TÉMA

Silničáři

Zimní počasí prozatím ustane, meteorologové naopak varují před povodněmi či ledovkou

Z Česka postupně mizí zimní počasí, na značné části území se totiž o víkendu oteplilo. Nad několik stupňů nad nulu vystoupaly během neděle teploty na většině území Česka, meteorologové proto vzhledem k oblevě varují před pády ledu a sněhu ze střech. Naopak na Moravě na některých místech v noci ze soboty na neděli sněžilo. Kvůli novému sněhu se dopoledne i zpozdila hromadná doprava.
10. 12. 2023|

Audit středočeských silničářů neodhalil žádné podezřelé vazby. Šéf spojený s kauzou Dozimetr ale kvůli tomu skončil

Hloubkový audit, který zadal Středočeský kraj u svých silničářů, zjistil například spojení mezi bývalými zaměstnanci a společnostmi, které se účastnily veřejných zakázek. Naopak ale neprokázal žádné nadstandardní vztahy k bývalému řediteli Janu Lichtnegerovi, který je spojovaný s korupční kauzou Dozimetr.
27. 11. 2023|

„Vina je jednoznačná.“ Polský řidič, který u Brna zabil dva silničáře, neuspěl s odvoláním

Krajský soud v Brně ve středu zamítl odvolání řidiče, který předloni u Kunovic na Uherskohradišťsku při nehodě usmrtil dva silničáře pracující u krajnice. Uherskohradišťský okresní soud polskému řidiči nákladního auta uložil letos v březnu tři roky vězení ve věznici s ostrahou a zákaz řízení motorových vozidel na pět let. Krajský soud neshledal pro mírnější trest důvod, kvůli řidičově nepozornosti měla nehoda fatální následky, řekl předseda senátu Josef Teplý. Tři roky vězení považuje odvolací soud za přiměřený trest, pětiletý zákaz řízení naopak označil za mírný.
16. 8. 2023|

Řidiči ohrožovali údržbáře v odstavných pruzích dálnic. Teď silničáři raději zavírají i pravý

Zranění, ale i smrt hrozí při práci zaměstnancům dálniční údržby. Vždy, když se vydají kontrolovat svodidla nebo například vodorovné značení, riskují, že přijede nepozorný řidič, přehlédne je a narazí do nich. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) kvůli tomu začalo častěji zavírat kromě odstavného i pravý jízdní pruh. Ani to ale nepomůže pokaždé.
28. 7. 2023|

Polského řidiče, který u Kunovic usmrtil dva silničáře, poslal soud do vězení na tři roky

Polskému řidiči nákladního auta, který předloni u Kunovic na Uherskohradišťsku při nehodě usmrtil dva silničáře pracující u krajnice, uložil soud tři roky vězení a také zákaz řízení vozidel na pět let. Zatímco loni při zahájení hlavního líčení obžalovaný Adrian Pawel Wróbel vinu odmítl, později se přiznal. Opakovaně vyjádřil lítost a omluvil se pozůstalým. Za usmrcení dvou lidí z nedbalosti mu hrozil jeden rok až šest let vězení.
9. 3. 2023|

Sníh komplikoval dopravu na silnicích, vlaky místy stále nejezdí. Zastavil i dodávky elektřiny

Kvůli závadám souvisejícím s počasím nejezdí vlaky na dvou tratích v jižních Čechách. Je to ale již jen ozvěna toho, co se dělo přes den. Kvůli množství mokrého sněhu, který lámal stromy a elektrické vedení, byly velké potíže na silnicích a železnici. Velmi složité bylo dostat se z Prahy do jižních Čech, nejezdily vlaky po koridoru ani auta po dálnici D3. Kromě jižních Čech byly velké potíže i na Vysočině. V Libereckém kraji byla kvůli sněžení pro nákladní vozy zavřená silnice 10 z Tanvaldu na Harrachov a dál do Polska. Přerušeny byly také dodávky elektřiny. Na jihu Čech a částečně na Vysočině zůstává večer bez elektřiny 4 600 odběrných míst.
6. 12. 2022Aktualizováno6. 12. 2022, 23:26|

Zima poprvé navštívila Česko. Silničáři vyjeli i na dálnici D8, hrozí náledí

V Česku nasněžilo a podle výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu bude v noci na sobotu vydatně sněžit dál. Poprvé po letošním létě přišlo zimní počasí a v některých regionech vyjeli do terénu silničáři, odpoledne vyrazili i na dálnici D8. Zima se zatím zdrží jen přes víkend. Nejchladnějším dnem bude sobota, pak se začne oteplovat. Od pátečního poledne platí v části republiky, od večera však již v celém Česku výstraha na náledí.
18. 11. 2022Aktualizováno18. 11. 2022, 18:50|

Polský řidič, který u Kunovic usmrtil dva silničáře, u soudu odmítl vinu

Polský řidič nákladního auta, který loni v srpnu u Kunovic na Uherskohradišťsku srazil a usmrtil dva lidi, odmítl u uherskohradišťského okresního soudu vinu. Obžalovaný Adrian Pawel Wróbel řekl, že neví, co se v době nehody stalo, stěžoval si na zdravotní indispozici. Vyjádřil ale lítost a omluvil se pozůstalým. Za usmrcení dvou lidí z nedbalosti mu v případě prokázání viny a odsouzení hrozí jeden rok až šest let vězení.
19. 9. 2022Aktualizováno19. 9. 2022, 12:00|

Silničáři se připravují na zimu s koronavirem. Největší problém by znamenal výpadek řidičů techniky

Rozdělení zaměstnanců do skupin, měření teploty, oddělené šatny pro řidiče sypačů nebo samostatné prostory pro dispečery. Silničáři se připravují nejenom na zimní počasí, ale také na problémy spojené se šířením koronaviru. Komplikace by znamenal zejména výpadek řidičů techniky. Ředitelé údržby silnic se tak připravují na krizový scénář, kdy by museli povolat do svých řad například i zaměstnance stavebních firem nebo zemědělce s traktorem.
6. 11. 2020|