TÉMA

Dan Ramzer

Dobrovolníci dostanou dotaci na cisterny, někde si však nemohou dovolit doplatek
Generální ředitelství profesionálních hasičů přispěje dobrovolným složkám na nákup nové techniky. Jednat by se mělo o cisterny, které dobrovolní hasiči zničili při likvidaci požáru v národním parku České Švýcarsko. Mezi 110 obcí a měst rozdělí 440 milionů korun. Dotace ale mnohdy nepokryje celou sumu za cisternu, některé jednotky si ji tak nebudou moci dovolit. Třeba dobrovolníci v Lázních Libverda žádali o doplacení částky radnici, ale neúspěšně.
7. 10. 2023|
Peníze z Polska na zajištění vody v příhraničí Libereckého kraje nebudou stačit. Chybí asi 700 milionů
Minimálně 700 milionů korun bude ještě potřeba přidat na zajištění pitné vody v příhraničí Libereckého kraje. Jedná se o oblast, která je postižená těžbou hnědého uhlí v polském Dole Turów. Jen peníze z Polska, které v rámci kompenzací přijdou, na to stačit nebudou. Na doplacení nákladů se tak bude podílet i česká vláda.
5. 4. 2022|
Obce postižené těžbou v Turówu chtějí víc peněz od Polska. Zřízení vodovodů se prodraží
Liberecký kraj vytvořil speciální fond Turów, rozdělovat z něj bude peníze na vybudování vodárenské infrastruktury do obcí zasažených úbytkem vody kvůli těžbě v polském dole. Ve fondu je zhruba 857 milionů korun, které poslala polská strana Libereckém kraji jako kompenzaci. Už teď je ale jasné, že částka stačit nebude.
30. 3. 2022|
Česko stáhlo žalobu kvůli Turówu. Peníze z Polska přišly, potvrdil Úřad vlády i Liberecký kraj
Česko stáhlo žalobu, kterou na Polsko podalo kvůli tomu, že povolilo prodloužit těžbu hnědého uhlí v Dole Turów u hranic Libereckého kraje. Polsko zaslalo smluvenou částku, informoval úřad vlády. Česko tím podmiňovalo stažení žaloby. Část peněz již přišla i na účet Libereckého kraje. Polský premiér a jeho český protějšek Petr Fiala ve čtvrtek podepsali mezivládní dohodu o řešení vlivu těžební činnosti v Dole Turów.
4. 2. 2022Aktualizováno4. 2. 2022, 16:22|
Premiér Fiala: Jednání s Polskem o Dole Turów nejsou ukončena a zatím není možné podepsat dohodu
Jednání s Polskem o těžbě v hnědouhelném Dole Turów nejsou ukončena a zatím není možné podepsat dohodu. Dvěma hlavními problémy jednání zůstávají výše finančních kompenzací a délka soudního dohledu. Jednání budou pokračovat pravděpodobně i mezi premiéry obou zemí, řekl na tiskové konferenci po středečním jednání vlády premiér Petr Fiala (ODS).
26. 1. 2022|vkl
V pátek začne testování učitelů na koronavirus, některé kraje si stěžují na nepřipravenost
Už od pátku má začít dobrovolné testování učitelů. Řada krajů ale namítá, že nedostaly jasnou metodiku. Například liberecký region už ví, že do konce týdne s testy nezačne. A Vysočina zase čeká na samotné antigenní sady. Ostatní kraje by měly termín dodržet.
3. 12. 2020|
Libereckým hejtmanem je potřetí za sebou Půta
Už třetí funkční období v řadě pozici hejtmana Libereckého kraje bude vykonávat lídr Starostů pro Liberecký kraj Martin Půta (SLK). Pro dosavadního hejtmana hlasovalo na ustavujícím zasedání 30 z 44 přítomných zastupitelů. Krajská koalice SLK, Pirátů a ODS disponuje 32 mandáty.
