TÉMA

Horažďovice

Obce se obávají, co přinesou průzkumy lokalit pro úložiště jaderného odpadu

Senátu navzdory znovu prošla Poslaneckou sněmovnou novela, která mění pravidla pro výběr úložišť jaderného odpadu. Klíčové rozhodnutí bude na vládě. Obce, o jejichž okolí se uvažuje jako o možné lokalitě pro takové úložiště, s tím nejsou spokojeny. Nebudou mít právo veta, ani nebude nutné, aby lokalitu schválily obě parlamentní komory, což chtěl do zákona doplnit Senát. Bude rovněž hlavně na vládě, zda zaplatí obcím ještě něco nad rámec částky stanovené v atomovém zákoně.
7. 2. 2024|

Na Šumavě se mohou kvůli tání sněhu a dešti rozvodnit některé řeky, upozorňují meteorologové

Na jihozápadě Čech bude od noci na čtvrtek do čtvrtečního odpoledne vydatně pršet. Vlivem srážek a tání sněhu se rozvodní tamní řeky, zejména pak ty, které odvodňují Šumavu a Český les. Mohou překročit první, případně i druhý povodňový stupeň, informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). V části Česka, hlavně v jeho jižní polovině, pak bude ve čtvrtek také foukat silný vítr.
8. 3. 2023|

Klatovy se po desítkách let dočkají nového obchvatu

Za dva roky by se obyvatelé Klatov měli dočkat hotového silničního obchvatu, po kterém volají desítky let. Stavbaři nyní dokončují základy mostů, které budou jeho součástí. Následně začnou s budováním silnic.
3. 11. 2022|

Horažďovická léčebna uvěřila e-mailu od falešného ředitele. Poslala mu 1,3 milionu korun

Horažďovickou nemocnici připravil zatím neznámý podvodník o 1,3 milionu korun. O peníze si napsal prostřednictvím e-mailu, ve kterém se vydával za ředitele zdravotnického zařízení. Nemocnice v Horažďovicích už v minulosti čelila hackerským útokům. Podvodníci se takto dostali například k rentgenovým snímkům pacientů.
15. 9. 2022|

Ve čtvrtek a pátek u Klatov nepojedou vlaky. Trať poškozená při nehodě vyžaduje opravu

Správa železnic ve čtvrtek a v pátek uzavře provoz na železnici mezi Klatovy a Janovicemi nad Úhlavou. Důvodem je porušená trať v místě pondělní tragické srážky osobního vlaku a traktoru, při níž zemřel řidič traktoru, řekl mluvčí Správy železnic Jan Nevola.
6. 7. 2022|

Vlakové spojení z Prahy na Plzeň stále vázne. Během sanace bude trať nejspíš zavřená úplně

Ani čtyři dny od sesuvu svahu není hlavní železniční trať z Prahy na Plzeň plně průjezdná. Úsekem běžně projíždí desítky vlaků denně. Správa železnic teď připouští problém a snaží se udržet provoz aspoň po jedné koleji, v poničeném úseku sníženou, třicetikilometrovou rychlostí. Během sanace počítá s úplným uzavřením této tratě.
3. 7. 2022Aktualizováno3. 7. 2022, 23:27|

Noční bouře zablokovala železniční trať mezi Strakonicemi a Horažďovicemi

Po noční bouřce bude několik dní neprůjezdná železniční trať mezi Strakonicemi a Horažďovicemi, hlavní spojení z Plzně do Českých Budějovic. Stav trati musí posoudit geotechnik. Správa železnic (SŽ) proto už zajistila náhradní autobusovou dopravu. Jde o úsek Strakonice–Katovice. Právě u Katovic v noci spadlo podle meteorologů v úhrnu extrémních 187,5 milimetru srážek.
28. 6. 2022Aktualizováno28. 6. 2022, 14:57|

Boskovice jsou historickým městem roku. Slaví 800 let od první písemné zmínky

Historickým městem roku 2021 se staly Boskovice z Jihomoravského kraje. Cena je odměnou za nejlepší využití peněz na obnovu památek z programu ministerstva kultury. Ocenění je spojené s finančním bonusem milion korun na další péči o památky.
14. 4. 2022|

