla na severu, půlka na jihu

Spor o území ostrova Kypr se táhne skoro půl století. Proti rozdělení na dvě části, Kyperskou republiku a samozvanou Severokyperskou tureckou republiku, se postavili dva místní obyvatelé. Jeden je Turek a druhý Řek a začali společně podnikat ve výrobě olivového oleje.
13. 2. 2020|

Soud zablokoval Trumpovu podmínku vydávání víz pouze pro lidi s pojištěním

Prezidentem Donaldem Trumpem schválené zpřísnění podmínek pro vydávání zelených karet – tedy přistěhovaleckých víz – ve Spojených státech se odkládá. Trumpův návrh dočasně zablokoval federální soud ve státě Oregon. Proti požadavku, aby imigranti měsíc po příjezdu prokazovali zdravotní pojištění, podala žalobu skupina amerických občanů. Soudní rozhodnutí je obdobou předběžného opatření v Česku, nejde tedy o finální verdikt. Soud bude kauzu dále projednávat.
3. 11. 2019|