TÉMA

Julius Špičák

Místo vytvoření zásob přestanou výrobci léky dodávat, obává se opoziční poslanec Špičák

Za rizikovou považuje opoziční poslanec a lékař IKEMu Julius Špičák (ANO) novelu lékového zákona, která má distributorům nařídit držet nouzové zásoby vybraných přípravků. Ministerstvo zdravotnictví si od ní slibuje, že pomůže překonat výpadky léčiv, podle Špičáka ale může také způsobit, že výrobci přestanou léky do Česka dodávat úplně. Za vhodné řešení současných výpadků považuje společné evropské nákupy léků, v úvahu podle něj připadá také zvýšení cen léků, díky čemu by byl český trh pro výrobce zajímavější. Julius Špičák byl hostem Interview ČT24, rozhovor s ním vedl Martin Jonáš.
26. 8. 2023|

Válek chce projednat covidové náhrady pro nemocnice, pro opozici to není téma

Příští týden se znovu sejde sněmovna. V prvním čtení by poslanci mohli hlasovat i o předloze, která umožní vyplatit nemocnicím kompenzace za koronavirovou epidemii v loňském roce. Podle ministerstva zdravotnictví je dobré mít pojistku, zástupci opozice a pojišťoven nepovažují covidové náhrady za téma.
19. 2. 2023|

Pojišťovny navýšily příspěvky. Nejčastěji se využívají na dentální hygienu či očkování

Zdravotní pojišťovny letos navýšily částky některých příspěvků z fondů prevence. Mezi nejčastěji poptávané patří například ten na dentální hygienu, očkování nebo na pohybové aktivity. K dispozici je přes dvě a čtvrt miliardy korun.
10. 2. 2023|

Připojištění by mohlo podle Válka přinést do zdravotnictví až pět procent navíc

Dobrovolné připojištění ke zdravotnímu pojištění, které má současná vláda v programovém prohlášení a na kterém bude pracovat, by mohlo přinést podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) k současným asi 300 miliardám korun vybraným na pojistném zhruba tři až pět procent navíc. Veřejné zdravotní pojištění v letošním roce hospodaří se 430 miliardami korun, pojišťovny využívají i rezervy z předchozích let.
22. 11. 2022Aktualizováno22. 11. 2022, 18:38|

Aplikace Tečka bude mít nové využití. Resort z ní chce vytvořit elektronický průkaz pacienta

Aplikace Tečka, která vznikla během covidové pandemie, bude mít další využití. Ministerstvo zdravotnictví z ní plánuje vytvořit elektronický průkaz, kde budou mít pacienti například svou zdravotní dokumentaci. Dosud si aplikaci stáhlo přes šest milionů lidí.
15. 11. 2022|

Platby za státní pojištěnce se mají snížit, odhlasovali poslanci. Podpořili i novelu informačního zákona

Státní platby do zdravotnictví za důchodce, děti, studenty nebo nezaměstnané se po lednovém zvýšení zřejmě od srpna opět sníží. Od roku 2024 má být zároveň zavedena automatická valorizace zdravotních plateb státu. Sněmovna předlohu schválila. Poslanci podpořili také novelu informačního zákona. Úřady by podle ní musely informovat o platech a odměnách vysokých státních úředníků. Dolní komora schválila i zákon, podle kterého bude v Česku zakázána výroba a prodej jednorázových plastových příborů, talířů nebo brček, a to v souladu s předpisy Evropské unie.
20. 7. 2022Aktualizováno20. 7. 2022, 20:07|

Zájem o čtvrtou dávku proti covidu Válka překvapil. Máme, co dohánět, řekl Špičák

Zájem o čtvrtou dávku proti covidu byl hlavně v Praze a především v nemocnicích, ale i tak  ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) překvapil. Místopředseda výboru pro zdravotnictví Julius Špičák (ANO) upozornil na to, že Češi zaostávají v proočkovanosti za Západem. Doporučil nechat se otestovat na protilátky, než půjdou na další dávku, to Válek nepovažuje až tak za rozumné, očkování bere za nástroj prevence. Politici o tématu debatovali v Událostech, komentářích.
20. 7. 2022|

Poslanec STAN Vladimír Balaš je kandidátem na ministra školství, potvrdil Rakušan

Ministrem školství po Petru Gazdíkovi (STAN) se od července zřejmě stane poslanec STAN a ústavní právník Vladimír Balaš. STAN v pátek večer po zasedání svého celostátního výboru oficiálně oznámilo, že navrhne Balaše do čela ministerstva školství. Se svým kandidátem už lídři STAN seznámili Piráty, s nimiž kandidovali v loňským sněmovních volbách, a poté i premiéra Petra Fialu (ODS). V pondělí se Fiala s Balašem osobně sejde, uvedlo STAN. Někteří odborníci pochybují, zda se kandidát na ministra orientuje v regionálním školství.
24. 6. 2022Aktualizováno24. 6. 2022, 22:51|

Poslanci hodiny jednali o zrušení elektronické evidence tržeb. Její konec by byla chyba, řekla Schillerová

Sněmovna pokračovala v projednávání návrhu na zrušení zákona o elektronické evidenci tržeb (EET) v úvodním kole. Druhé čtení návrhu na snížení zdravotních plateb za státní pojištěnce už bylo ukončeno. Sněmovní jednání o obou vládních předlohách už v minulosti provázely obstrukce opozičních ANO a SPD. V očekávání toho, že budou pokračovat, poslanci na návrh koalice schválili možnost jednání a hlasování i po půlnoci. Rozprava o EET tak pokračovala i po dvanácté večerní. Opozice mimo jiné navrhovala, aby bylo EET alespoň ponecháno v režimu dobrovolnosti.
23. 6. 2022Aktualizováno24. 6. 2022, 00:02|

