TÉMA

Tunelování

Ústavní soud odmítl stížnosti tří mužů odsouzených za tunelování Oleo Chemical

Ústavní soud (ÚS) odmítl stížnosti tří aktérů kauzy tunelování petrochemické firmy Oleo Chemical. Neuspěli zakladatelé firmy Michal Urbánek s Kamilem Jirounkem ani jejich poradce Peter Kmeť. Stížnosti podali samostatně, ÚS se jimi zabýval neveřejně ve spojeném řízení. Žádné porušení základních práv nezjistil. Usnesení je zpřístupněné v databázi soudu.
19. 3. 2024|

Ústavní soud odmítl stížnost Krejčíře kvůli žádosti o nový proces v případu Čepra

Soudy se nebudou znovu zabývat pokusem o vytunelování společnosti Čepro, za který byl odsouzen Radovan Krejčíř. Krejčíř chtěl kauzu znovu otevřít, obrátil se i na Ústavní soud (ÚS), ten však potvrdil verdikt pražského městského soudu, který vloni v létě nové řízení nepovolil. Vyplývá to z rozhodnutí soudu dostupného v justiční databázi. Krejčíř usiloval o nový proces ve své přítomnosti, podle soudů se na něj ale stále pohlíží jako na uprchlého. Kdyby byl uspěl, rozsudek by se zrušil a bylo by nutné otevřít nové hlavní líčení. Podnikatel si odpykává dlouholetý trest v Jihoafrické republice za obchodování s drogami a pokus o vraždu. V Česku dostal souhrnný trest patnácti let vězení, mimo jiné právě za pokus o vytunelování státního podniku Čepro.
25. 1. 2024|

Za praní špinavých peněz udělil soud v kauze Aladin tři roky vězení

Rozsudek odnětí svobody na tři roky a peněžitý trest přes 27 milionů vynesl Obvodní soud pro Prahu 8 nad Azizem al-Nasserem, Čechem s libanonskými předky. Muž se měl podílet na praní špinavých peněz zpronevěřených z Metropolitního spořitelního družstva (MSD) v celkové hodnotě přesahující miliardu korun, vyplývá z verdiktu, který má ČT k dispozici. Případ policie šetřila pod krycím názvem Aladin. Zatím nepravomocný verdikt padl loni na podzim.
11. 1. 2024|

Družstvo Svatopluk musí zaplatit milion za pozemky pod domy v Horoměřicích, potvrdil Nejvyšší soud

Bytové družstvo Svatopluk, které sdružuje část bývalých klientů zkrachovalé společnosti H-System, musí zaplatit konkurznímu správci zhruba milion korun jako nájemné za pozemky pod řadovými domy v Horoměřicích. Předchozí rozhodnutí soudů stvrdil Nejvyšší soud, který zamítl dovolání družstva. Informovala o tom Jolana Gistrová z okresního soudu pro Prahu-západ. Jde o první ukončený spor družstva a konkurzního správce. Ten žaluje družstvo ještě o dalších víc než šestatřicet milionů.
21. 2. 2023|

Ústavní soud zrušil rozhodnutí o uznání švýcarského verdiktu nad exmanažerem Mostecké uhelné Krausem

Ústavní soud zrušil české rozhodnutí o uznání švýcarského rozsudku nad exmanažerem Mostecké uhelné společnosti Petrem Krausem. Důvodem je porušení práva na soudní ochranu. Česká justice se dostatečně nevypořádala s tvrzením o možném porušení práva na tlumočení a překlad v soudním řízení ve Švýcarsku. Znovu musí rozhodnout Městský soud v Praze.
31. 8. 2022|

Mrázek byl klíčová postava podsvětí. Měl úzké kontakty s policisty i politiky, vzpomíná bývalý detektiv Tichý

Bývalý detektiv protikorupční policie Karel Tichý bojoval s organizovaným zločinem, pracoval na případech Františka Mrázka i Radovana Krejčíře. Seriál České televize Devadesátky sledoval jenom zprostředkovaně. Na dobu u policie vzpomíná jako na čas, kdy podsvětí spolupracovalo s politiky, státními zástupci, ale i některými policisty. O svůj život se nikdy nebál, o rodinu ano. Karel Tichý byl hostem pořadu Interview ČT24.
21. 2. 2022|

