TÉMA

Propad

Čínská města se propadají, změřili vědci. Rychle klesá třeba Šanghaj

Téměř polovina velkých čínských měst se propadá kvůli čerpání vody a zvyšující se hmotnosti rychle se rozrůstajících městských oblastí. Některá sídla se propadají velmi rychle – každé šesté tempem rychlejším než jeden centimetr za rok, upozornili vědci, které citoval zpravodajský server BBC News.
20. 4. 2024|

Uhlí se v Božičanech netěží desítky let, půda se ale opakovaně propadá. Ruská ruleta, míní jeden z místních

Čtrnáct propadů půdy za posledních osm let už museli zabezpečit v Božičanech na Karlovarsku. Další propadlinu objevili místní nedávno kousek za obcí. Je to následek hlubinné těžby hnědého uhlí, která tam skončila už před sedmdesáti lety. Ač to zákon zakazuje, je možné, že chodby vedou přímo pod obcí.
29. 12. 2023|

Kalifornie se propadá, zemědělci čerpají moc vody. Problém se nedá snadno zastavit, varuje studie

Dno vyprahlého kalifornského údolí Central Valley se propadá. Příčinou je, že masivní čerpání podzemní vody pro zemědělství i města vede k sesedání půdy. Nová studie Stanfordovy univerzity ukazuje, že toto propadání bude pravděpodobně pokračovat po desetiletí až staletí, i kdyby se pokles spodních vod podařilo zastavit. K zastavení propadů bude třeba, aby se hladina vody zvýšila.
5. 6. 2022|

Irsko dostane od Bruselu 920 milionů eur jako náplast za pobrexitové obchodní problémy

Irsko bude první zemí v Evropské unii, která dostane z Bruselu peníze na řešení dopadu brexitu. Má jít o částku 920 milionů eur, tedy v přepočtu asi 24 miliard korun. Irsko má se Spojeným královstvím, které loni dokončilo odluku od sedmadvacítky, jako jediný unijní stát pevninskou hranici. Mezi Londýnem a Bruselem nadále pokračují neshody kvůli pobrexitovým kontrolám zboží mezi Británií a Severním Irskem. Riziko, že mezi Británií a Evropskou unií kvůli tomu vypukne obchodní válka, pořád není zažehnané.
11. 12. 2021|

Automobilový průmysl v covidu klesá, nepředvídatelnost výroby dopadá i na subdodavatele

Výroba aut nejen v Česku vykazuje rekordní propady. V říjnu produkce v tuzemských automobilkách meziročně klesla skoro o polovinu. Můžou za to odstávky kvůli chybějícím čipům. Ty ale kromě samotných producentů aut dopadají taky na subdodavatele.
24. 11. 2021|

Pod závrtem v Moravském krasu jsou nejspíš neznámé prostory. Začal se propadat

Propad země, takzvaný závrt mezi Ostrovem u Macochy a Sloupem, nově zaujal speleology v Moravském krasu. Začal se totiž propadat, což značí, že jsou pod ním podzemní prostory. Na webu strážců přírody to uvedl zástupce vedoucího správy chráněné krajinné oblasti Antonín Tůma.
13. 3. 2021|

Automobilový průmysl zaznamenal dosud největší pokles prodeje osobních aut

Prodej nových osobních aut v Evropské unii loni kvůli dopadům pandemie klesl o 23,7 procenta na 9,94 milionu vozů. Uvedlo to Evropské sdružení výrobců automobilů (ACEA). V České republice byl propad o trochu mírnější, i tak ale přesáhl 18 procent. Konec roku již v tuzemsku přinesl meziroční nárůst. Automobilce Škoda se loni podařilo zvýšit podíl na unijním trhu.
19. 1. 2021Aktualizováno19. 1. 2021, 11:35|

Bitcoin po rekordním růstu výrazně propadl, britský úřad varuje před ztrátou celých investic

Cena digitální měny bitcoin v pondělí výrazně klesla. Z více než 41 tisíc dolarů (885 tisíc korun), kde byla na konci minulého týdne, se dostala až pod 34 tisíc dolarů (734 tisíc korun). Britský Úřad pro finanční etiku (FCA) později varoval, aby lidé, kteří investují do kryptoměn, byli připraveni na výrazné ztráty a také na eventualitu, že mohou přijít o všechno. Bitcoin a další kryptoměny, na rozdíl třeba od akcií, nejsou ve Velké Británii a dalších zemích pojištěny.
11. 1. 2021Aktualizováno11. 1. 2021, 16:06|