TÉMA

Luis Arce

V Bolívii roste napětí kvůli uvězněné exprezidentce, do ulic vyšli stoupenci vlády

V Bolívii roste napětí kvůli uvěznění bývalé prezidentky Jeanine Áňezové a několika ministrů její vlády. Po demonstracích opozice za osvobození politiků ve čtvrtek večer vyšly do ulic hlavního města tisíce příznivců vlády, napsala agentura EFE. Bývalá prezidentka, které kvůli obvinění ze vzpoury a terorismu hrozí 30 let odnětí svobody, zahájila ve vězení hladovku.
19. 3. 2021|

Bolivijský soud zastavil stíhání bývalého prezidenta Moralese za volební podvody

Bolivijský soud zrušil obvinění proti exprezidentovi Evu Moralesovi a několika členům jeho vlády kvůli volebním podvodům, kterých se měli dopustit při loňských prezidentských volbách. Informovala o tom agentura DPA. Jde o druhé trestní stíhání Moralese, které bylo ukončeno po výhře kandidáta jeho strany v prezidentských volbách letos v říjnu. Minulý týden přestal být Morales stíhán kvůli obvinění z terorismu a vzpoury, toho se měl dopustit podněcováním k protestům proti vládě, která se vedení země ujala loni v listopadu po jeho útěku z vlasti.
15. 12. 2020|

Organizace amerických států uznala prezidentské volby v Bolívii, které vyhrál socialista Arce

Organizace amerických států (OAS) uznala nedělní prezidentské volby v Bolívii za legitimní. Podle ní je na rozdíl od těch loňských neprovázely žádné „podvodné akce“. Novým prezidentem země se tak příští měsíc stane ekonom Luis Arce, kandidát socialistické strany uprchlého exprezidenta Eva Moralese. Vítězství Arceho, jemuž ve středu blahopřál i šéf americké diplomacie Mike Pompeo, podle deníku El País posílí latinskoamerickou levici a pomůže levicovým lídrům v regionu.
22. 10. 2020|

Moralesův stranický kolega Arce zřejmě vyhrál prezidentské volby v Bolívii už v prvním kole

Nedělní prezidentské volby v Bolívii patrně vyhrál už v prvním kole exministr hospodářství Luis Arce, kandidát Hnutí za socialismus (MAS) Eva Moralese, který v zemi vládl jako její první indiánský prezident od roku 2006 do svého loňského útěku do exilu. K vítězství, které vyplývá zatím jen z několika průzkumů po uzavření volebních místností, už Arcemu blahopřála prozatímní bolivijská prezidentka Jeanine Áňezová, venezuelský autoritářský vládce Nicolás Maduro či místopředseda španělské vlády Pablo Iglesias.
19. 10. 2020Aktualizováno19. 10. 2020, 13:45|

„Když se nesjednotíme, Morales se vrátí.“ Rok po jeho úprku může v Bolívii triumfovat exprezidentova strana

V Bolívii po rok dlouhém čekání začínají parlamentní a prezidentské volby. Poté, co byly ty loňské zdiskreditovány a bývalý prezident Evo Morales utekl ze země, muselo být nové hlasování již třikrát odloženo kvůli pandemii covidu-19. Vlády se prozatímně ujala konzervativní právnička Jeanine Áňezová, která však kandidovat nechce a novým zájemcům tak vzrostly naděje. Favoritem je Luis Arce, člen Moralesova Hnutí za socialismus (MAS).
18. 10. 2020|