TÉMA

Jim Jordan

Americká Sněmovna reprezentantů podpořila vyšetřování prezidenta Bidena

Americká Sněmovna reprezentantů vyjádřila podporu pro vyšetřování prezidenta Joea Bidena. Podle analytiků by mohlo vést k jeho takzvanému impeachmentu – ústavní žalobě na prezidenta. V dolní komoře Kongresu mají většinu republikáni. Výsledek hlasování byl podle amerických médií očekávatelný, sám o sobě však Bidena z ničeho neviní.
14. 12. 2023Aktualizováno14. 12. 2023, 12:48|

Nový adept na vedení americké sněmovny vydržel jen pár hodin, dle médií z volby odstupuje

Američtí republikáni nominovali jako nového kandidáta na předsedu Sněmovny reprezentantů Toma Emmera. Zdá se ale, že jeho zájem o vedení dolní komory Kongresu trval jen několik hodin. Několik amerických médií v úterý pozdě večer SELČ napsalo, že se Emmer o post ucházet nebude. Už předtím The New York Times uvedly, že Emmerovi schází hlasy na plénu. Těch by potřeboval získat 217, z těsné republikánské většiny si tedy mohl dovolit ztratit pouhé čtyři, přičemž 25 republikánských zákonodárců odmítlo nejnovějšího adepta podpořit.
24. 10. 2023Aktualizováno24. 10. 2023, 23:07|

Americká sněmovna opět nezvolila předsedu, republikán Jordan už kandidovat nebude

Ani třetí hlasování o novém předsedovi za poslední čtyři dny neukončilo krizi, která třetím týdnem ochromuje americkou Sněmovnu reprezentantů. Těsné republikánské většině se opět nepodařilo zvolit předsedu, když její kandidát Jim Jordan znovu ztratil další hlasy stranických kolegů. Bývalý šéf sněmovny Kevin McCarthy poté oznámil, že Jordan už kandidátem republikánské většiny nebude. Nového kandidáta chtějí vybrat zkraje příštího týdne, uvádí list The Washington Post. Krize kolem volby sněmovního předsedy vypukla v době, kdy vláda žádá Kongres o uvolnění desítek miliard dolarů na podporu Ukrajiny a Izraele.
20. 10. 2023Aktualizováno20. 10. 2023, 21:46|

Jordan se vrátil do boje o post předsedy Sněmovny reprezentantů USA

Republikánský kongresman Jim Jordan ve čtvrtek přislíbil, že bude znovu kandidovat na funkci předsedy americké Sněmovny reprezentantů i po dvou kolech hlasování, ve kterých byl neúspěšný. Jen několik hodin předtím přitom svým stranickým kolegům řekl, že svou kampaň pozastaví a podpoří plán rozšířit pravomoci prozatímního šéfa komory Patricka McHenryho, aby zákonodárci mohli projednat naléhavá témata jako je pomoc Izraeli a Ukrajině. Republikáni od této strategie ale nakonec upustili a Jordana tak čeká třetí kolo volby, uvedla agentura Reuters.
19. 10. 2023Aktualizováno19. 10. 2023, 22:08|

Americká sněmovna je stále bez řádného předsedy, republikán Jordan v prvním kole volby neuspěl

Republikán Jim Jordan na první pokus nedosáhl na zvolení do čela americké Sněmovny reprezentantů, když jej část členů těsné republikánské většiny při hlasování v plénu odmítla podpořit. Sněmovna tak zůstává bez předsedy dva týdny poté, co byl v důsledku sporů uvnitř Republikánské strany odvolán předchozí lídr Kevin McCarthy. Zasedání bylo po vyhlášení výsledků přerušeno na neurčito.
17. 10. 2023|

Republikáni chtějí v čele sněmovny Trumpova spojence Jordana

Republikáni si v hlasování vybrali za kandidáta na post předsedy americké Sněmovny reprezentantů Jima Jordana, který je spojencem exprezidenta Donalda Trumpa. Informovala o tom agentura AP. Republikánský kongresman Steve Scalise předtím odstoupil z boje pouhý den poté, co republikáni oznámili jeho nominaci. Bez zvoleného předsedy je sněmovna už déle než týden, a to v době, kdy je třeba řešit další vojenskou pomoc Ukrajině i reakci na útok Hamásu na Izrael.
13. 10. 2023Aktualizováno13. 10. 2023, 22:27|

Republikáni vybrali nástupce sesazeného McCarthyho. Dostatek hlasů ale Scalise nemá

Republikáni v americké Sněmovně reprezentantů si vybrali Stevea Scaliseho jako kandidáta na příštího předsedu komory. Kongresman z Louisiany a druhý nejvýše postavený republikán ve sněmovně získal podle stanice CNN ve vnitrostranickém hlasování 113 hlasů, jeho oponent, šéf sněmovního výboru pro soudnictví Jim Jordan, získal 99. Hlasování pléna o příštím předsedovi bylo plánované na dnešních 21:00 SELČ, záhy bylo však odvoláno. Scalise by patrně potřebné hlasy nezískal, soudí list The New York Times a CNN.
11. 10. 2023Aktualizováno11. 10. 2023, 21:24|

Biden žádá urychlenou volbu nového šéfa sněmovny. Podle CNN se bude hlasovat až příští týden

Odvolaný předseda americké Sněmovny reprezentantů, republikán Kevin McCarthy, se o post znovu ucházet nebude. Svým spolustraníkům to oznámil na jednání několik hodin po svém odvolání. Jedna z nejvyšších amerických ústavních funkcí je prozatímně obsazená McCarthyho spojencem ze Severní Karolíny Patrickem McHenrym. Bílý dům mezitím vyzval dolní komoru Kongresu k urychlenému obsazení pozice. Republikáni nicméně o novém předsedovi hodlají hlasovat až příští týden, píše stanice CNN.
4. 10. 2023Aktualizováno4. 10. 2023, 23:14|

McCarthy ztratil pozici šéfa americké sněmovny. V dějinách USA to nemá obdoby

Republikán Kevin McCarthy přišel o funkci předsedy americké Sněmovny reprezentantů, když návrh na jeho odvolání vedle hrstky stranických rebelů podpořili všichni hlasující kongresmani Demokratické strany. McCarthy byl teprve třetím šéfem zákonodárné komory, který byl v jejích 234 let dlouhých dějinách vystaven pokusu o odvolání, a jako první z této bitvy odchází poražený, napsal list The New York Times. Prozatímním předsedou byl jmenován republikán Patrick McHenry.
3. 10. 2023Aktualizováno4. 10. 2023, 00:04|

McCarthy souhlasí se zahájením ústavní žaloby na Bidena, prezident má krok za politicky motivovaný

Republikánský předseda americké Sněmovny reprezentantů Kevin McCarthy dal souhlas se zahájením procesu ústavní žaloby (impeachmentu) na demokratického prezidenta Joea Bidena. McCarthy uvedl, že Biden podle něj lhal americkému lidu o zahraničních aktivitách svého syna Huntera Bidena. Bílý dům odsoudil snahu o impeachment jako politicky motivovanou. Pravděpodobnost, že by proces došel až k samotnému soudnímu řízení v Senátu, je minimální.
12. 9. 2023Aktualizováno12. 9. 2023, 20:54|

Trump udělí prezidentské medaile svým blízkým spojencům

Americký prezident Donald Trump se ke konci svého mandátu chystá udělit prezidentskou medaili svobody svým blízkým spojencům a členům Kongresu Devinu Nunesovi a Jimu Jordanovi. Podle agentury AP to oznámil Bílý dům.
5. 1. 2021|