V Plzeňském kraji platí přísnější pravidla očkování dětí, potřeba je dokument od pediatra

Očkovací místa nemocnic Plzeňského kraje vyžadují k proticovidové vakcinaci dětí ve věku pět až jedenáct let takzvaný anamnestický dotazník. Ten vyplní s ohledem na zdravotní stav nezletilého jeho praktický lékař. V podmínkách ministerstva zdravotnictví takový dokument ale není. Resort nemá s iniciativou kraje problém, nařizovat podmínku i v ostatních regionech ale nechce.
8. 1. 2022|

U Horažďovic vyjely proti sobě dva rychlíky. Incident vyšetřuje Drážní inspekce

V neděli večer jely u Horažďovic proti sobě dva rychlíky. Poté, co strojvůdce spoje z Plzně do Českých Budějovic projel návěstidlo na červenou, a vjel tak do cesty rychlíku, který do Plzně mířil z Brna. Nakonec se nikomu nic nestalo, neboť duchapřítomný zaměstnanec Správy železnic okamžitě použil tlačítko „generální stop“, které oba vlaky na dálku zastavilo více než 600 metrů od sebe. Událost vyšetřuje Drážní inspekce.
13. 9. 2021|

Plzeňský kraj ruší nemocniční holding, doufá v lepší hospodaření

Zdravotnický holding Plzeňského kraje končí. Od nového roku budou nemocnice více samostatné. Společnou činnost bude koordinovat největší krajská nemocnice v Klatovech. Hejtmanství si od toho slibuje jejich lepší hospodaření. To se pod vedením holdingu podle krajských radních nepodařilo.
27. 8. 2021|

V Pačejově mají nové koleje a nástupiště. Podchod vyzdobily kresbami děti

Správa železnic dokončila modernizaci kolejí a nástupiště v Pačejově na Klatovsku. Stavba za 1,29 miliardy korun zrychlí o několik minut cestu vlakem z Plzně do Českých Budějovic. Nový podchod vyzdobily kresby podle návrhů dětí z místní základní a mateřské školy. Do konce roku ještě správci železnic dokončí opravu výpravní budovy.
1. 6. 2021|

Hackeři zaútočili na nemocnici následné péče v Horažďovicích. Vyřadili její informační systém

Nemocnice následné péče v Horažďovicích na Klatovsku se stala terčem kybernetického útoku, zjistil server Aktuálně.cz. Hackeři vyřadili část informačního systému zdravotnického zařízení. O hackerském útoku už dříve informoval Český rozhlas, neupřesnil však, jakého zařízení se týkal. Hackeři napadli nemocnici minulý týden, nyní už funguje bez omezení. Případem se zabývá policie.
14. 1. 2021|

Hygienici odvolali mimořádná opatření proti koronaviru v Tatiné, nové případy tam nejsou

Kontrolní testy, které podruhé podstoupili minulý týden obyvatelé Tatiné na Plzeňsku, neodhalily žádné nové případy koronaviru. Vesnice se zhruba 250 obyvateli se stala v srpnu ohniskem nákazy, která se prokázala u 28 lidí. Krajská hygienická stanice proto nařídila mimořádná opatření. Zakázala pořádání hromadných akcí, zavřel se obecní úřad, vše se denně dezinfikovalo, lidé museli nosit ven roušky. Ve středu hygienici mimořádná opatření odvolali, uvedl ředitel krajských hygieniků Přemysl Tomašuk.
2. 9. 2020|

Protesty proti jadernému úložišti. Lidé v Pošumaví blokovali silnici, požadují dialog

Několik stovek lidí s vlajkami a transparenty v sobotu na návsi ve Velkém Boru na Klatovsku protestovalo proti tomu, že oblast Březový potok zůstala jednou ze čtyř lokalit pro možnou stavbu hlubinného úložiště jaderného odpadu. Účastníci, hlavně obyvatelé šesti dotčených obcí a města Horažďovice, už oznámili, že budou v protestech pokračovat.
13. 6. 2020|