Několik obžalovaných i znalec v kauze vytunelované kampeličky odkazují na podnikatele v pozadí

Soudy se i po devíti letech ještě úplně nevypořádaly s vytunelováním Metropolitního spořitelního družstva. Z největší kampeličky odteklo téměř půl druhé miliardy a stovky milionů se nepodařilo dohledat. Někteří obžalovaní odkazují na podnikatele Azíze al-Násira, který figuruje ve vedlejší větvi kauzy a čelí obžalobě, že vyvedené peníze legalizoval. Soudní znalec jej označil i za možného autora dokumentu, který předložila policie, a popisuje schéma vyvádění peněz z kampeličky. On sám takovou spojitost odmítá, podrobněji zatím hovořit nechtěl. O kauzu Metropolitního spořitelního družstva se zajímal Hanuš Hanslík z Reportérů ČT.
15. 2. 2022|

Kriminalisté odložili údajné vytunelování OKD. Podezření z trestného činu se nepotvrdilo

Vyšetřovatelé po téměř pěti letech ukončili prověřování trestního oznámení týkajícího se možného vytunelování někdejších státních dolů OKD poté, co společnost v roce 2004 převzal miliardář Zdeněk Bakala. Kriminalisté rozsáhlý případ odložili, protože se nepotvrdilo podezření z trestného činu, uvedl na dotaz ČT dozorující státní zástupce Alexandr Dadam z ostravské pobočky Vrchního státního zastupitelství v Olomouci. Kriminalisté prověřovali, zda nové vedení OKD po roce 2004 společnost záměrně netunelovalo pomocí údajně nevýhodných půjček, čímž by mohlo způsobit její úpadek v roce 2016.
23. 3. 2021Aktualizováno23. 3. 2021, 16:30|

Reportéři ČT: Miliarda z vytunelované kampeličky putovala za Aladinem

Jde o jeden z nejzávažnějších finančních zločinů posledních desetiletí. Z Metropolitního spořitelního družstva (MSD), kdysi jedné z nejvýznamnějších českých kampeliček, zmizela více než miliarda korun. Před soudem kvůli tomu stojí dvě desítky lidí. Jméno člověka, kterého policie podezřívá, že se podílel na organizaci zločinu a mohla u něj skončit část ztracených peněz, ale v médiích dosud nezaznělo. Po stopách Azize Al-Nassera se vydal Hanuš Hanslík z Reportérů ČT.
12. 1. 2021|

Všechny obžalované v kauze Neograph včetně Rittiga a Dvořáka zprostil soud viny

Všechny obžalované v kauze údajného tunelování pražského dopravního podniku (DPP) zprostil viny Městský soud v Praze. Mezi nimi jsou i lobbista Ivo Rittig a bývalý šéf dopravního podniku Martin Dvořák. Verdikt není pravomocný. Soud tak navázal na rozhodnutí z loňského června se stejným závěrem. Podle soudce Petra Hovorky se neprokázalo, že DPP vznikla škoda, stejně argumentoval i v pátek.
27. 11. 2020Aktualizováno27. 11. 2020, 19:50|

Žalobce se v kauze dopravního podniku domáhá přehrání odposlechů a zrušení rozsudku

Státní zástupce se v případu údajného tunelování pražského dopravního podniku (DPP) domáhá přehrání odposlechů obžalovaných. Odvolací Vrchní soud v Praze by měl podle něj zrušit loňské rozhodnutí, které osvobodilo všech 17 obviněných, a případ by měl vrátit pražskému městskému soudu s pokynem k doplnění dokazování. Obhájci to ale odmítli. Vrchní soud vyhlásí své rozhodnutí v takzvané jízdenkové kauze v úterý ráno.
29. 6. 2020Aktualizováno29. 6. 2020, 20:35|