TÉMA

Jednotka

Noční vlaky téměř vymizely, teď rok od roku sílí. S novým jízdním řádem dostaly i jinou podobu

Konkurence v podobě aut, ale hlavně poměrně levných letadel v posledních desetiletích mohutně zasáhla dálkovou železniční dopravu v Evropě. A zvlášť silně postihla noční vlaky. Po tvrdém dopadu prakticky na dno v polovině minulého desetiletí ale začal návrat – zprvu nenápadný, postupně čím dál důraznější. Letošní prosincová změna jízdních řádů železniční dopravy v Evropě znamenala další významný krok. Nejenže se obnovují další dříve zrušená spojení, navíc přicházejí na scénu jednotky Nightjet – tedy noční obdoba i v Česku známých Railjetů.
29. 12. 2023|

Z jihomoravských kolejí odjíždějí poslední staré vagony, kraj už má všechny nové vlaky kromě jednoho

Po tratích na jižní Moravě jezdí již všechny nové elektrické jednotky, které objednal kraj a zaplatil za ně částečně evropskými penězi. Je to pro něj úleva. Škoda Transportation, která vlaky nazvané Moravia dodala, měla zpoždění a kraji hrozilo, že o pětimiliardovou dotaci přijde. Teď už jich je všech 36. Zbývá sice dodat ještě poslední, sedmatřicátou Moravii, tu ale kraj objednal již bez příspěvku od EU.
23. 6. 2023|

Kritizují Putina a spojuje je ruský původ. Dobrovolnická jednotka na Ukrajině se hlásí k akci v Brjanské oblasti

Za údery proti armádě ruského vůdce Vladimira Putina a jeho režimu někdy stojí i ruská uskupení, která symptatizují s Ukrajinci. Dobrovolnická jednotka v čele s velitelem Fortunou se třeba přihlásila k akci v ruské Brjanské oblasti. Velitel jednotky říká, že bojují za dobro obou národů — ukrajinského i ruského.
21. 3. 2023|

Uplynulé desetiletí českou železnici proměnilo, mizejí malé motoráky i koženky. Zrychlení ale nepřišlo

Desetiletí uplynulo od doby, kdy začal velký přerod české železnice z hlediska vozového parku. Po dlouhé době ustrnutí, kdy provoz závisel na starých „koženkových“ vagonech a zcela nevhodných malých motorových vozech, začaly přicházet zcela nové a koncepčně moderní vlaky. Loni oslavily deset let od svého schválení k provozu motorové jednotky Regio Shark, letos budou mít první kulatiny Regio Pantery, které významně proměnily podobu cestování osobními vlaky na elektrizovaných tratích.
20. 2. 2023|

Ukázka improvizace v boji. Na jihu Ukrajiny působí jednotka s raketometem na malém náklaďáku

V oblasti Chersonu působí ukrajinská jednotka, která se specializuje na vzdušný průzkum a přepady. Skládá se z příslušníků Teritoriální obrany, kteří před válkou neměli s ostrým bojem zkušenosti. Do akce jezdí skupina nalehko – čítá jen dva vozy a čtyřčlennou posádku. K natáčení svolili na půl cesty mezi základnou a nejtěžšími boji. Na místě natáčel zpravodaj ČT Andreas Papadopulos.
12. 11. 2022|

Místo metrů yardy. Britská vláda se chce vrátit k imperiálním jednotkám měření

Britský premiér Boris Johnson v projevu na stranické konferenci ohlásil přechod na ekonomiku s vyššími platy. Podle něj za nízkými mzdami stálo masové přistěhovalectví. Vysvětloval tím, proč po odchodu z Evropské unie v zemi chybí pracovní síly a vázne zásobování. Johnson slíbil, že pobrexitová Británie bude dělat věci jinak. Součástí plánu má být také návrat k imperiálním jednotkám měření.
7. 10. 2021|

Odpůrci myanmarské junty zřídili lidové obranné síly. Mají chránit civilisty před armádou

Myanmarská vláda národní jednoty, kterou sestavili odpůrci vojenské junty, ve středu oznámila, že zřídila lidové obranné síly. Jejich úkolem bude chránit civilisty před útoky armády. Informovala o tom agentura Reuters.
5. 5. 2021|

Dráhy objednaly 33 nových motoráků z Polska, budou jezdit ve středních i jižních Čechách

České dráhy uzavřely rámcovou smlouvu na 160 motorových jednotek s polským výrobcem PESA. Závazně zatím objednaly 33 motoráků za necelé tři miliardy korun. Dopravce plánuje nové vlaky nasadit ve středních, východních a jižních Čechách, kde nahradí jedny z nejstarších vozidel, které dnes u drah jezdí.
26. 2. 2021|

Z hasičů se tajil dech. V Tokiu předvedli staré umění, které zachraňovalo lidské životy

Na novoroční přehlídce japonských hasičů v Tokiu představili členové sboru i akrobatickou tradici známou jako hašigo-nori. Kořeny náročných figur na vysokých žebřících sahají do období Edo, periody japonských dějin v sedmnáctém a osmnáctém století, a odkazují k tehdejšímu charakteru Tokia. Metropole byla totiž ve své době převážně ze dřeva a šíření požáru šlo nejlépe pozorovat a regulovat právě z výšin žebříku.
6. 1. 2021|