TÉMA

Šíření

PŘEHLEDNĚ: Jak se šíří černý kašel, jak ho poznat a jak je nebezpečný

Černý kašel se letos šíří nejvíc od doby, kdy se u nás proti této nemoci začalo očkovat. Je proto velmi pravděpodobné, že se s ním v nějaké podobě setká téměř každý obyvatel Česka. Na následujících řádcích nabízíme informace mimo jiné o tom, jak se tato choroba šíří či jak nebezpečná vlastně může být.
8. 4. 2024|

Kvůli válce hrozí Ukrajině epidemie tuberkulózy

Rusové při dronových útocích plošně cílí na infrastrukturu a civilní objekty, včetně nemocnic. Ty navíc v poslední době čelí problémům kvůli tuberkulóze, která se začala opět šířit. Podle lékařů se kvůli válce nevedou reálné záznamy o nemocných a hrozí epidemie.
3. 4. 2024|

Ochránci přírody chtějí zamezit šíření asijské sršně v Česku. Pomoci mají speciální pasti

V Plzni pracovníci Agentury ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK) umístili do terénu první speciální past na sršeň asijskou. Před půl rokem bylo na území Česka poprvé nalezeno její hnízdo. Pasti vyvíjejí a vyrábějí výzkumníci ze Západočeské univerzity. Ochránci přírody jich chtějí v nejbližších dnech umístit převážně v Plzeňském kraji kolem osmdesáti. Pravidelně kontrolované pasti naplněné sladkou návnadou mají lákat tento invazní druh hmyzu a pomoci tak k jeho odhalení a zamezení šíření po republice.
30. 3. 2024|

Vláda se dohodla s audiovizuálními platformami na příspěvcích do audiovize

Do připravovaného Státního fondu audiovize budou přispívat dvěma procenty z příjmů všechny platformy, které se na šíření obsahu v Česku podílí. Nově se to bude týkat i zahraničních videoték (VOD firem), jako je například Netflix. Dohodli se na tom na nedělním jednání představitelé platforem, producentů a ministerstva kultury za přítomnosti premiéra české vlády Petra Fialy (ODS).
2. 7. 2023|

Poslanci debatovali o nelegální migraci. Podpořili zákon proti šíření teroristického obsahu

Opoziční hnutí ANO neprosadilo v úterý ve Sněmovně debatu o stanovení maximálních cen energií a o další podpoře v reakci na vyšší ceny elektřiny a plynu. Hnutí SPD neuspělo s návrhem, aby dolní komora zařadila na program schůze diskusi o reparacích od Německa za nacistickou okupaci. Sněmovna poté podpořila změnu, která má omezit administrativu u veřejných zakázek. Poslanci podpořili také návrh zákona proti šíření teroristického obsahu on-line. Během úterního jednání se také rozvinula debata o zvyšujícím se počtu migrantů, kteří mají přecházet české hranice. Zvýšenou nelegální migraci podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) způsobují v posledních týdnech Syřané, kteří do Evropy míří z Turecka.
6. 9. 2022Aktualizováno6. 9. 2022, 18:46|

Dušek: Vlna omikronu je v průměru na vrcholu, ale její průběh se liší napříč kraji i věkovými skupinami

Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek se domnívá, že aktuální vlna covidu-19 způsobená variantou omikron v Česku právě vrcholí. Zároveň ale upozornil, že zatímco v některých částech země už počet nových případů klesá, jinde má vlna „zpoždění“. A podobné je to podle něj i v různých věkových skupinách – například zranitelní senioři ještě nejsou za vrcholem omikronové vlny.
8. 2. 2022|

Údajné šíření toxikomanie v časopisu Legalizace posoudí krajský soud, odvolali se šéfredaktor i žalobce

Případ údajného šíření toxikomanie v časopisu Legalizace míří ke Krajskému soudu v Ostravě. Odvolal se k němu šéfredaktor časopisu Robert Veverka i státní zástupce Jan Žalman. Česká televize to zjistila z justiční databáze, šéfredaktor i státní zástupce zjištění potvrdili.
20. 12. 2021|

Pandemie ve světě: V Evropě přibývá nakažených, počet obětí globálně překonal pět milionů

Pandemie koronaviru zrychluje v řadě evropských zemí. V Německu v neděli přibylo téměř deset tisíc nově nakažených. V Rusku začíná sedmidenní pracovní volno ve snaze zastavit další šíření. Nová omezení zavádí Rakousko i Maďarsko. Jiná situace je na jižní polokouli. Austrálie poprvé od začátku pandemie otevírá své hranice, k omezování restrikcí v cestování přistoupil i Izrael. Počet obětí zemřelých na covid-19 celosvětově překonal pět milionů.
1. 11. 2021Aktualizováno1. 11. 2021, 14:56|

Francie a Dánsko zčervenají, od pondělí bude po příjezdu nutná karanténa. Česko je mezi nejméně zasaženými státy EU

Mezi státy s vysokým rizikem nákazy koronavirem se od pondělí posunou Dánsko a Francie. Neočkovaní lidé tedy budou muset po příjezdu odtud nejméně na pět dní do karantény. Andorra bude nově mezi zeměmi s velmi vysokým rizikem. Česko se naopak může těšit z poměrně nízkého množství infikovaných. Ve čtvrtek potvrdily testy nákazu covidem-19 u 203 lidí. Po delší době je to vyšší denní přírůstek než v minulém týdnu, kdy bylo pozitivních testů 193. Reprodukční číslo zůstává pod jednou, ale po čtvrtku stouplo z 0,85 na 0,9. Týdenní incidence činí 12 nakažených na sto tisíc obyvatel.
30. 7. 2021Aktualizováno30. 7. 2021, 17:41|

Nově potvrzené případy covidu opět překonaly rekord, ke středečnímu podvečeru jich je 701

V úterý přibylo v Česku 1164 potvrzených případů nákazy koronavirem, dosavadním maximem přitom bylo pátečních 796 případů. Čísla dál rostla i ve středu a v podvečerních statistikách opět překonala rekord, k 18:00 přibylo 701 nově nakažených. Počet celkových případů v Česku tak přesáhl 30 tisíc, aktuálně nemocných je skoro 9800 lidí. V návaznosti na zhoršující se situaci ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) oznámil, že od čtvrtka bude povinné nosit roušku ve vnitřních prostorách budov v celé České republice.
9. 9. 2020Aktualizováno9. 9. 2020, 18:38|

Nakažených přibývá, do nemocnic však míří méně. Může za to asi počasí i mutace koronaviru

V úterý v Česku přibylo přes tři sta nemocných s covidem-19, ve středu téměř čtyři sta. I přes vyšší nárůsty z posledních dní ale platí, že pouze minimum z nich má vážný průběh. Aktuálně leží v nemocnici kvůli koronaviru 130 lidí, z toho 31 ve vážném stavu. Tato čísla jsou daleko nižší než na začátku dubna. Příčin, proč tomu tak je, může být více – od změny počasí až po změnu samotného viru.
27. 8. 2020Aktualizováno27. 8. 2020, 13:31|

Polské doly zastavují těžbu. Vláda očekává velký nárůst nakažených

Dvanáct černouhelných dolů v polském Slezsku na tři týdny zastavuje těžbu. Vláda se tak rozhodla poté, co v posledních dnech testování odhalilo stovky nových případů nákazy koronavirem mezi horníky a jejich rodinami. Na region připadá víc než třetina všech infikovaných v Polsku, jinde se situace uklidňuje.
9. 6. 2020|