Ředitelé mohou kvůli covidu vyhlásit volno, rozhodla sněmovna. SPD zablokovala projednání pandemického zákona

Sněmovna schválila zrychleně předlohu, podle které ředitelé škol mohou vyhlásit kvůli pandemické situaci mimořádné ředitelské volno. Opoziční SPD zablokovala projednání novely pandemického zákona, který má podle současné úpravy končit 28. února, novela by jeho konec odsunula na listopad. Mimořádná schůze k této části pandemického zákona by se měla konat příští úterý, uvedl předseda pirátských poslanců Jakub Michálek. Poslanci také volili zbývajícího místopředsedu sněmovny, křeslo zůstalo i po další volbě neobsazené.
25. 1. 2022Aktualizováno25. 1. 2022, 19:39|

Do Česka míří Novavax. Válek navrhne zmírnění karantén, oznámil v Otázkách Václava Moravce

Epidemie onemocnění covid-19 zůstává na vzestupu. Zahlcení nemocnic však zatím nehrozí, uklidňuje Ústřední krizový štáb. Od příštího týdne ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) navrhne vládě úpravu pravidel pro izolace. Po prvním pozitivním PCR testu by se lidé nemuseli 30 dní testovat. V pořadu Otázky Václava Moravce také oznámil, že do Česka míří nová vakcína Novavax. O průběhu stávající vlny, opatřeních i povinném očkování s ním debatovali stínový ministr zdravotnictví Julius Špičák (ANO) a bývalý šéf resortu Svatopluk Němeček (ČSSD).
23. 1. 2022|

Pracovní karanténa bude jen výjimečně, rozhodla vláda. Testy ve školách vrátila na jeden týdně

Jen jednou týdně se budou od 17. ledna opět testovat žáci a zaměstnanci ve školách. Rozhodla o tom vláda, která v prvních dvou lednových týdnech požadovala testování dvojí. Začne i rozšířené testování ve firmách, které se naopak uskuteční dvakrát týdne. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) je přesvědčen, že státní systémy jsou připravené na hromadné hlášení karantén po pozitivních testech. Vláda projednala i pravidla pro takzvanou pracovní karanténu. Podle Válka bude umožněna jen zcela výjimečně a pouze ve zdravotnictví a sociálních službách. Hasičů nebo energetiků se tedy týkat nebude. Případné rozšíření na další odvětví by vláda zvážila, kdyby to bylo nezbytné.
14. 1. 2022Aktualizováno14. 1. 2022, 19:38|

Kontinuální práci s občany vláda zanedbala, komentuje marketingový expert novou očkovací kampaň

Kontroverzní kampaň ministerstva zdravotnictví, která ve snaze pobídnout občany k očkování pracuje s naturalistickými záběry z nemocnic, plní podle marketingového experta Pavla Brabce efekt prudkého zatažení za záchrannou brzdu. Řekl to v Událostech, komentářích a doplnil, že s ohledem na současné rozšíření koronaviru přichází pozdě a potvrzuje, že kabinet zanedbal kontinuální práci s veřejností.
12. 11. 2021|

Pokud jsou lékaři proti očkování, je to problém, řekl zástupce WHO v Česku. Nemá však být povinné

Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje všem zemím, aby bylo očkování dobrovolné, v Událostech, komentářích to řekl vedoucí kanceláře WHO v Česku Srdan Matić. Vyzdvihl roli zdravotníků, kteří tím, že se nechali vakcinovat, dávají dobrý příklad ostatním Čechům. Vyjádřil ale obavy nad tím, že vliv na občany mohou mít i lékaři, kteří očkování odmítají, což označil za problém. K dobrovolnému přístupu se přiklánějí také místopředseda sněmovního výboru pro zdravotnictví Julius Špičák (ANO) a člen stejného výboru Vlastimil Válek (TOP 09).
23. 7. 2021|

Roušky ve školách nejsou dobrý nápad, shodli se poslanci Špičák a Maříková

O roušky ve školách se vede spor. Ve třídách začíná být horko a dětem se hůř dýchá. Kritici navíc upozorňují, že žáci jsou pravidelně testovaní – takže by podle nich nemuseli roušky nosit. Zakrytí nosu a úst nicméně od pondělí zůstává povinné. O situaci ve školách debatovali v Událostech, komentářích poslanci Julius Špičák (ANO) a Karla Maříková (SPD).
5. 6. 2021|

Nesmíme se nechat omámit letní euforií, varuje Špičák. Červíček zdůrazňuje nutnost trasování

V pondělí se v Česku rozvolnila mnohá protiepidemická opatření. Potřeba je ale připravit se i na možný další vývoj situace, shodli se v Událostech, komentářích místopředseda zdravotnického výboru sněmovny Julius Špičák (ANO) a hejtman Královéhradeckého kraje Martin Červíček (ODS).
18. 5. 2021|

Blatný udělal na lékaře-politiky dobrý dojem. Jeho odstup od politiky považují za výhodu

Lékaři, kteří působí ve vrcholné politice, jsou spokojeni s úvodním vystoupením nového ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) a kladou v něj vysoká očekávání. Lékař a poslanec Julius Špičák z vládního ANO i nový senátor a bývalý ředitel Fakultní nemocnice Brno Roman Kraus z opoziční ODS věří, že nalezne vhodný způsob, jak šíření koronaviru zpomalit, aniž by bylo nutné zavádět takzvaný tvrdý lockdown, po kterém volá například prezident lékařské komory. Politici-lékaři diskutovali o nástupu nového ministra v Událostech, komentářích.
30. 10. 2020|