TÉMA

Chris Christie

Začínají republikánské primárky. Donald Trump jasně vede, šance mu ale komplikují soudy

Předtím, než si Američané v listopadu zvolí prezidenta, si jednotlivé strany vyberou kandidáty v procesu známém jako primární volby neboli primárky. Nemá se za to, že by přední kandidát demokratů a současný prezident USA Joe Biden narazil ve straně na vážného vyzyvatele. U opozičních republikánů bude situace o něco složitější. I přes značné kontroverze a komplikace však zůstává favoritem bývalý prezident Donald Trump.
15. 1. 2024|

Debata bez favorita. Haleyová kritizovala Trumpovu mstivost, DeSantis jeho migrační politiku

Floridský guvernér Ron DeSantis a bývalá ambasadorka USA při OSN Nikki Haleyová se střetli v debatě jen několik dní před začátkem republikánských primárek. Opakovaně se osočovali ze lhaní a uráželi se ve snaze zaujmout jako alternativa k favoritovi hlasování Donaldu Trumpovi. Ten se debaty opět neúčastnil.
11. 1. 2024Aktualizováno11. 1. 2024, 09:35|

Republikáni se v debatě opřeli do Trumpa. Ten opět nedorazil

V USA se odehrála třetí debata republikánských kandidátů na amerického prezidenta. Na středeční akci, která probíhala v Miami, vystoupilo celkem pět uchazečů. Bývalý prezident Donald Trump, který o křeslo americké hlavy státu rovněž usiluje, se nezúčastnil. Podle zahraničního zpravodaje ČT Bohumila Vostala uchazeči diskutovali o konfliktu v Pásmu Gazy, zákazu TikToku nebo americké podpoře Ukrajině.
9. 11. 2023Aktualizováno9. 11. 2023, 12:19|

Sedmero republikánů se přelo o pozornost v druhé debatě. Trump ji opět ignoroval

Republikánští uchazeči o nominaci pro prezidentské volby se střetli v druhé televizní debatě. Donald Trump, který má ve straně jasně nejvyšší preference, se nezúčastnil a vyrazil do Michiganu. Bývalého šéfa Bílého domu za to kritizoval floridský guvernér Ron DeSantis i někdejší guvernér New Jersey Chris Christie, jenž Trumpa obvinil z toho, že se bál dorazit. Výtky mířily v debatě, která se točila mimo jiné kolem imigrace, ekonomiky či zdravotnictví, také na nynějšího prezidenta Joea Bidena.
28. 9. 2023|

Většina republikánských kandidátů v debatě uvedla, že by podpořila Trumpa. Nevadilo by jim ani jeho odsouzení

V první republikánské předvolební debatě převážná většina možných kandidátů na příštího amerického prezidenta uvedla, že v případě, že strana do klání nominuje někdejší hlavu státu Donalda Trumpa, by ho podpořila. Učinili by tak i v případě, že bude odsouzen v jedné z řady soudních kauz. Trump, republikánský favorit do voleb v roce 2024, se k osmi kolegům v debatě na stanici Fox News nepřipojil, přednost dal rozhovoru s moderátorem Tuckerem Carlsonem.
24. 8. 2023|

Školy na Floridě mají nově učit, že otroctví bylo pro podrobené lidi i přínosem. DeSantis čelí ostré kritice

Guvernér Floridy a jeden z uchazečů o republikánskou nominaci na prezidentského kandidáta Ron DeSantis čelí ostré kritice vlády i části republikánů za to, jak jeho stát upravil školní osnovy. Nově se totiž má ve výuce vyzdvihovat to, že si otroci v rámci nucených prací osvojili řadu dovedností a řemesel.
29. 7. 2023|

Chris Christie je dalším republikánským uchazečem o Bílý dům

Republikánská strana má dalšího uchazeče o nominaci do volebního boje o Bílý dům, je jím bývalý guvernér státu New Jersey a advokát Chris Christie, který podle agentury AP v úterý podal potřebné dokumenty u federální volební komise. Šedesátiletý bývalý federální prokurátor se o republikánskou nominaci ucházel už v primárkách v roce 2016.
6. 6. 2023|

Ochrana Ukrajiny není klíčovým národním zájmem USA, míní potenciální kandidát na prezidenta DeSantis

Ochrana Ukrajiny není životně důležitým národním zájmem Spojených států, prohlásil Ron DeSantis, floridský guvernér a potenciální republikánský kandidát v příštích prezidentských volbách. Válku přitom označil za „územní spor mezi Ukrajinou a Ruskem“. Podobně na stejné otázky reagoval také republikánský exprezident Donald Trump, který chce v roce 2024 opět usilovat o Bílý dům.
14. 3. 2023|

Část republikánů viní Trumpa z volebního zklamání

Dvě křesla dělí od zisku většiny v Senátu demokraty i republikány. V amerických státech Arizona a Nevada pokračuje sčítání hlasů odevzdaných v úterních senátních volbách. Druhá kola se pak uskuteční v Georgii a na Aljašce, v exklávě na severu však výsledky nebudou ze stranického hlediska rozhodující, protože proti sobě stojí dvě republikánky. Hlasy se sčítají i pro kandidáty do Sněmovny reprezentantů, kde mají podle predikcí větší šanci na získání většiny republikáni. Volební průzkumy předpokládaly výraznější zisky opoziční strany, terčem kritiky se tak pro podporu některých neúspěšných kandidátů stal Donald Trump.
10. 11. 2022Aktualizováno10. 11. 2022, 23:14|

Trump se cítí lépe, v pondělí by mohl opustit nemocnici

Americký prezident Donald Trump se podle posledních zpráv cítí lépe, od pátku nemá horečku, a pokud půjde léčba i nadále dobře, mohl by v pondělí opustit nemocnici. Oznámil to tým jeho lékařů. Dříve v neděli Trump připustil, že když do nemocnice přijel, nebylo mu moc dobře, nyní se ale prý cítí mnohem lépe. Trumpův osobní lékař Sean Conley upozornil, že šéf Bílého domu ještě není mimo nebezpečí. Americká média se pozastavují nad poněkud rozporuplnými informacemi, které v sobotu přicházely od oficiálních zdrojů na téma prezidentova zdravotního stavu.
4. 10. 2020Aktualizováno4. 10. 2020, 19:19|