TÉMA

Extrémní počasí

Jeden den z deseti bez vody. Devítimilionová Bogota vysychá a zavádí omezení

Už desátý nejteplejší měsíc v řadě naměřila meteorologická služba Evropské unie Copernicus. V březnu ukazovaly teploměry v průměru o 0,73 stupně Celsia víc než průměr mezi lety 1991 a 2020. Globální dopady jsou citelné například v kolumbijské Bogotě, kde dokonce vyhlásili přídělový systém na pitnou vodu.
10. 4. 2024|

Bouře Isha v Británii narušila dopravu, desítky tisíc domácností jsou bez proudu

Bouře Isha v Británii v noci na pondělí silně narušila dopravu, kvůli popadaným stromům přišli o život dva lidé. Na mnoha místech země zaznamenali nejsilnější poryvy větru za posledních dvacet let. V Northumberlandu na severoanglickém pobřeží vál vítr rychlostí 159 kilometrů za hodinu. Ráno bylo bez proudu zhruba sedmdesát tisíc domácností, většina z nich v Severním Irsku, píše zpravodajský server BBC News.
22. 1. 2024Aktualizováno22. 1. 2024, 17:05|

Mráz si ve Spojených státech vyžádal desítky obětí

Více než 80 lidí za uplynulý týden zahynulo v důsledku prudkých mrazů, které zasáhly velkou část území Spojených států. Uvedl to server CBS News s odvoláním na úřady. Teploty hluboko pod nulou, sněžení a namrzlé silnice způsobily dopravní nehody, narušily leteckou dopravu a uzavřely školy. Mrazivé počasí pociťují miliony Američanů i tento víkend.
21. 1. 2024|

Vlny oceánských veder v Antarktidě jsou prakticky jisté, varuje výzkum před ohrožením ekosystémů

V Antarktidě budou extrémní klimatické jevy jako oceánské vlny veder a zrychlující se úbytek ledu téměř jistě stále častější. Komunity žijící u pobřeží tak budou nuceny stále více čelit povodním a bouřkám, které budou navíc stále silnější. Vyplývá to ze studie britských vědců.
9. 8. 2023|

Přívaly sněhu i deště. Kvůli extrémnímu počasí jsou statisíce domácností v USA bez proudu

Statisíce domácností a podniků se v úterý ocitly bez proudu poté, co západní i východní pobřeží Spojených států zasáhly silné srážky spojené s prudkým větrem. Na severovýchodě země komplikuje život pozdní zimní bouře, při níž v New Yorku a okolních státech místy napadlo i více než půl metru sněhu. Kalifornie se mezitím potýkala s novými přívaly deště, které vyústily v záplavy a evakuaci tisíců obyvatel. Během středy meteorologové očekávají ústup extrémního počasí na obou koncích USA.
15. 3. 2023|

30 let zpět: Extrémně teplý a suchý srpen zapříčinil rekordní počet požárů

Před 30 lety byl srpen podle meteorologů nejen extrémně teplým měsícem, ale také dosud nejsušším srpnem. Tomu odpovídal rekordní počet požárů. Jeden z nejrozsáhlejších propukl nedaleko obce Lozorno u Bratislavy – ani třetí den se ho nepodařilo zásahovým jednotkám lokalizovat.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
31. 8. 2022|

Vlna veder může ekonomiky připravit o miliardy, lidé méně nakupují i pracují

Současná vlna veder spolu s těmi předchozími i očekávanými může ekonomiky jednotlivých zemí připravit o miliardy eur, píše ve své analýze francouzský server BFM TV. Se stoupající teplotou klesá produktivita a efektivita práce, lidé mění své návyky a snižují spotřebu některých výrobků, včetně masa nebo čokolády. Jiné oblasti hospodářství si naopak polepší, roste spotřeba energie díky častému používání klimatizace.
17. 7. 2022|

V Jesenici po bouřce prudce vystoupala hladina Botiče, povodně jsou i v jižních Čechách. Padaly i kroupy, ničily střechy a auta

Velmi prudce vystoupala večer hladina Botiče u středočeské Jesenice. V osadě Kocanda dosáhla nejvyššího povodňového stupně, podle vodohospodářů je na úrovni padesátiletého průtoku. Třetí stupeň je na Botiči i dále po proudu v Průhonicích. Rozvodněné jsou i některé řeky v jižních Čechách. Voda přetékající z rybníka odřízla obec Ktiš. V Moravském Berouně na Olomoucku poničily v podvečer kroupy střechy několika domů. Počasí také zkomplikovalo železniční dopravu.
29. 6. 2022Aktualizováno30. 6. 2022, 00:07|

Americké úřady uzavřely kvůli záplavám Yellowstonský národní park

Americké úřady nařídily více než deseti tisícům návštěvníků Yellowstonského národního parku, aby oblast opustili kvůli rozsáhlým záplavám. Povodně na severu parku zničily mosty a silnice a napáchaly další škody, mrtví ani zranění ale nejsou hlášení, informovala ve středu agentura AP.
15. 6. 2022|

Rok 2021 byl plný meteorologických rekordů. Přinesl extrémní horka, sucha i povodně

Z hlediska meteorologického přinesl rok 2021 vícero překvapivých a také rekordních událostí. Měnily někdy představy meteorologů o tom, co naše atmosféra vůbec dokáže.
29. 12. 2021|

Jih USA se snaží zotavit z mrazů, trvají problémy s elektřinou i pitnou vodou

Nezvykle nízké teploty na jihu USA sice pominuly, tamní státy se však nadále potýkají s následky extrémního počasí. V Tennessee ještě v neděli večer trvaly problémy s pitnou vodou, obyvatelé Texasu zase čelí likvidačním účtům za elektřinu.
22. 2. 2021|

Česko prožívá tropický pátek, v Průhonicích naměřili 35,4 stupně

Teplota na většině území Čech v pátek odpoledne překročila tropických třicet stupňů Celsia. Pro 21. srpen tak padly teplotní rekordy na 44 ze 157 stanic. Nejtepleji bylo ve středočeských Průhonicích, kde naměřili 35,4 stupně Celsia, informovala Michaela Valachová z Českého hydrometeorologické ústavu (ČHMÚ).
21. 8. 2020Aktualizováno21. 8. 2020, 19:26|