TÉMA

Pozůstalí

Ústavní soud zamítl stížnost pozůstalých po ženě, kterou lékaři neoživovali

Ústavní soud (ÚS) zamítl stížnost pozůstalých po ženě, kterou zdravotníci ve svitavské nemocnici po srdeční zástavě neresuscitovali. Zohlednili její základní diagnózu a četné související nemoci, stejně jako dříve vydaný pokyn lékařů „Do Not Resuscitate“, tedy neprovádět resuscitaci. Pozůstalí žádali odškodnění od společnosti Nemocnice Pardubického kraje, která zařízení ve Svitavách provozuje. Podle ÚS měl zdravotní personál s pacientkou a jejími blízkými více komunikovat, případně jim dát možnost předem vyslovit přání ohledně resuscitace. K porušení práva na život však v kauze nedošlo, uvedl ÚS.
8. 8. 2023Aktualizováno8. 8. 2023, 19:21|

Němečtí archiváři hledají pozůstalé po vězních koncentračních táborů. Vracejí jim jejich cennosti

Navrátit osobní věci vězňů z koncentračních táborů se snaží němečtí archiváři. Pátrají po příbuzných obětí, aby jim mohli navrátit cennosti, které museli vězni odevzdat při cestě na smrt. I osm desetiletí po válce spravují dva a půl tisíce osobních předmětů. Devatenáct z nich patřilo vězňům z Československa.
5. 4. 2023|

Konspirátor Jones má zaplatit téměř miliardu dolarů pozůstalým obětí útoku, který zpochybňoval

Americký konspirační teoretik Alex Jones musí zaplatit nejméně 965 milionů dolarů (asi 24,4 miliardy korun) pozůstalým po obětech masové střelby na základní škole v americkém státě Connecticut v roce 2012, rozhodl ve středu soud. Jones nepravdivě tvrdil, že oběti střelby byli herci, kteří tragédii zinscenovali, píše agentura Reuters.
13. 10. 2022|

Dohod o vině a trestu v Česku přibývá. Výhodou je rychlost, shodují se odborníci

Krajský soud v Ostravě potvrdil doživotní trest pro žháře z Bohumína na Karvinsku, a to za vraždu jedenácti lidí. Muž s žalobcem už před časem uzavřel dohodu. Rozhodnutí je pravomocné. V případě dohody o vině a trestu jde o postup, kdy obviněný slíbí, že se vzdá práva na projednání před soudem, a přizná vinu. Obžaloba poté požádá soud o mírnější trest. Odborníci se shodují, že je to změna v soudním procesu, která přináší jak ekonomické výhody, tak urychlení samotného procesu. Dohoda o vině a trestu byla hlavním tématem úterní Devadesátky ČT24.
1. 12. 2021|

Do sbírky pro postižené výbuchem v Koryčanech přispěje Zlínský kraj třemi miliony korun

Radní Zlínského kraje odsouhlasili finanční pomoc rodinám postiženým výbuchem rodinného domu v Koryčanech na Kroměřížsku ve výši tří milionů korun. Příspěvek, který hejtmanství hodlá poslat prostřednictvím veřejné sbírky, ještě musejí schválit krajští zastupitelé v listopadu. Při explozi zahynuli ve středu 15. září dva dobrovolní hasiči, další čtyři lidé včetně dvou hasičů utrpěli zranění.
21. 9. 2021|

Muž obviněný z požáru v Bohumíně, kde zahynulo 11 lidí, přijal nabídku žalobce na doživotní trest

Muž, obviněný ze způsobení loňského požáru, při kterém v bohumínském panelovém domě zahynulo jedenáct lidí, přijal návrh státního zástupce na doživotní trest vězení. Novinářům to řekl jeden ze zmocněnců poškozených, Petr Kausta během jednání v budově krajského soudu. Podle Kausty se obviněný doznal ke všem skutkům, tedy k vraždě a obecnému ohrožení, z nichž byl obviněn.
17. 9. 2021|

Organizace pomáhající pozůstalým potřebují samy pomoc. Kvůli pandemii jim chybí personál i peníze

Koronavirová epidemie nečekaně vzala mnoha rodinám blízké. Mimořádný nápor teď zažívají organizace, které pozůstalým pomáhají těžké chvíle zvládnout. Jenže jim samotným docházejí kapacity, zavádějí pořadníky a hledají podporu.
23. 5. 2021|

Smrt s covidem-19 může přijít rychle. Pozůstalí se někdy nestačí rozloučit

Koronavirus si v Česku vyžádal od začátku pandemie přes dva tisíce obětí. Nemoc mívá často rychlý průběh. O to hůř si umí rodiny a pozůstalí s nečekanými zvraty poradit. Štěpánka Sunková se mohla s umírající maminkou ještě rozloučit a strávit s ní poslední hodiny, mnohdy to ale pro příbuzné vážně nemocných možné není.
26. 10. 2020|