TÉMA

Ivan Safronov

Ruský soud poslal Safronova za spolupráci s Čechy na 22 let do vězení

Soud v Moskvě v pondělí poslal na 22 let do vězení se zvýšenou ostrahou ruského novináře Ivana Safronova, který byl obžalován kvůli údajné spolupráci s českou rozvědkou. Podle FSB předával tajné informace o dodávkách ruských zbraní postsovětským státům, na Blízký východ a do Afriky. Informovala o tom agentura TASS, podle níž jde v Rusku o nejpřísnější verdikt udělený za trestný čin vlastizrady za poslední roky. Obhajoba se proti rozsudku odvolá. Podle ruské tajné služby Safronova zverbovala česká rozvědka. Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) tvrzení v pondělí označil za nesmysl a trest označil za šokující.
5. 9. 2022Aktualizováno5. 9. 2022, 19:34|

Ruská média vyzvala Putina, aby ukončil pronásledování novinářů

Několik ruských opozičních médií adresovalo prezidentovi Vladimiru Putinovi a dalším nejvyšším ruským představitelům otevřený dopis s žádostí, aby skončilo pronásledování nezávislé žurnalistiky a novinářů kritických k vládě. V Rusku muselo v posledních měsících několik médií ukončit činnost nebo bylo označeno za takzvané zahraniční agenty, což pro ně znamená značná administrativní omezení a hrozbu vysokých pokut. Někteří novináři čelí trestnímu stíhání.
27. 8. 2021|

Ruský soud prodloužil Safronovovi vazbu do jara. Bývalý novinář se chce odvolat

Moskevský soud v pondělí prodloužil do 7. března vazbu bývalému novináři Ivanu Safronovovi, který čelí obvinění z vlastizrady kvůli údajné spolupráci s českou rozvědkou. Safronov vinu popírá, informuje ruská agentura TASS. Právní obhájce obviněného uvedl, že se proti rozhodnutí odvolá. Soud zasedal za zavřenými dveřmi, novináři do sálu neměli přístup, uvedl server listu Kommersant s tím, že rozhodnutí soudu si mohly vyslechnout přítelkyně a sestra Ivana Safronova.
30. 11. 2020Aktualizováno30. 11. 2020, 14:28|

Ruská FSB nabídla Safronovovi poloviční trest, když jí prozradí své zdroje. Novinář odmítl

Vyšetřovatel ruské tajné služby FSB nabídl dohodu bývalému novináři Ivanu Safronovovi, který čelí obvinění z vlastizrady kvůli údajné spolupráci s českou rozvědkou. Podmínkou je, že prozradí své zdroje informací. Safronov nabídku podle svého obhájce Ivana Pavlova odmítl, píše agentura TASS. Novinář má od začátku podezření, že důvodem jeho obvinění byla jeho předchozí žurnalistická činnost, ruské úřady ale takovou interpretaci odmítají.
28. 7. 2020|

„Nechápu, proč byl zadržen". Údajný český kontakt Safronova popírá práci pro tajné služby

Údajný kontakt na českou zpravodajskou službu bývalého ruského novináře Ivana Safronova, obviněného ruskou tajnou službou FSB z velezrady předáním tajné informace, důrazně popřel, že by kdy pro nějakou rozvědku pracoval. Ruský investigativní web Projekt zjistil, že dotyčným by měl být Čech Martin Laryš, o kterém agentura TASS ve čtvrtek s odvoláním na nejmenované a oficiálně nepotvrzené zdroje napsala, že byl spolupracovníkem českých zvláštních služeb.
17. 7. 2020|

Safronov viněný z předání tajné informace Česku zůstane ve vazbě. Ruský soud zamítl odvolání

Moskevský městský soud odmítl odvolání obhajoby proti uvalení vazby na bývalého novináře a nynějšího poradce šéfa ruské vesmírné agentury Roskosmos Ivana Safronova. Toho tajná služba FSB obvinila z vyzrazení utajovaných informací české rozvědce. Napsala to agentura TASS.
16. 7. 2020Aktualizováno16. 7. 2020, 20:44|

Safronov byl obviněn z vlastizrady, vinu nepřiznal

Bývalý ruský novinář a nyní poradce šéfa ruské vesmírné agentury Roskosmos Ivan Safronov, kterého ruské úřady podezírají ze spolupráce s českou rozvědkou, byl v pondělí obviněn z vlastizrady. Oznámila to ruská státní tisková agentura TASS.
13. 7. 2020Aktualizováno13. 7. 2020, 15:52|

Putin se nehodlá vměšovat do případu Safronova, tvrdí mluvčí Kremlu

Ruský prezident a vedení země se nemohou zabývat vyšetřováním případu zadrženého poradce šéfa vesmírné agentury Roskosmos Ivana Safronova, uvedl ve čtvrtek mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Safronova ruská tajná služba FSB podezírá, že ještě jako novinář české rozvědce poskytl informace o dodávkách ruských zbraní na Blízký východ a do Afriky. Za vlastizradu mu hrozí až dvacet let vězení, petici na jeho podporu podepsaly desetitisíce lidí.
9. 7. 2020Aktualizováno9. 7. 2020, 18:44|

Chybí důkazy o vlastizradě, hájí se Safronov. Podle vyšetřovatelů předal Česku tajné informace

Obhájce zadrženého poradce šéfa ruské vesmírné agentury Roskosmos Ivana Safronova tvrdí, že chybějí důkazy, které by jeho klienta usvědčovaly z vlastizrady. Ruská policie Safronova podezírá, že českým tajným službám předal informace o ruských dodávkách zbraní na Blízký východ a do Afriky.
8. 7. 2020Aktualizováno8. 7. 2020, 20:40|

Vztahy s Českem považuje Kreml za zkalené. Máme zájem, aby byly normální, reaguje Babiš

Na pozadí skandálu s obviněním ruského novináře Ivana Safronova z vlastizrady kvůli údajné spolupráci s českou rozvědkou označil mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov nynější rusko-české vztahy za zkalené. Kontakty s českým vedením se podle něj v nejbližší době neplánují. Český premiér Andrej Babiš (ANO) v reakci uvedl, že země má zájem o normální vztahy s Ruskem a velmi zodpovědně přistupuje k vzájemným konzultacím.
8. 7. 2020|