TÉMA

Videa

Falešná videa zaplavují internet. Spolehlivé nástroje na rozeznání deepfakeů ale neexistují

Takzvaných deepfake videí přibývá. Každý půlrok se jejich počet zdvojnásobí a jsou čím dál dokonalejší. Jde přitom o nebezpečný nástroj, který zneužívají podvodníci a autoritářské režimy. V Česku jsou doménou kanálů napojených na proruskou propagandu. Účinný nástroj, jak videa vytvořená pomocí umělé inteligence identifikovat, však zatím nemáme. Tématu se pro pořad Reportéři ČT věnovaly Zuzana Černá a Jevhenija Vachničenko.
23. 4. 2024|

Lidé na internetu prodávali videa mučených opic. Vyšetřuje je policie

Médii otřásá případ brutálního týrání opic. Novináři z britské stanice BBC pomohli rozplést síť mučitelů, kteří natáčí se zvířaty zvrácená videa a na internetu je prodávají zájemcům z celého světa. Investigativní práce jim zabrala víc než rok. Policie už kvůli kauze vyšetřuje dvě desítky lidí napříč celým světem včetně Británie i Spojených států.
22. 6. 2023|

Evropská komise chce, aby internetové platformy označovaly obsah vytvořený AI

Evropská komise chce, aby velké internetové platformy pomáhaly uživatelům rozeznat obsah vytvořený umělou inteligencí (AI) a označovaly jej. Google, Microsoft a další by tímto způsobem měly bránit šíření dezinformací, které AI produkuje na velmi vysoké úrovni. Oznámila to místopředsedkyně Komise Věra Jourová před jednáním se zástupci desítek internetových firem. Požadavek má být součástí dobrovolného kodexu, dle Jourové je ale možné, že se věc stane součástí závazného unijního aktu o AI.
5. 6. 2023|

Obžalovaný z dubnového útoku v newyorském metru přiznal vinu

Frank James, který je obžalovaný z útoku v newyorském metru z loňského dubna, u soudu uznal vinu, pokud jde o obvinění z terorismu a nelegálního použití střelné zbraně. James se přiznal, že v metru odpálil dýmovnici a začal střílet do lidí. Při útoku nikdo nezemřel, několik desítek lidí ale utrpělo zranění. Prokuratura pro něj navrhne až 37 let odnětí svobody.
3. 1. 2023|

Španělská policie dopadla jednoho z deseti nejhledanějších lidí americké FBI

Španělská policie v Madridu zadržela Novozélanďana, který byl ve Spojených státech odsouzen na doživotí za výrobu a prodej dětské pornografie, sexuální zneužívání a násilí. Michael James Pratt je na seznamu deseti nejhledanějších zločinců amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI). O středečním zadržení v hotelu, kde pobýval pod falešnou identitou, informovala v pátek policie.
23. 12. 2022|

Ministr financí Stanjura zadal audit nákladů i na fotky své předchůdkyně Schillerové. Vyšly na dva miliony

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) zadal audit nákladů na mediální servis své předchůdkyně Aleny Schillerové (ANO), včetně milionů za fotografie a videa na sociální sítě. Uvedl to ve čtvrtek portál Aktuálně.cz.
3. 2. 2022|

Twitter zakázal sdílení snímků soukromých osob bez jejich souhlasu

Sdílet na sociální síti Twitter fotografie či videa běžných lidí bez souhlasu zobrazených jednotlivců je nově proti pravidlům platformy. Ta změnu oznámila s tím, že když jim lidé nahlásí záběry zveřejněné bez jejich svolení, bude tento obsah odstraněn. Výjimku mají snímky známých osobností či jiných lidí publikované „ve veřejném zájmu“.
30. 11. 2021|

Švejdar: Postup ochranky premiéra vůči reportérům BBC a Investigace.cz byl oprávněný

Chování ochranky premiéra Andreje Babiše (ANO) vůči dvěma novinářům, kteří se ho chtěli zeptat na informace projektu Pandora Papers, hodnotí policejní prezident Jan Švejdar jako oprávněné. Hlavním úkolem a zákonnou povinností ochránců je nepřipustit ohrožení chráněné osoby, uvedl v pondělí policejní šéf na Twitteru. Jeho stanovisko podpořil i ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).
4. 10. 2021Aktualizováno4. 10. 2021, 12:17|

Přes noc vyplněné lístky či štosy v urnách? Útoky ze zahraničí, odmítají ruské úřady podezření z podvodů

V Rusku v neděli skončily parlamentní volby, od kterých se po vyřazení prakticky všech oponentů Kremlu očekává vítězství vládnoucí strany Jednotné Rusko. Pozorovatelé z řad nevládních organizací hlásí množství nesrovnalostí, porušování pravidel a manipulace s hlasy, úřady ale tyto stížnosti vesměs odmítají či bagatelizují jako útoky ze zahraničí, které mají zpochybnit legitimitu hlasování.
19. 9. 2021Aktualizováno19. 9. 2021, 14:51|

Plaga věří v návrat maturantů a deváťáků do škol od března. Čekaly by je samotestovací sady

Ministr školství Robert Plaga (ANO) vidí jako velmi pravděpodobný návrat maturantů a žáků 9. tříd do škol od prvního března. Uvedl to v pořadu Otázky Václava Moravce. Dodal však, že záleží na vývoji pandemické situace. V souvislosti s návratem počítá resort se samotestovacími sadami (typu „odběr z kraje nosu“), které by studenti využívali přímo ve školách. Zřejmě do 15 minut by tak byl znám zdravotní stav každého testovaného. Mluvčí ministerstva zdravotnictví Barbora Peterová uvedla, že úřad na přípravě testování pracuje a detaily představí včas.
14. 2. 2021|

Násilníky z Kapitolu identifikují kromě agentů z FBI i média. Zkoumají záznamy a prohledávají sociální sítě

Amerika pátrá po jménech stoupenců končícího prezidenta Donalda Trumpa, kteří na začátku ledna násilně vtrhli do sídla amerického Kongresu. S identifikací stovek demonstrantů pomáhá veřejnost, výrazně se do vyšetřování zapojila také americká média a investigativní skupina Bellingcat. Procházejí nespočet videozáznamů a fotografií, prohledávají sociální sítě, kontaktují rodiny. Pátrají ale i po lidech, kteří na místě zabránili ještě větší katastrofě. Jak takové veřejné vyšetřování probíhá, přiblížil pořad Newsroom ČT24.
17. 1. 2021|