3. 11. 2020Aktualizováno3. 11. 2020, 18:40|
Půta pokračuje v čele Libereckého kraje, jeho Starostové mají smlouvu s Piráty a ODS
Povolební vyjednávání v Libereckém kraji skončilo a strany, které spolu chtějí v regionu příští čtyři roky vládnout, podepsaly koaliční smlouvu. Zaručuje Martinu Půtovi (SLK) třetí období v pozici hejtmana a Starostové pro Liberecký kraj zároveň budou mít v radě většinu. Zbylá křesla si rozdělí Piráti a ODS, v opozici bude SPD a také ANO.
28. 10. 2020|
Půta bude nadále libereckým hejtmanem, Starostové pro Liberecký kraj se spojí s Piráty a ODS
V čele Libereckého kraje bude už třetí volební období v řadě stát Martin Půta z vítězného hnutí Starostové pro Liberecký kraj. Podle dohody s Piráty a ODS budou mít SLK, kteří volby vyhráli s náskokem 20 procentních bodů na druhé ANO, v radě většinu pěti míst. Piráti a ODS budou mít po dvou radních. Do konce příštího týdne chtějí partneři připravit koaliční dohodu a programové prohlášení, aby je mohli schválit zástupci všech tří stran, avizoval Půta.
6. 10. 2020Aktualizováno6. 10. 2020, 20:43|
Liberec potřebuje rychlejší železnici do Prahy, kraj o tom musí Správu železnic přesvědčit, shodují se kandidáti na hejtmana
Vlakem, nebo autem? Otázka, která může vyvolat i obsáhlou filozofickou debatu, má v Libereckém kraji jasnou odpověď. Rozumné – tedy rychlé a pohodlné – železniční spojení do vnitrozemí mu zcela chybí. Jenomže zároveň se potýká i se stavem silnic. V debatě o dopravě si kandidáti na hejtmana vyměnili názory na tempo jejich oprav i na to, jak zlepšit železniční spojení a po letech obnovit přímý rychlík z krajského města do Prahy.
10. 9. 2020|
Rozesílání roušek seniorům i zvládnutí pandemie byly tématem debaty kandidátů do libereckého zastupitelstva
Lídři kandidátek pro nadcházející volby v Libereckém kraji v debatě ČT24 diskutovali o tom, jak se region zatím vypořádal s pandemií koronaviru a jak je připraven na její další fáze. Hodnotili také nedávné vládní rozhodnutí zaslat seniorům roušky – a zatímco zástupci stran z centrální vlády krok hájí, představitelé ostatních politických formací jsou často i skeptičtí.
10. 9. 2020|
Počasí
Hladiny řek opět stoupaly. Při sjíždění Morávky se převrhl raft s vodáky, zemřelo dítě
Vytrvalý a vydatný déšť dál zvedal hladiny řek v některých regionech, zejména na východě republiky. Pro Chrudimsko, Pardubicko a Frýdlantsko meteorologové vydali upozornění před extrémním stupněm nebezpečí záplav, řeky tam na několika místech vystoupaly na třetí, nejvyšší povodňový stupeň. Před 23:00 platil stav ohrožení na dvou stanicích a hladiny tam už nestoupaly. Na východě republiky má ovšem pršet i v dalších hodinách. Po převrhnutí raftu na rozvodněné Morávce zemřelo ve Fakultní nemocnici Ostrava v neděli dítě.
21. 6. 2020Aktualizováno21. 6. 2020, 23:05|
Počasí
SLEDUJEME: Silný déšť rozvodnil řeky. V Osoblaze se utopil člověk, další osoba se pohřešuje
Vydatný déšť opět zvedl v Česku hladiny řek, zejména na severovýchodě Čech a na Jesenicku. Ředitel Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje Vladimír Vlček ve vysílání ČT24 potvrdil první oběť velké vody: záchranáři vytáhli z rozvodněné Osoblahy na Bruntálsku jednoho utonulého, další osoba se pohřešuje. Extrémní riziko záplav nově hrozí v oblasti Veselí nad Moravou, dál platí i v Libereckém kraji. Na Chrudimsku a Jesenicku tak vysoké nebezpečí pominulo.
20. 6. 2020Aktualizováno20. 6. 2020, 23:59|