TÉMA

Lukáš Valeš

Slovensko je ztracený případ, míní spisovatel Soltész. Volby ukázaly demokracii v zemi, oponuje politolog Valeš

Předsedové slovenských stran Smer–SD, Hlas–SD a SNS podepsali po parlamentních volbách memorandum, které se stane základem koaliční smlouvy. Volby byly referendem o tom, zda země patří na Západ a voliči rozhodli, že se jim tam nelíbí, domnívá se spisovatel a komentátor televize JOJ Arpád Soltész, který se na Slovensku obává maďarského scénáře. Podle politologa Západočeské univerzity Lukáše Valeše ale bude Hlas–SD případný příklon k Východu korigovat. O povolební situaci na Slovensku debatovali v Událostech, komentářích.
13. 10. 2023|

Babiš zůstává poslancem i předsedou ANO, hlavními tvářemi ale budou Schillerová a Havlíček

Andrej Babiš zůstává v politice, chce být ale méně vidět. Ponechá si poslanecký mandát, zůstane i předsedou ANO, hlavními tvářemi hnutí ale podle něj budou Alena Schillerová a Karel Havlíček. Oznámil to po středečním jednání předsednictva hnutí. Babiš v lednu neuspěl v prezidentských volbách a svým povolebním projevem vyvolal otázky ohledně své politické budoucnosti. Z vedení hnutí odpoledne rezignoval dosavadní místopředseda Ivo Vondrák, který v prezidentských volbách podpořil Babišova protikandidáta Petra Pavla.
8. 2. 2023Aktualizováno8. 2. 2023, 22:52|

Společnost je vyhrocená, u jiných voleb to ale bylo podobné, zaznělo v debatě novinářů a politologů

Politolog Lukáš Valeš si myslí, že se s prezidentskou volbou společnost velmi vyhrotila, kdy si vyhrožují oba tábory. Podle něj jsme to v takové míře za 33 let nezažili. Novinář Robert Čásenský naopak uvádí, že takhle rozhádanou společnost jsme měli i při volbě před pěti či deseti lety. Mrzelo ho, že všechny televizní debaty měly dost podobné aranžmá. I politoložka Anna Shavit si myslí, že se rozbroje už v moment volby uklidní – nechce také přeceňovat některá vyjádření či momenty kampaně. Novinář Karel Hvížďala připomíná, že moderátoři debat musí vyvracet mnoho lží. O finálních momentech prezidentské kampaně se debatovalo v Událostech, komentářích.
26. 1. 2023|

Hubáčková rezignuje na funkci ministryně, nahradit by ji měl Hladík

Ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (za KDU-ČSL) se rozhodla ze zdravotních důvodů rezignovat na vládní funkci. Do čela resortu životního prostředí navrhli lidovci jmenovat svého místopředsedu Petra Hladíka, o němž se jako o kandidátovi na post mluvilo už minulý rok.
3. 10. 2022Aktualizováno3. 10. 2022, 22:48|

Fiala nevidí důvod k rekonstrukci vlády. Rakušan má naši absolutní důvěru, řekl

Koaliční lídři nevidí důvody pro rekonstrukci vlády kvůli podezření na korupci v pražském dopravním podniku (DPP). Předseda STAN Vít Rakušan má jako ministr vnitra důvěru. Po jednání lídrů vládní koalice to v úterý řekl premiér Petr Fiala (ODS). Kandidáta na ministra školství po Petru Gazdíkovi chce STAN představit do konce týdne, řekl Rakušan, podle něhož adept nebude mimo hnutí. Hnutí STAN už dříve v úterý oznámilo, že vrátí dar ve výši 350 tisíc korun spojený s podnikatelem Pavlem Kosem, který v kauze rovněž figuruje.
21. 6. 2022Aktualizováno21. 6. 2022, 22:05|

Ministr školství Gazdík podá demisi kvůli stykům s obviněným lobbistou Redlem

Ministr školství Petr Gazdík (STAN) podá demisi. Média v posledních dnech upozorňovala na jeho styky s podnikatelem a lobbistou Michalem Redlem, který patří mezi obviněné v kauze pražského dopravního podniku (DPP). Gazdík skončí i jako místopředseda Starostů a nezávislých.
19. 6. 2022Aktualizováno19. 6. 2022, 20:06|

Soudní spor o jmenování ministra by trval týdny. Podle některých právníků může prezident návrh odmítnout

Většina ústavních právníků – nikoli však všichni, které Česká televize oslovila – se shoduje, že prezident Miloš Zeman nemá žádnou právní oporu pro to, aby se vyhnul jmenování jednoho z ministerských kandidátů, kterého ve vládě mít nechce. Podle Frekvence 1 doporučil Zeman na jednání v Lánech Janu Lipavskému (Piráti), aby se vzdal nominace na ministra zahraničních věcí. V minulosti zaznělo od něj i od premiéra Petra Fialy (ODS), že jednoho z kandidátů odmítá. Kdyby ani jedna strana neustoupila, mohl by se spor dostat k Ústavnímu soudu. V tom případě by ale hrozilo, že se jmenování nového kabinetu zdrží o několik týdnů.
7. 12. 2021|

Tři měsíce do voleb už běží kampaň, program ale zatím strany moc nemají, hodnotí politologové

Přesně za tři měsíce začínají volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky. Podle nejnovějších předvolebních průzkumů mají největší podporu hnutí ANO společně s koalicí Pirátů a Starostů. Následuje je koalice Spolu, kterou tvoří ODS, KDU-ČSL a TOP 09. Kampaň již některé strany podle politologů začaly, neopírá se ale příliš o program.
8. 7. 2021Aktualizováno8. 7. 2021, 17:21|

Hnilička odstoupil z čela Národní sportovní agentury, nahradí ho Neusser

Předseda Národní sportovní agentury Milan Hnilička rezignoval na svou funkci. Tlaku na rezignaci čelil už v lednu poté, co se účastnil večírku, který porušoval protiepidemická opatření. Sportovní agenturu také prověřovali auditoři. Bývalý hokejový brankář tvrdí, že agentura postupovala hospodárně a jeho rezignace s auditem nesouvisí. Nově ji povede Filip Neusser, současný kouč pozemních hokejistek. Ten tak nemůže kandidovat proti Jiřímu Kejvalovi do čela Českého olympijského výboru (ČOV), jak plánoval.
17. 5. 2021Aktualizováno17. 5. 2021, 21:39|

Článek je plný lží a spekulací, uvedl Hamáček k informacím médií o jeho cestě do Moskvy

Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) odmítl informace serveru Seznam Zprávy, že chtěl na plánované cestě do Moskvy vyměnit informace související s útokem na muniční sklady ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014 za dodávky vakcíny proti covidu-19 Sputnik V a uspořádání summitu amerického a ruského prezidenta v Praze.
4. 5. 2021Aktualizováno4. 5. 2021, 20:36|

Ministr zdravotnictví Vojtěch rezignuje. Podle opozice by měl odpovědnost vyvodit Babiš

„Po důkladném zvážení aktuální situace jsem se rozhodl, že odstoupím z funkce ministra zdravotnictví,“ prohlásil Adam Vojtěch (za ANO). Rezignaci dle svých slov už předal premiéru Andreji Babišovi (ANO). Chce tak dát nový prostor pro řešení koronavirové krize. Mandát poslance si ponechá a bude se dále věnovat oblasti zdravotnictví. Podle zástupců opozice je Vojtěch obětí Babiše před krajskými volbami. Právě premiér prý nese svůj díl viny a měl by vyvodit odpovědnost.
21. 9. 2020Aktualizováno21. 9. 2020, 13:45|